Τουρκικά Bayraktar drones θα κατασκευάζονται στην Ουκρανία

Τουρκικά Bayraktar drones θα κατασκευάζονται στην Ουκρανία

Η τουρκική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας Baykar θα χτίσει εργοστάσιο που θα απασχολεί 500 Ουκρανούς και θα κατασκευάζει τα μοντέλα BayraktarTB2 ή TB3 των drones της, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της στο Reuters. Με τουρκικά drones εξάλλου έχει αμυνθεί η Ουκρανία εξαρχής, αφού τα είχε χρησιμοποιήσει το 2021 και στο Ντονμπάς.

Η Baykar έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής για το TB2 drone της με 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Στην Ουκρανία όμως χτίζει πλέον εργοστάσιο παραγωγής.

«Χρειαζόμαστε περίπου ένα χρόνο για την οικοδόμηση του εργοστασίου, και εν συνεχεία θα μπουν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Έκθεσης Άμυνας στο Ριάντ.

Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι η ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 120 drones, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η παραγωγή στο ουκρανικό εργοστάσιο θα επικεντρωθεί στο μοντέλο TB2 ή TB3.

Ερωτηθείς αν ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο εγείρουν ανησυχία για το εργοστάσιο, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι τα σχέδια «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα γίνει το ίδιο και στη Σαουδική Αραβία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως είπε, η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει φέτος την εγχώρια παραγωγή του drone Bayraktar Akinci, η οποία ήταν 36 μη επανδρωμένα το 2023. Είπε παράλληλα ότι η παραγωγή των TB2 θα παραμείνει αμετάβλητη στα 230 drones. Στοχεύει επίσης να παράγει τα νέα μοντέλα των Kızılelma και των drones TB3 «κατά δεκάδες». Η ονομασία της εταιρείας Baykar προέρχεται από την τουρκική επωνυμία των “αδελφών Μπαίρακτάρ” (Bayraktar Kardeşler).

Ο ιδρυτής της εταιρείας Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, που εξάλλου σχεδίασε και τα πρώτα drones, έχει τιμηθεί από το Αζερμπαϊτζάν «επειδή χάρη στα drones του οι Αζέροι απελευθέρωσαν το Καραμπάχ από την κατοχή των Αρμενίων», όπως υποστηρίζουν οι τουρκόφωνοι Αζέροι. Πέθανε τη χρονιά που τιμήθηκε, το 2021, έξι μήνες μετά την βράβευσή του. Ανέλαβαν εν συνεχεία οι δύο γιοι του.

Άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στην έκθεση στο Ριάντ ανακοίνωσαν επίσης συμφωνίες. Χθες Δευτέρα, η αμερικανική Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνίες με εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την κατασκευή εξαρτημάτων για συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx