Πέθανε ο πρίγκιπας που καυχιόταν ότι σκότωσε 19χρονο “και την γλίτωσε”

Πέθανε ο πρίγκιπας που καυχιόταν ότι σκότωσε 19χρονο “και την γλίτωσε”

Πέθανε σε βαθιά γεράματα στην Ελβετία ένας άνθρωπος που σκότωσε 19χρονο “και τη γλίτωσε” όπως περηφανεύτηκε αργότερα, που αναμίχθηκε σε πορνογραφικό σκάνδαλο και πάλι αθωώθηκε. Ήταν ο μοναδικός γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας και αν δεν είχε καταργηθεί η βασιλεία, αυτό το άτομο θα είχε στεφθεί βασιλιάς.

Πέθανε σήμερα στην Γενεύη, σε ηλικία 86 ετών, ο Βιτόριο Εμμανουέλε της Σαβοΐας, γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου Β᾿.  Τα γαλλικά δικαστήρια τον αθώωσαν για ένα έγκλημα που διέπραξε, αλλά που τελικά το ομολόγησε κομπάζοντας σε συγκρατουμένους του περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Εντούτοις, και πάλι δεν καταδικάστηκε.

Δεκατρία χρόνια χρειάσθηκαν για να εκδικασθεί το έγκλημα. Το 1991 βρέθηκε στο εδώλιο για το έγκλημα του 1978. Κατηγορείτο ότι μέσα στα νεύρα του πυροβόλησε και σκότωσε (κατά λάθος) στην Κορσική, τον 19χρονο Γερμανό τουρίστα Ντιρκ Χάμερ. Οι Γάλλοι δικαστές τον αθώωσαν. Όμως το 2006, ενώ κρατείτο για άλλο λόγο σε ιταλική φυλακή (για το πορνογραφικό σκάνδαλο Vallettopoli, από το οποίο επίσης την γλίτωσε) ομολόγησε σε συγκρατούμενό του ότι όντως είχε σκοτώσει τον Χάμερ.

Φέρεται να είπε συγκεκριμένα καθώς μιλούσαν για νομικούς ελιγμούς: «Την γλίτωσα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εμφανίστηκαν είκοσι μάρτυρες και πολλοί ήταν σημαίνουσες προσωπικότητες. Ήμουν σίγουρος ότι θα αθωωνόμουν. Μία βολή μου πήγε και βρήκε το πόδι του Γερμανού», είπε στο ιταλικό κρατητήριο, όπως γράφει και στο βιβλίο της (που έγινε σίριαλ στο Netflix) η αδελφή του θανόντα. Η κατάθεση του συγκρατουμένου του δεν αξιοποιήθηκε ούτε σε γαλλικό ούτε σε ιταλικό δικαστήριο, αλλά ούτε και το βίντεο του κρατητηρίου.

Ο πρίγκιπας είχε το θράσος να σύρει την αδελφή του άτυχου αγοριού στα δικαστήρια για συκοφαντία. Αν και η δικαιοσύνη πρόδωσε τον 19χρονο, τουλάχιστον δικαίωσε την αδελφή του: αντί να την καταδικάσει για όσα έγραψε, καταδίκασε τον πρίγκιπα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η οικογένεια του Ουμπέρτο είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ιταλία και να μεταβεί στην Πορτογαλία το 1946, όταν οι πολίτες επέλεξαν με δημοψήφισμα την αβασίλευτη δημοκρατία. Το 2002 επετράπη στους απογόνους του τελευταίου βασιλιά της χώρας να επιστρέψουν, ως απλοί πολίτες, στην Ιταλία. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ και ο γιος του αναγνώρισαν την Ιταλική Αβασίλευτη Δημοκρατία και παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε προσδοκία για επιστροφή της βασιλείας.

Τι συνέβη στη θαλαμηγό

Το 1978 ο Βιτόριο και η παρέα του βρίσκονταν με το γιωτ του πρώτου στην Κορσική. Τη νύχτα κάποιοι φίλοι του πήραν μια λέμβο για να κάνουν βαρκάδα χωρίς να τον ρωτήσουν και ο πρίγκιπας εκνευρισμένος πήρε ένα ντουφέκι και μπήκε σε άλλη λέμβο για να τους κυνηγήσει μαζί με δύο φίλους του. Όταν βρήκε στη μαρίνα την λέμβο “του”, άρχισε να ρίχνει -“στον αέρα για εκφοβισμό” είπε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Επέμεινε ότι κάποιος άλλος είχε ρίξει τη μοιραία σφαίρα και ότι δεν ήταν η δική του που βρήκε τον άτυχο 19χρονο σε παρακείμενο γιοτ. Το δικαστήριο το δέχτηκε, με την αιτιολογία ότι δεν είχε βρεθεί τρόπος να τεκμηριωθεί από ποιο όπλο βγήκε η μοιραία βολή και σε ποιανού χέρια βρισκόταν εκείνη την ώρα το όπλο. Ο ίδιος είχε υπαινιχθεί ότι μετά την πρώτη βολή προσπάθησαν να του πάρουν το όπλο από τα χέρια και “δεν μπορεί να ξέρει τι έγινε”.

Ο 19χρονος ήταν παιδί γιατρού που έκανε διακοπές στην Κορσική -εξαμελής οικογένεια. Ο Ντέρκ ήταν το τέταρτο παιδί. Βρίσκονταν στο δικό του γιοτ όταν ο νευρικός πρίγκιπας άρχισε τις ντουφεκιές. Το άτυχο αγόρι διακομίσθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς ενώ ο γιατρός πατέρας του μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αιμορραγία από την αρτηρία, τα σκάγια έφτασαν στον κόκκυγα και άφησαν τον 19χρονο παραπληγικό. Υπέκυψε λίγους μήνες αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Βιτόριο καταδικάστηκε μόνον για την παράνομη οπλοκατοχή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx