Διαμαρτυρία προς Κομισιόν για τον κυβερνητικό αποκλεισμό εφήβων και ηλικιωμένων από τον “προσωπικό βοηθό”

Διαμαρτυρία προς Κομισιόν για τον κυβερνητικό αποκλεισμό εφήβων και ηλικιωμένων από τον “προσωπικό βοηθό”

Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την Κομισιόν να παρέμβη για μια «ηλικιακή αδικία στους ΑμεΑ που εξαιρούνται από τον προσωπικό βοηθό»

Τον αποκλεισμό των ατόμων κάτω των 16 ετών και των άνω των 65 ετών από το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ» που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, φέρνει με ερώτησή της στην Κομισιόν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, ως «παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και ηλικιωμένων με αναπηρία».

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται αυστηρά στις ηλικιακές ομάδες από 16 έως 65 ετών, θεσμοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2021, με στόχο την αποφυγή της ιδρυματοποίησης και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για την πανελλαδική εφαρμογή του προβλέπεται ως κύρια πηγή χρηματοδότησής του το ΕΣΠΑ.

«Η αυθαίρετη θέσπιση του ηλικιακού ορίου συνιστά διάκριση που αποκλείει από το πρόγραμμα τη βοήθεια σε ανάπηρα παιδιά, μικρότερης ηλικίας των 16 ετών και ηλικιωμένους άνω των 65, με αποτέλεσμα οι οικογένειες αυτές να μην μπορούν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζεται κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα γι’ αυτές τις ηλικίες», αναφέρει η κ. Κουντουρά.

Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ακόμη ότι η αυθαίρετη θέσπιση του ηλικιακού ορίου είναι αντίθετη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αναπήρων, με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και με την Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Ζητά τέλος από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για το «πώς αξιολογεί τη διάκριση λόγω ηλικίας» που αποκλείει τα ανάπηρα παιδιά και τους ηλικιωμένους από το πρόγραμμα και «αν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει τροποποίησή του», ώστε να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη διάκριση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι