ΘΕΜΑ

Λάδι στη φωτιά της έντασης με τη Σερβία ο εξοπλισμός του Κοσσόβου

Λάδι στη φωτιά της έντασης με τη Σερβίας ο εξοπλισμός του Κοσσόβου, Ορφέας Μπέτσης

Χθες, ο πρώην Αλβανός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος που φέρει ακόμη επισήμως τον τίτλο του Δημοκρατικού Κόμματος (της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία) Λουλζίμ Μπάσα, προέβη σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Συγκεκριμένα, υπέβαλε προς έγκριση στην αλβανική Βουλή πρόταση τροποποίησης επί του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική υποστήριξη στην Άμυνα της αλβανόφωνης κυβέρνησης, του αποσχισθέντος απ’ τη Σερβία, Κοσσυφοπεδίου. Το ύψος της έκτακτης οικονομικής δαπάνης ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, πέραν του ποσού της ενίσχυσης, σημασία έχει η εμπλοκή της Αλβανίας σε διαδικασίες που έρχονται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διακανονίζει το καθεστώς του Κοσσόβου. Επιπλέον, καθιστά άμεση την εμπλοκή μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ σε μια διένεξη με τη Σερβία, την στιγμή που το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης είναι ακόμα ορατό. Η γερμανική “Bild”,  στο κυριακάτικο φύλλο της, είχε σχετικό δημοσίευμα που θεωρεί βάσιμη την εκτίμηση στρατιωτικών ειδικών ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του σερβικού στρατού και των Αλβανών στο Κόσσοβο, με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, τις πρώτες μέρες του έτους, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο (την πρώτη του στο εξωτερικό για το 2024). Ακολούθησε συζήτηση στην Βουλή των Λόρδων, περί της πολιτικής κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η εκτίμηση της βρετανικής Βουλής είναι ότι θα επιχειρηθεί πολεμική σύγκρουση, με δεδομένο ότι το Βελιγράδι παραμένει προσκολλημένο στο άρμα της Μόσχας.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της βρετανικής Βουλής, Αλίσια Κερν, έχει από το καλοκαίρι προειδοποιήσει ότι μεταφέρεται στο Κόσσοβο οπλισμός σε παραστρατιωτικές ομάδες Σέρβων. Η ίδια θεωρεί ότι επιβεβαιώθηκε μετά το επεισόδιο στη Μονή της Μπερνιάτσκ. Έπειτα από το προαναφερθέν επεισόδιο, η Μεγάλη Βρετανία έχει αυξήσει, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, την στρατιωτική της συμμετοχή στην υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πολυεθνική δύναμη (KFOR). Ακολούθησε η Γερμανία, η Αλβανία και εσχάτως η Κροατία.

Στο εισηγητικό της πρότασης Μπάσα, περί χορήγησης εκτάκτου εμβάσματος για τις στρατιωτικές ανάγκες του Κοσσυφοπεδίου,  αναφέρεται ότι τρεις από τις τέσσερεις σερβικές ταξιαρχίες πεζικού έχουν εγκατασταθεί σε 48 επιχειρησιακές βάσεις στη διοικητική γραμμή οριοθέτησης με το Κόσσοβο. Επισημαίνει ότι η Αλβανία δεν μπορεί να μένει θεατής απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση.

Η προμήθεια των JAVELIN

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, του ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το αίτημα του υπουργού Αμύνης της κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσόβου, Εγιούπ Μακεντόντσι, για την αγορά αντιαρματικών πυραύλων τύπου JAVELIN (απ’ τα πλέον εξελιγμένα οπλικά συστήματα στο είδος). Η DSCA – Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ – έχει δώσει τη δική της συγκατάθεση για την εν λόγω προμήθεια.

Γίνεται λόγος για αγορά 246 πυραύλων αυτού του τύπου, μαζί με 24 βάσεις εκτόξευσης και την εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στη χρήση τους – συνολική δαπάνη 76 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αίτημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει μεταβιβαστεί στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες. Επιπλέον να σημειωθεί ότι οι ειδικές μονάδες της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσόβου – FSK – πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας και μάλιστα προβλέπεται επανάληψή τους εκτός αλβανικού εδάφους.

Βεβαίως και είναι βάσιμες οι ανησυχίες της Σερβίας, δεδομένου ότι η Αλβανία προεδρεύει κατά τη διάρκεια του 2024 της Αμερικανο-Αδριατικής Πρωτοβουλίας (μία παράλληλη στρατηγική συνεργασία, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ) και θα επιχειρηθεί η ένταξη σ’ αυτή και του Κοσσόβου, ως ένας προθάλαμος για την μελλοντική ένταξή του στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Το Κόσσοβο έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι μέλος της Συμμαχίας για την Ειρήνη (Partnership for Peace) και έχει καθεστώς παρατηρητή στην προαναφερόμενη Πρωτοβουλία της Αδριατικής (εκτός των ΗΠΑ, μέλη είναι η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία).

Βάσιμα φοβάται την εξέλιξη αυτή το Βελιγράδι και πολύ πιο βάσιμα το ενδεχόμενο η κρατική αρχή του Κοσσυφοπεδίου να γίνει δεκτή ως μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Οργανισμού είναι Αλβανίδα βουλευτής). Είναι ο λόγος που η Σερβία απέστειλε επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ενστάσεις σε ό,τι αφορά την άτυπη Συμφωνία της Οχρίδας, μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, που είχε οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης που αφορούσε στην ένταση με τους κατοίκους σερβικής καταγωγής για τις πινακίδες, τους δήμους κ.α. Οι ενστάσεις της σερβικής κυβέρνησης αφορούν ακριβώς την αντίθεση στην προοπτική ένταξης του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, υπό το πρίσμα του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τελεί υπό τις εγγυήσεις των μονίμων μελών του, της Ρωσίας και της Κίνας συμπεριλαμβανομένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx