ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η σύσκεψη των αρχικατασκόπων στο Παρίσι για τη Γάζα

Η σύσκεψη των αρχικατασκόπων στο Παρίσι για τη Γάζα
epaselect epa11114989 People demonstrate demanding from President Rodrigo Chaves to abstain from supporting Israel in its military aggression against the Palestinian people, in the surroundings of the Presidential House in San Jose, Costa Rica, 30 January 2024. Thousands of Israelis and Palestinians have been killed since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli strikes on the Palestinian enclave which followed it. EPA/Jeffrey Arguedas

Ο Πίτερ Μπέικερ ήταν ο πλέον ενημερωμένος δημοσιογράφος για τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην κλειστή σύσκεψη των επικεφαλής τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κατάρ) στο Παρίσι.

Για όσα προηγήθηκαν, ο Μπέικερ ανέφερε: «Οι διαπραγματευτές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλησιάζουν περισσότερο σε μια συμφωνία με βάση την οποία το Ισραήλ θα ανέστειλε τον πόλεμο στη Γάζα για περίπου δύο μήνες. Το αντάλλαγμα είναι η απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή.

»Οι διαπραγματευτές έχουν τις τελευταίες 10 ημέρες συντάξει ένα προσχέδιο συμφωνίας που συγχωνεύει τις προτάσεις του Ισραήλ και της Χαμάς σε ένα βασικό πλαίσιο που θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών στο Παρίσι την Κυριακή. Αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες που πρέπει να επιλυθούν, οι διαπραγματευτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η τελική συμφωνία είναι εφικτή, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που επέμειναν στην ανωνυμία».

Η εφημερίδα New York Times είχε αποκλειστικές πληροφορίες για τις έντονες προετοιμασίες και για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν και οδήγησαν τα πράγματα στη σύσκεψη των επικεφαλής των τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι, ως γνωστόν, μιλούν μια άλλη γλώσσα από τους διπλωμάτες στις διαπραγματεύσεις.

Επαφές ΗΠΑ-Κατάρ

Σύμφωνα με πηγές της ίδιας εφημερίδες ΗΠΑ και Κατάρ πίεσαν αντιστοίχως το Ισραήλ και τη Χαμάς, αφού προσυνεννοήθηκαν για να σμικρυνθούν οι αποστάσεις στους φανερούς και κρυφούς όρους των δύο πλευρών με σκοπό την επίτευξη μιας εκεχειρίας διάρκειας ενός μηνός σε αρχικό στάδιο.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά την Παρασκευή με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι έχουν διαμεσολαβήσει στη Χαμάς για να περιοριστούν οι διαφορές που απομένουν. Στέλνει επίσης τον διευθυντή του στη CIA, William J. Burns, στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με αξιωματούχους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Εάν ο κ. Μπερνς σημειώσει αρκετή πρόοδο, ο κ. Μπάιντεν μπορεί στη συνέχεια να στείλει τον συντονιστή του για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσιγκτον πίσω στην περιοχή για να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας».

«Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για ομήρους είναι κεντρικής σημασίας για την καθιέρωση παρατεταμένης ανθρωπιστικής παύσης στις μάχες και για να διασφαλιστεί ότι η πρόσθετη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους αμάχους σε όλη τη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση την Παρασκευή το βράδυ, συνοψίζοντας τη συνομιλία του προέδρου με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν. Abdulrahman al-Thani, πρωθυπουργό του Κατάρ. «Τόνισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και χαιρέτησαν τη στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων τους για την προώθηση των πρόσφατων συζητήσεων».

Το προσχέδιο συμφωνίας

Η συμφωνία που θα συναφθεί θα είναι πιο εκτεταμένη σε εύρος από την προηγούμενη. Σε πρώτη φάση, οι μάχες θα σταματήσουν για περίπου τριάντα ημέρες ενώ γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας, οι δύο πλευρές θα επεξεργαστούν λεπτομέρειες μιας δεύτερης φάσης που θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για περίπου άλλες 30 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών και ανδρών πολιτών. Η αναλογία των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι ακόμη προς διαπραγμάτευση, αλλά αυτό θεωρείται επιλύσιμο ζήτημα. Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αν και η συμφωνία δεν προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, όπως ζητούσε η Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αξιωματούχοι που έχουν εικόνα των σχετικών συνομιλιών πιστεύουν ότι εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο για δύο μήνες, πιθανότατα δεν θα τον ξαναρχίσει τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει μέχρι τώρα. Η εκεχειρία θα παρείχε ένα παράθυρο για περαιτέρω διπλωματία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επίλυση της σύγκρουσης.

Το κίνημα για την απελευθέρωση των ομήρων

Πέρα από τις πιέσεις δυτικών κυβερνήσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχθηκε ασφυκτικές –φανερές και αφανείς– πιέσεις από το διογκούμενο λαϊκό κίνημα εντός της ισραηλινής κοινωνίας για να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Χαμάς, προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων. Το κίνημα αυτό προβάλλει έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικά για την αποτελεσματικότητα των παρατεταμένων ανελέητων βομβαρδισμών.

Από την άλλη ωριμάζει πλέον στην διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και στην ισραηλινή, η αντίληψη πως μια επέκταση της σύρραξης θα είναι ακραία καταστροφική για όλους στη Μέση Ανατολή. Είναι ακριβώς η επείγουσα ανάγκη να ανοίξει ένας δρόμος που οδήγησε στις επαφές των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι από τον ρόλο τους έχουν λιγότερες δεσμεύσεις στο πως θα διαπραγματευτούν και δεν υπόκειται στο πολιτικό κόστος, όπως τα επίσημα κανάλια.

Έτσι, φτάσαμε στη συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών στο Παρίσι. Στη συνάντηση συμμετέχει και ένας Αιγύπτιος παράγοντας, ο οποίος διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και ο οποίος θεωρείται ιδιαιτέρως αποτελεσματικός. Το όνομα και η ιδιότητά του έχουν κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό, ακριβώς για να μην “καούν” οι μέχρι τώρα ελπιδοφόρες προσπάθειές του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx