Εξεταστική: Για ψευδορκία να ελεγχθεί ο CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο

Εξεταστική: Για ψευδορκία να ελεγχθεί ο CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο Εισαγγελέας θα πρέπει να ερευνήσει το ενδεχόμενο της ψευδορκίας από την πλευρά του μάρτυρα. Κι αυτό διότι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι ο κ. Καποτόρτο είπε ψέματα σε αρκετά σημεία των απαντήσεων που έδωσε, ενώ άφησε ασαφή κάποια άλλα.

Η απόφαση των βουλευτών να παραπεμφθεί η κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο στην εισαγγελία Εφετών για να διερευνηθεί τυχόν ψευδορκία, ήταν ομόφωνη. Εντούτοις δεν αναφέρουν ποια είναι τα επίμαχα σημεία για τα οποία τον εγκαλούν.

Αναφέρουν απλώς ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «είπε ψέματα σε αρκετά σημεία, ενώ άφησε ασαφή κάποια άλλα». Ο Καποτόρτο σε γενικές γραμμές στην κατάθεσή του έριξε ευθύνες στον σταθμάρχη. Κάποιοι βουλευτές επέμειναν ότι ο ένας μηχανοδηγός είχε προβλήματα υγείας, υπαινισσόμενοι ότι όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό στο παρελθόν δεν πρέπει να εργάζεται ως μηχανοδηγός, όμως ο Καποτόρτο είπε ότι δεν έχει υπ΄όψη του τον ιατρικό φάκελο των μηχανοδηγών,  και ότι ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να επιβιβασθεί σε τρένο που είχε ως μηχανοδηγό έναν άνθρωπο που έχει συνέλθει από εγκεφαλικό, αρκεί να έχει κριθεί εν συνεχεία από πιστοποιημένους ιατρούς υγιής και ικανός.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, ο Καποτόρτο ισχυρίστηκε ότι η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη για το δυστύχημα -παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δυστυχήματος. Από την πλευρά του ο εισηγητής εκ μέρους της πλειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε πως η κατάθεση του Ιταλού CEO, «ήταν απολύτως εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τα θύματα της τραγωδίας. Δεν ζήτησε καν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων!» Εντούτοις ο Καποτόρτο υποστηρίζει ότι η εταιρεία του δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, εξ ου και δεν ζήτησε συγγνώμη, αφού αυτή νομικά προϋποθέτει την αποδοχή ευθύνης και ενοχής. Ο Καταπόρτο φέρεται να είπε επίσης «μας έφεραν παλιά τρένα, σαπάκια» και όταν τον ρώτησαν αν θα ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα είπε «μα δεν έχουμε ευθύνη, όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ, στα δικά σας τρένα σκοτώθηκαν».

«Από τα στοιχεία που έχουμε, προκύπτει ότι ο σταθμάρχης απέστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό τρένο, στο ύψος της Λάρισας» είπε ο κ. Καποτόρτο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδη για το βασικό αίτιο του δυστυχήματος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας στην Ελλάδα, και στα δύο τρένα επέβαιναν δύο πιστοποιημένοι μηχανοδηγοί, οι οποίοι γνώριζαν όλους τους κανονισμούς, και σεβάστηκαν όλες τις σιδηροδρομικές διατάξεις».

Σε ερώτηση για τους ιατρικούς λόγους βάσει των οποίων ο μηχανοδηγός της επιβατηγής αμαξοστοιχίας είχε λάβει άδεια ασθένειας 40 ημερών το 2017, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι από τα αρχεία «προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος απείχε λόγω ασθενείας αλλά δεν αναφέρεται ο λόγος. Διαπιστώσαμε από τα αρχεία μας ότι απείχε για το αναφερόμενο διάστημα και στη συνέχεια εξετάστηκε από πιστοποιημένο γιατρό για να μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του, δεν κάνουμε υποκειμενικές εκτιμήσεις υγείας στην Hellenic Train».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη εάν η Hellenic Train έχει ευθύνη για το δυστύχημα, ο κ. Καποτόρτο απάντησε αρνητικά. Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη για το αίτιο της πυρκαγιάς που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση των δύο συρμών, είπε ότι απευθύνθηκε σε διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονα και ότι του είπε πως επρόκειτο για ανάφλεξη των υγρών ψύξης των μετασχηματιστών που φέρουν οι αμαξοστοιχίες, οι οποίες έτρεχαν η μία με 150 χλμ και η άλλη με 80 χλμ κατά τη στιγμή της επαφής τους. Η κα Αποστολάκη ζήτησε επίσης από τον κ. Καποτόρτε να προσκομίσει τα μητρώα συντήρησης των δύο συρμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι