Κατέκλυσαν το Σύνταγμα οι αγρότες – Στο πλευρό τους η αντιπολίτευση
20/02/2024Από το Κάστρο Βοιωτίας που βρίσκονταν από το απόγευμα της Δευτέρας τα τρακτέρ από τα μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ξεκίνησαν το πρωί για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν το απόγευμα στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα.
Η κάθοδος των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με σκοπό στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας το μεσημέρι και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα, όπου θα γίνει το αγροτικό συλλαλητήριο.
Υπολογίζεται ότι από το Κάστρο έφθαναν περίπου 150 τρακτέρ, 80-100 πούλμαν και αρκετά ΙΧ με αγρότες. Οι πρώτες ομάδες αγροτών έχουν φθάσει στο Σύνταγμα και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους απέναντι από τη Βουλή.
Στην Αθήνα έφτασαν οι #αγρότες – Βίντεο από το Μεταξουργείο pic.twitter.com/FS0MkBhjtL
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) February 20, 2024
Παράλληλα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ’ όλη τη χώρα θα φτάσουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα και με λεωφορεία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.
“Ο αγώνας θα συνεχιστεί”
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.
Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε». Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε. Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση. Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας», κατέληξε.
Οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα όλη νύχτα, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι και θα αναχωρήσουν για τα τοπικά μπλόκα τους αύριο το πρωί. Μαζί με τους αγρότες, διαμαρτύρονται και φοιτητές. Πάνω από 10.000 ο κόσμος στην πλατεία Συντάγματος και περιπου 200 τα τρακτέρ. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα παραμείνουν όλο το βράδυ έξω από τη Βουλή.
Παρών από Κασσελάκη
Το παρών στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης όπως και πολλοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και κατευθύνθηκε προς τους αγρότες που βρίσκονταν με τα τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή. Ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με αρκετούς αγρότες, μπήκε και κάθισε μέσα σε ένα τρακτέρ ενώ ανέβηκε και στην καρότσα ενός αγροτικού μηχανήματο για να φωτογραφηθεί μαζί τους. Αγρότες προσέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα λουλούδι, ενώ δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες.
Σε δήλωσή του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Πήγα σήμερα στο συλλαλητήριο των αγροτών για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους. Γιατί ο αγώνας δίνεται μέσα στην κοινωνία, με την κοινωνία. Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα».
Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, Διονύσης Καλαματιανός, Όλγα Γεροβασίλη Βασίλης Κόκκαλης και Γιώργος Ψυχογιός.
Τα κόμματα
Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Η παρουσία μας συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».
Στο συλλαλητήριο πήγε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους, έχουν φτάσει στο αμήν, δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις, και μην αρχίσει με συκοφαντίες, με τον γνωστό κοινωνικό αυτοματισμό, να απειλεί τους αγρότες, γιατί θα τους βρει μπροστά της» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Το “παρών” έδωσε και η Νέα Αριστερά. Κατέβηκε στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Αλέξης Χαρίτσης, που δήλωσε ότι «ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου».
Η κάθοδος των αγροτών
Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου πρόκειται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, προτού κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς ο στόχος του συλλαλητηρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, «πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες».
Η ίδια εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποιον σταθμό.
Πρόσθεσε, δε, ότι μέτρα θα υπάρξουν και το πρωί της Τετάρτης όταν και θα αποχωρήσουν οι αγρότες: «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο.
Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο»
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).
Συγκεκριμένα:
-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Μητσοτάκης: Δεν έχουμε άλλα
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αγρότες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη δώσει. Μιλώντας στο Star ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, λέγοντας ότι οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν, όπως και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις, σημείωσε δε ότι η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σ΄εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία. Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη».
«Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο. Δέσμευση από το 2025 να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος. Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μποορύμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό. Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και τις διαφορές προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι αγρότες έχουν πολλά αιτήματα. Για πρώτη φορά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έχει αντιμετωπιστεί αρκετά. Σ’ αυτό είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές».