Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Ξενοφών Γιαταγάνας – Αύριο ο αποχαιρετισμός του

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Ξενοφών Γιαταγάνας - Αύριο ο αποχαιρετισμός του,

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Ξενοφών Γιαταγάνας, δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Γραφείου του προέδρου Ζακ Σαντέρ. Ο αποχαιρετισμός του θα γίνει αύριο Παρασκευή (15.12.2023) στις 13:30 το μεσημέρι στη Ριτσώνα.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας, ήταν επίσης επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

Το 2012, την περίοδο της ελληνικής κρίσης, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και το2010-2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά. Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

«Γνήσιο διανοούμενο, υποδειγματικό Ευρωπαίο πολίτη και νομικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή υπόθεση» χαρακτηρίζει τον Ξενοφώντα Γιαταγάνα με δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι