Αυστηρή μεταναστευτική πολιτική Σολτς – Άλλα… κόλπα από Μελόνι-Ράμα
07/11/2023Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία για την μεταναστευτική πολιτική, «μία ιστορική στιγμή» όπως είπε στη συνέντευξη που ακολούθησε. Η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο απονομής ασύλου και διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης.
Στο μέλλον, οι διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να είναι πολύ ταχύτερες, θα δίνονται λιγότερα χρήματα για τους αιτούντες άσυλο, οι κάρτες πληρωμής θα αντικαταστήσουν τα μετρητά για τους δικαιούχους παροχών – και ενδεχομένως οι διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να μπορούν ακόμη και να διεξάγονται εκτός των συνόρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία φέτος. Το 2022, υπήρχαν περίπου 218.000 άτομα αιτούντα άσυλο και στην κρίση του 2016 σχεδόν 1.000.000 άτομα.
Η Γερμανία σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι 16 αρχηγοί των ομόσπονδων κρατιδίων με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα γίνει λιγότερο ελκυστική ως κράτος προορισμού για τους μετανάστες. Ο Σολτς παρουσίασε την 17σέλιδη συμφωνία που επιγράφεται «Προσφυγική Πολιτική – Ανθρωπιά και Τάξη». Η συμφωνία εκτός από τις γνωστές και επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τους αυξημένους ελέγχους στα εθνικά σύνορα και την ανάγκη για μεταναστευτικές συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, περιέχει διάφορα μέτρα που αποσκοπούν στη σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Για το σκοπό αυτό, οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν σε όλα τα ομόσπονδα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι θα συντομευθεί η πρωτοβάθμια διαδικασία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και στο δικαστήριο μέχρι έξι μήνες, δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο θα τελεσιδικεί. Οι διαδικασίες ασύλου για αιτούντες από χώρες με χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης κάτω του πέντε τοις εκατό πρέπει να ολοκληρωθούν εντός έξι μηνών. Η ψηφιοποίηση των αρμόδιων αρχών θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί σύντομα. Τέλος οι αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν κάρτες πληρωμής και όχι επίδομα κάθε μήνα σε μετρητά.
Δραστικές περικοπές Σολτς
Προκειμένου να «μειωθούν τα κίνητρα για δευτερογενή μετανάστευση εντός της Ευρώπης προς τη Γερμανία», οι ανάλογες πληρωμές αρωγής οι οποίες καταβάλλονται στους αιτούντες άσυλο μετά από 18 μήνες διαμονής στη Γερμανία, εφεξής θα καταβάλλονται μετά από 36 μήνες διαμονής, δηλαδή αφού κριθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Μέχρι τότε οι αιτούντες θα έχουν χαμηλότερες πληρωμές βάσει του νόμου περί παροχών αιτούντων άσυλο. Μια περικοπή των κοινωνικών παροχών για τους πρόσφυγες, θα καταστήσει την Γερμανία λιγότερο ελκυστική.
Μετά από μήνες διαμάχης σχετικά με το κόστος στέγασης και ένταξης, τα ομοσπονδιακά κρατίδια και οι δήμοι συμφώνησαν με την κεντρική κυβέρνηση να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό 7.500 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο ετησίως. Το ποσό είναι πολύ μικρότερο από ό, τι είχαν απαιτήσει οι οι δήμοι και μεγαλύτερο κατά τι από αυτό που προσέφερε αρχικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Οι πρώτες αντιδράσεις από ΜΚΟ είναι έντονες, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες χώρες της ΕΕ για τη νέα γερμανική πολιτική ως προς τη μετανάστευση.
Άλλα κόλπα από Μελόνι
Εν τω μεταξύ πρωτόκολλο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας σε θέματα μετανάστευσης υπέγραψαν χθες η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της, Εντι Ράμα. Μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας.
Όπως ανέφερε, θα έχουν συνολική χωρητικότητα 3.000 ατόμων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου καθώς και ενδεχόμενη απέλαση. Η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες, πρόσθεσε η Μελόνι. Υπογράμμισε δε ότι τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία και ότι αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν την άνοιξη του 2024.
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά και συγκινησιακά στοιχεία που συνδέουν τη χώρα του με την Ιταλία και ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί με καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: «Όταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα», δήλωσε ο Ράμα. Τόνισε, τέλος, ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη συμφωνία προέκυψε όταν η Τζόρτζια Μελόνι βρισκόταν σε διακοπές στην Αλβανία, περίοδο κατά την οποία οι ειδήσεις για αποβιβάσεις μεταναστών στην Ιταλία ήταν ασταμάτητες.