Πέθανε η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα και η εκδότρια Νανά Δούκα

Πέθανε η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα και η εκδότρια Νανά Δούκα

“Έφυγαν” από τη ζωή δυο σημαντικές Ελληνίδες

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, συγγραφέας και ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα, καθώς και η επι δεκαετίες εκδότρια της εφημερίδας “Πελοπόννησος” Νανά Δούκα.

Η Νανά Φραγκοπούλου κληρονόμησε την εφημερίδα από τον πατέρα της Χαράλαμπο Φραγκόπουλο. Παντρεύτηκε το 1956 τον Σπύρο Δούκα και το 1958 απέκτησαν ένα και μοναδικό παιδί, μια κόρη, την Λήδα. Η μικρή Λίδα σε ηλικία 12 ετών ασθένησε και τελικά πέθανε το 1997.

Η Νανά με τον Σπύρο Δούκα διηύθυναν για πολλές δεκαετίες την «Πελοπόννησο» και το έντυπο βρισκόταν υπό την διεύθυνση του Σπύρου και της Νανάς Δούκα μέχρι το έτος του 2011. Η κηδεία της  Αναστασίας (Νανάς) Δούκα θα γίνει την Δευτέρα  και ώρα 14:00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Α’ Κοιμητηρίου Πατρών.

Η Ολυμπία Καράγιωργα

Η Ολυμπία Καράγιωργα υπήρξε παθιασμένη δημιουργός με ό,τι καταπιάστηκε, επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο της ποιήτριας. Γεννήθηκε «στην Αίγυπτο και πήγε σχολείο στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια» της Μανσούρας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Στάνφορν.

Το 1961 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο “Χιλιάδες πρόσωπα της τύχης”. Το 1966 ήρθε η δεύτερη, με τίτλο “Τα μεγάφωνα”. Το 1969 η Ολυμπία Καράγιωργα ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου και σπούδασε θέατρο με τον Χρήστο Βαχλιώτη. Ακολούθησαν οι συλλογές: Το μεγάλο κύμα (1974), Ποιος (1985), Προχωρώντας στο χρόνο, Σκόρπια (1997), Μάτια του έρωτα (1997), Χειμώνας στη Λέρο (Μελάνι, 2009).

Έχει μεταφράσει Φ. Γκ. Λόρκα, Ντ. Χ.Λώρενς και Αλμπέρ Καμύ, ενώ έχει αποδώσει στη νέα ελληνική Ευριπίδη. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ, το 2010 έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της Χειμώνας στη Λέρο και το 2011 με το βραβείο «Όμηρος» του 1ου φεστιβάλ Μεσογειακής Ποίησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι