Ρώσοι: Ειδοποιήσαμε τους Ουκρανούς για την πτήση αιχμαλώτων 15 λεπτά πριν

Ρώσοι: Ειδοποιήσαμε τους Ουκρανούς για την πτήση αιχμαλώτων 15 λεπτά πριν

Ρώσος βουλευτής δήλωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είχε λάβει προειδοποίηση 15 λεπτά προτού το μεταγωγικό αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου εισέλθει στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι μεταφέρονταν για να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι «δεν είχε ενημερωθεί αξιόπιστα» και ότι οι Ρώσοι επίτηδες δεν ενημέρωσαν πλήρως για να προκαλέσουν προβοκάτσια και δυσμενείς εντυπώσεις στη διεθνή κοινή γνώμη για την Ουκρανία.

Ο βουλευτής και πρώην στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, δήλωσε ότι «η ουκρανική πλευρά προειδοποιήθηκε επίσημα, και 15 λεπτά προτού το αεροπλάνο εισέλθει στη ζώνη τούς δόθηκαν πλήρεις πληροφορίες, τις οποίες έλαβαν και η Κύρια Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την παραλαβή. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι συνέβη στη συνέχεια”.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Αντρέι Γιούσοφ επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στο Radio Svoboda, πως το Κίεβο δεν είχε λάβει ούτε γραπτό ούτε προφορικό αίτημα από τη Ρωσία να αποφύγει επιθέσεις στον εναέριο χώρο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος, όμως δεν αναφέρθηκε στο μήνυμα για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Είπε απλώς ότι άλλα δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα, ένα Αντόνοφ-26 και ένα Αντόνοφ-72, βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον εναέριο χώρο.

“Μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένου εκείνου της προβοκάτσια;, καθώς και της χρήσης Ουκρανών αιχμαλώτων ως ανθρώπινης ασπίδας για τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων”, είπε.

Θραύσματα αυτού που φαίνεται να ήταν πύραυλος βρέθηκαν στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο στη νοτιοδυτική περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Μόσχα χαρακτηρίζει την κατάρριψη του αεροπλάνου ουκρανική “τρομοκρατική ενέργεια”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη, ιδιαίτερα ως προς το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “παίζει με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων”. Κάλεσε για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθει σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, που το είχε ξανακαλέσει σε σύγκληση στην πρώτη αεροπορική επίθεση στο Μπέγκοροντ προ εβδομάδων, όταν επλήγη εμπορικό κέντρο και σκοτώθηκαν άμαχοι.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι