Σκληρή κόντρα στη Βουλή – Αντιδράσεις για τα χειροκροτήματα στον Καραμανλή
27/03/2024Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή από το τηλεοπτικό κανάλι: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων :: webtv (grnet.gr)
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής πραγματοποίηησε την ομιλία του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε. «Επέλεξα να απαντήσω θεσμικά στη βουλή, δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε ο κ. Καραμανλής.
«Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα. Εφτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας… Γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στο 15% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων… Μας κατηγορείτε για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα αμέσως… Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμένική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να υποσκάπτεις θεσμούς…
Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Ελληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν αυτές οι οικογένειες; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν αυτοί οι 57 άνθρωποι. Μιλάω ως άνθρωπος και ως πατέρας τριών παιδιών… Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο σημείο και αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου. Δεν παίξαμε θέατρο όπως άλλοι στο Μάτι. Δεν θα πω ότι τα κάναμε όλα σωστά, γι’ αυτό ανέλαβα την πολιτική ευθύνη»… Να σημειωθεί πως κατά την ομιλία του υπήρχαν αντεγκλήσεις του προεδρείου με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου προηγήθηκε επεισόδιο και κατά την ομιλία της.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
“Σήμερα στη Βουλή έπεσαν οι μάσκες”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας τις εξελίξεις κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ακολούθως εξηγεί:”Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής είναι και επισήμως πια οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ένας μίλησε εξ ονόματος του άλλου, με τη βεβαιότητα της αιώνιας αλληλεγγύης ανάμεσά τους. ‘Αλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι η τύχη του ενός είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη του άλλου. Μαζί πορεύτηκαν εξ αρχής με στόχο τη συγκάλυψη, μαζί θα συνεχίσουν μέχρι τελικής πτώσης. Τα δυο μεγάλα τζάκια της Δεξιάς με port parole – συνήγορο υπεράσπισης τον ακροδεξιό Βορίδη δίνουν ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού και αθλιότητας”.
Καταλήγοντας αναφέρει: “Το έγκλημα των Τεμπών θα διαλευκανθεί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες τους να το συγκαλύψουν. Η απόδοση Δικαιοσύνης αποτελεί λαϊκό αίτημα που δεν θα αφήσουμε να καεί στα τζάκια της Δεξιάς και στις θεωρίες συνωμοσίας της Ακροδεξιάς”.
Ομιλία Γεωργιάδη
«Δεν υπάρχει ούτε συγκάλυψη ούτε έγκλημα στην υπόθεση των Τεμπών» υπογράμμισε απόψε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα πάντα προκειμένου να φτάσει σε ένα μόλις χρόνο η υπόθεση στο Δικαστήριο. Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα που προκάλεσε την πρόταση δυσπιστίας τόνισε με έμφαση ότι για το ανθρώπινο λάθος το έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης ενώ παράλληλα έκανε λόγο για χυδαία στοχοποίηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από την αντιπολίτευση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η παράταξη της ΝΔ αντιμετώπισε λάθος επικοινωνιακά το θέμα των Τεμπών. Όπως είπε, «δεν υπάρχει έγκλημα στα Τέμπη αλλά ένα φοβερό δυστύχημα, για το οποίο όλοι κλάψαμε. Μην τους αφήνετε να λένε αυτή τη λέξη. Το κάνουν επίτηδες για να προκαλέσουν το συναίσθημα των ανθρώπων» είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. Είπε επίσης ότι «η κα Κωνσταντοπούλου, που διακόπτει συνεχώς φωνάζοντας προκλητικά «αθώος» για τον κ. Καραμανλή, δείχνει πόσο άσχετη είστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσα χυδαία ψεύτρα είστε. Μόνο για τους ψήφους το κάνετε. Είναι θέμα των δικαστηρίων. Δεν θα τον καταδικάσετε εσείς κυρία μου» είπε ο κ. Γεωργιάδης στην κα Κωνσταντοπούλου.
Όσο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «κατηγορεί τον κο Καραμανλή, για το ίδιο και για το αντίθετο του. Δηλαδή ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να διωχθεί ποινικά, γιατί δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως την σύμβαση 717, για να μη γίνει το δυστύχημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί αυτόματα τον κο Καραμανλή διότι δεν ακύρωσε την 717 κατά το πως ζητάει η Ευρωπαία εισαγγελέας, οπότε δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ολοκληρωθεί. Όταν λοιπόν κάποιον άνθρωπο τον κατηγορείς και για το ίδιο και για το αντίθετο του, είσαι ψεύτης. Και το κάνεις μόνο για πολιτικούς λόγους. Ε, δεν θα σας αφήσουμε.» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Επίσης, θέλω να συγχαρώ τους 16 βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο κ. Μαρκόπουλος δέχεται επιθέσεις για τα παιδιά του. Αλλά τα παιδιά του Μαρκόπουλου δεν σας ενδιαφέρουν επειδή δεν περιμένετε από εκεί να πάρετε ψήφους. Και είναι, επίσης, απρεπέστατη η αντιμετώπιση της κυρίας Παπακώστα. Είχαν απέναντι τον λαϊκισμό και την πολιτική χυδαιότητα. Και ως προς το πρόσφατο δημοσίευμα του “Βήματος”, για το ανθρώπινο λάθος έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης. Η δήθεν θεωρία του ανθρώπινου λάθος παράγει νομικά αποτελέσματα, έχουμε συγκεκριμένες διώξεις. Δεν υπάρχει λοιπόν θεωρία του ανθρώπινου λάθους. Υπάρχουν συγκεκριμένα ανθρώπινα λάθη».
Αντιδράσεις για τα χειροκροτήματα
«Τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει μηδενική ενσυναίσθηση», είπε αντιδρώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές. «Και βλέπουμε χαμόγελα, για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε “ντροπή” για όσους έθεταν ζήτημα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λίγες ημέρες πριν από το δυστύχημα». «Δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, μόνο αλαζονεία», τόνισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του υπουργού που δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά χάθηκαν 57 άνθρωποι». Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Καραμανλής «δεν είπε κουβέντα για το πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας που είχε το συρτάρι του».
«Τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες των θυμάτων, να τους τα πείτε αυτά κατά πρόσωπο;», είπε απευθυνόμενη στον Κ. Καραμανλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εσείς κι ο κ. Μητσοτάκης, που κρατάτε ο ένας τον άλλο, σέρνετε το κόμμα σας στον γκρεμό της ποινικής ευθύνης. Η διαφθορά σκοτώνει», πρόσθεσε.
«Τελικώς αθώος κι εσείς και ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτό λέτε. Ότι δεν φταίτε. Λέτε ότι δεν κρύβεστε. Μας σας κρύβουν εδώ, στο ασφαλές περιβάλλον, οι δικοί σας. Και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 24 Νοεμβρίου του 2023 όταν ήρθε κατηγορητήριο, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά την ευρωπαία εισαγγελέα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Από το οποίο απέκτησαν περιουσίες οι διορισμένοι από εσάς επιτελείς», συμπλήρωσε.
«Είχα πει ότι ήταν ανήθικο να βάλετε στην πλάτη των πολιτών των Σερρών την αθώωσή σας», είπε και συνέχισε: «Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Όταν ήρθε η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εμείς ψηφίσαμε να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι και εσείς, ο Κ. Καραμανλής, και ο κ. Σπίρτζης, και ο κ. Χατζηδάκης. Εσείς το καταψηφίσατε. 158 όχι».
Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει στην ανάρτηση του: «”Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε”. Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι». «Ντράπηκε και η ντροπή» ήταν ο χαρακτηρισμός της Δώρας Αυγέρη για τα χειροκροτήματα.
Να προβεί σε απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας “και δεν κρύβεται”, κάλεσε τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός. “Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της ασυλίας του και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;” είπε ο κ. Καλαματιανός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών με θράσος και προκλητικότητα και διερωτήθηκε ποιός τότε ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος την στιγμή του εγκλήματος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960, ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί καμία από τις τέσσερις συμβάσεις που “έτρεχαν”.
“Κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη, που είπε ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Ήταν πλυντήριο για σας, αυτή η δήλωση, όπως πλυντήριο για την κυβέρνησή σας ήταν κι άλλη δήλωσή του για διάτρητη σύμβαση”, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε και πίσω από την ΕΕ που ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα στα Τέμπη. Τέλος ανέφερε ότι είναι υποκρισία η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παραιτείται από την ασυλία, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλη η διαδικασία.
Να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν ήταν λάθος η δήλωσή του προς βουλευτές ότι είναι ντροπή τους να θέτουν θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αν διαπίστωσε από την Έκθεση Γενιδούνια και Τσαλίδη ότι έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα που έθεσαν και αν θα μπορούσε να είχε επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται ως “συστημικά”, πριν την τραγωδία. Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύει ότι έκανε η κυβέρνηση τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και πιστεύει ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά.
Από την Νίκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νικόλαος Βρεττός, χαρακτήρισε “θεατρική” την ομιλία του κ. Καραμανλή, “απολογητική” προς την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και “θλιβερή” αφού επί των ημερών του συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του σιδηροδρόμου, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε για την ασφάλειά του. Έκανε λόγο για συγκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης και μίλησε για θλιβερή εικόνα του χειροκροτήματος των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Καραμανλής είπε ότι ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας και δήλωσε ότι δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία κάτι το οποίο τον τιμά. Μετά τις αντιδράσεις στην ομιλία του, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός εισέπραξε την γνωστή τοξικότητα και την επιμονή στις ψευδείς ειδήσεις και προσέθεσε ότι εδώ και δύο ημέρες ακούγονται τα ίδια επιχειρήματα και δεν υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης καμία συνεισφορά επί της ουσίας της υπόθεσης. “Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η τυμβωρυχία. Όλοι μας κρινόμαστε”, κατέληξε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ένταση με Κωνσταντοπούλου
Ολιγόλεπτη ένταση σημειώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κατά την ομιλία της, έστρεψε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Εκείνος φέρεται να έκανε κάποια κίνηση, η οποία εξόργισε την κ. Κωνσταντοπούλου με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με τους βουλευτές που βρίσκονταν στα έδρανα της ΝΔ, καθώς και υπουργούς, ενόψει της ομιλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Θα μας κουνήσετε και το δάχτυλο» φώναζε από το βήμα της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου, διαπληκτιζόμενη κυρίως με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διαμαρτυρόταν για όσα έλεγε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, και άλλους βουλευτές.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο προεδρεύων της Ολομέλειας, Θανάσης Μπούρας, εμφανώς εκνευρισμένος και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, έκανε έντονες παρατηρήσεις στον Κώστα Καραμανλή και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Μπούρας, πάντως, διέκοπτε συνεχώς την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία κατά την ομιλία της παρέθεσε φωτογραφίες με προσωπικά αντικείμενα από τα βαγόνια του δυστυχήματος των Τεμπών που μεταφέρθηκαν άρον-άρον σε άλλο σημείο.
Απευθυνόμενη στον Κώστα Καραμανλή, στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου τού ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, καθώς και να πει τι αποφάσισε και τι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη. Για αρκετή ώρα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διαπραγματευόταν με το προεδρείο της Βουλής λέγοντας: «Σας έπιασε ο πόνος του χρονομέτρου, ενώ γίνεται αυτό το αίσχος από κάτω».
Κλείνοντας, δε, είπε απευθυνόμενη στον Κώστα Καραμανλή: «Είναι ντροπή και ντρέπομαι για λογαριασμό σας». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι προσπαθεί πάνω σε μια τραγωδία να χτίσει καριέρα.
Aργότερα, σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα σε όσα είπε χθες η κα Κωνσταντοπούλου ότι εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων και ειδικά στις αναφορές της ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας ήταν εθελοντής στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη,
Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο πατέρας του Σπύρου Βούλγαρη και τον εξουσιοδότησε να πει στην αίθουσα ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα και συκοφαντικά. «Πρέπει να πάρετε τον λόγο και να ζητήσετε συγγνώμη είπε με έμφαση ο υπουργός Υγείας. Αυτά που είπατε είναι προσβολή της μνήμης ενός νεκρού. Πρέπει επιτέλους να σέβεστε τους νεκρούς» είπε επίσης ο υπουργός Υγείας στην παρέμβασή του.
Επίθεση Ανδρουλάκη
Οργισμένη απάντηση στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας περί διαπλοκής έδωσε σήμερα με σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «η Ν.Δ. είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της Ν.Δ. που αναπαράγουν το επιχείρημα περί διαπλοκής ανέφερε πως φταίει η «πολύ παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» προσθέτοντας πως «μάλλον είστε επηρεασμένοι από την οικογενειακή του ιστορία που είναι γεμάτη συνομωσίες με κορυφαία αυτή του 1965».
Τόνισε πως κίνητρο του ΠΑΣΟΚ είναι πως «εμείς θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια» ενώ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί μονταρισμένου ηχητικού υλικού ανέφερε πως «το μακρύ χέρι του Μαξίμου πήρε αυτό το υλικό και το χάλκεψε». Προκάλεσε μάλιστα την Νέα Δημοκρατία: «Πείτε μου μία απάντηση στα 3 ερωτήματα: Ποιος το πήρε, ποιος το χάλκεψε, ποιος το έδωσε το «Πρώτο Θέμα». Συνέχισε λέγοντας πως «τα επιχειρήματα σας για διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο» αφού όποιος πολίτης βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει στο διαδίκτυο βλέπει «ποιος είναι αυτός ο οποίος περνάει την άποψή του».
«Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας πως «εδώ δεν ντραπήκατε να παρακολουθείτε πολιτικούς αρχηγούς, κόμματος και υπουργούς σας». Κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή τη ρητορική με την φράση «αφήστε τις ψεκασμένες θεωρίες» σημειώνοντας πως «όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση προτιμάτε την γλώσσα του Βελόπουλου».
Ομιλία Φλωρίδη
Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Ειδικά για τα Τέμπη ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη διάταξη που θα επέτρεπε στον ανακριτή να διεξάγει έρευνα χωρίς όρια για το δυστύχημα στα Τέμπη. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές, να ακούσουν κάθε συνομιλία, που δεν προβλεπόταν από το νόμο, δεν την ψηφίσατε. Εσείς που ενδιαφέρεστε για την αποκάλυψη της αλήθειας και της διαφάνειας. Και μαζί με εσάς, δεν την ψήφισαν και οι άλλοι υποκριτές. Οι κύριοι της ΝΙΚΗΣ και οι κυρίες. Και βεβαίως το ΚΚΕ που δεν ψήφισε γενικά τίποτα», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας υποστήριξε: «Περιμένατε να υπάρξει ένα σήμα από κάπου – εξωθεσμικά – για να υποβάλετε πρόταση μομφής», ενώ για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την τρίτη ελληνική Δημοκρατία».
«Η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε ξένους παρατηρητές δεν έρχεται μόνο από τον αρχηγό σας, αλλά την ακολούθησε και ο κ. Φαραντούρης ο οποίος επικαλέστηκε την Ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση: ζητάτε δηλαδή την επέμβαση ξένων δυνάμεων αφού εσείς με το 12% δεν μπορείτε να την ρίξετε και πρέπει να έρθει κάποιος από έξω για να το κάνει». «Μπαζώθηκε λέει ο χώρος, για φαντάσου. Ω, τι χώματα είναι αυτά;» είπε ο Φλωρίδης και κατηγόρησε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου για «αριστερόστροφο φασισμό». Μάλιστα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το έγκλημα στα Τέμπη, λέγοντας ότι «είναι για τα μπάζα όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν αυτό το θόλο πράγμα για τα μπαζώματα».
«Σας άκουσα να αναφέρεστε στα θέματα μπαζώσεων και εκσκαφών. Δεν ξέρω αν έχετε πάει στον τόπο του εγκλήματος, στο σημείο μηδέν, γιατί προφανώς από τα λεγόμενά σας δείχνετε τελείως άσχετος με το αντικείμενο. Σας μιλώ ως τομεάρχης υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πολιτικός μηχανικός και το κυριότερο ως αυτόπτης μάρτυρας. Επισκέφτηκα τον τόπο του εγκλήματος για να ξέρω ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει», του είπε και επεσήμανε: «Πρώτον, δεν έγινε μπάζωμα μόνο, καταρχάς έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο, το λένε οι πραγματογνώμονες. Δεύτερον, τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές. Τρίτον, η επίχωση (μπάζωμα κοινώς) που επήλθε, δεν επήλθε μόνο με γαιώδες έδαφος, δεν επήλθε μόνο με σκίρα αλλά και με προσμίξεις ώστε να σταθεροποιηθεί τάχα το έδαφος».
«Τι μεγάλο ψέμα αυτό με τον αγωγό φυσικού αερίου. Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε! Άλλωστε τα σχέδια των δικτύων υπάρχουν και σε πείσμα πολλών, δείχνουν την αλήθεια. Πληροφοριακά να πούμε ότι είναι κάτω από τις γραμμές του τρένου και της εθνικής οδού που παραπλεύρως, εν επαφή περνά. Πραγματικά μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ο τρόπος και το ύφος με το οποίο τοποθετείστε όσον αφορά τα περί μπάζων κ.λπ., νομίζω δε ότι ήταν μία οφειλόμενη απάντηση στον όψιμο και νεοσύλλεκτο υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε ο Χ. Μαμουλάκης.
Ο Γ. Φλωρίδης ανταπάντησε ότι «πρέπει να προστατευτεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε ως το τέλος ώστε η ανάκριση να περατωθεί χωρίς κανένα ερωτηματικό», είπε. «Θα δούμε αν υπήρξαν εύφλεκτες ύλες, θα απαντήσουν εργαστήρια του εξωτερικού, αν υπήρξαν βίντεο αλλά και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, θα εξεταστούν όλα ώστε να μην υπάρξουν κενά. Στην υπόθεση μετέχουν 100 δικηγόροι και κανείς δεν διαμαρτύρεται πως η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αν διαπίστωναν κενά δεν θα αντιδρούσαν; Το μήνυμα είναι πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς».
Προηγουμένως, ένταση είχε πυροδοτήσει η συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του ήρθε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι «ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σταθμάρχη και οδηγών) διότι δεν του επιτρέπει ο νόμος. Διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο από παλιά, παρά μόνο για τα αεροπορικά δυστυχήματα. Όταν παίρνω το μήνυμα αυτό, πάω στον πρωθυπουργό και του λέω: “εδώ πρέπει να πάμε κατεπείγουσα διάταξη για να επιτρέψουμε στον ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες”. Η εντολή του είναι “πήγαινέ την αύριο”. Για το αν η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει και τι θέλει».
Ο κ. Φλωρίδης συμπλήρωσε ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία». Τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκτίθεται καθημερινά.
Αντιδράσεις για την στήριξη από Κατσιβαρδά
Την πρόταση μομφής καταψηφίζει ο (προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς. Σύμφωνα με τον βουλευτή η πρόταση τον βρίσκει αντίθετο καθώς «παρατήρησα ότι τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συλλήβδην της Αριστεράς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να επιχειρούν υπό τα δικά τους κομματικά οματογυάλια κατ’ ουσίαν να σφετεριστούν και να οικειοποιηθούν τον ανθρώπινο πόνο». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή.
Την στήριξη του στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας) Μιχάλης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, εξέδωσε ανακοίνωση για την στήριξη από τον Κατσιβαρδά: «Τη στήριξή του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών και δικηγόρος του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, Χ. Κατσιβαρδάς». «Η “δεξιά πολυκατοικία” συμπληρώνεται πλήρως με τον ακροδεξιό της όροφο»
Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι «ανάλογη στάση είχε κρατήσει και εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή νυν ευρωβουλευτής, καταψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου στη χώρα μας λίγες εβδομάδες πριν».
Ο Θανάσης Γλαβίνας βάζει στο κάδρο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, υπογραμμίζοντας πως «μαζί τους και ο πάντα πρόθυμος, κ. Βελόπουλος, ο οποίος λίγους μήνες μετά το δώρο του στη Νέα Δημοκρατία για την άλωση της ΑΔΑΕ και το ξέπλυμα της υπόθεσης των υποκλοπών, στρέφεται κατά της πρότασης δυσπιστίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχε τη πρωτοβουλία». Καταληκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει πως «το παζλ ολοκληρώνεται. Η «δεξιά πολυκατοικία» συμπληρώνεται πλήρως με τον ακροδεξιό της όροφο».
Παρέμβαση Φάμελλου
«Στον κ. Μητσοτάκη έχει κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, αυτός πρέπει να απολογηθεί αύριο», «το ερώτημα της πρότασης δυσπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όλα τα σχέδια παραβίασης του κράτους δικαίου αφορούν τον κ. Μητσοτάκη, το Μαξίμου και τα κεντρικά της ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Φάμελλος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα ενόψει της ομιλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ζητώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως ερωτήματα έθεσε και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη με αφορμή σημερινές αναφορές του.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αναγκαστικά στη Βουλή, «θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή την οποία υποτίμησε και δεν ήταν όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, γιατί υποτίμησε τη Βουλή, την κοινωνία, την δημοκρατία και την μνήμη των θυμάτων – και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι: πρέπει να έρθει εδώ και να απολογηθεί».
Τόνισε ότι «οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να υπερασπιστούν το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και εκτίθενται καθημερινά έναντι της κοινωνίας, γιατί τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά τους διαψεύδουν». Έφερε ως παράδειγμα τις «σημερινές αοριστίες και υπεκφυγές» του κ. Τριαντόπουλου: «Αυτά που είπε σήμερα διαψεύδουν τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει μία βδομάδα μετά το δυστύχημα, όπου παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ήταν παρών και υπεύθυνος του έργου των μπαζωμάτων από τις 2-5 Μαρτίου και σήμερα ήρθε να πει ότι δεν είχε καμία ευθύνη». «Οι βουλευτές της Ν.Δ. αύριο θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους, θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της καρέκλας του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων τζακιών που καλύπτει», σχολίασε. Ενόψει της ομιλίας του κ. Καραμανλή, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «οφείλουμε να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Καραμανλή, τα οποία τίθενται και προς τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη και θέλουμε απαντήσεις».
Συγκεκριμένα ρώτησε τον κ. Καραμανλή «γιατί αγνοήσατε όλες τις θεσμικές επισημάνσεις που σας είχαν γίνει για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου;». Επισήμανε ότι αναφέρεται στην παραίτηση του κ. Σπηλιόπουλου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ που παραιτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020 και με εμπιστευτική επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη έθετε τα προβλήματα. Δεύτερον, τον ρώτησε «γιατί αγνοήσατε την επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη, διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, που περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του ελληνικού σιδηρόδρομου και επισημαίνει τον κίνδυνο ενός συμβάντος μέγιστη σοβαρότητας;».
Τρίτον, γιατί «αγνόησε» την επιστολή παραίτησης 27 Απριλίου ’22 του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής τηλεδιοίκησης, «ο οποίος στην επιστολή του αναδεικνύει τα ελλείμματα, την κακοδιαχείριση, την καθυστέρηση και τη μη υλοποίηση φυσικού αντικειμένου». Τέταρτον, γιατί «αγνόησε» το εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανοδηγών στις 21 Οκτωβρίου 2022 με την υπογραφή του κ. Γενιδούνια, «για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, την κακή κατάσταση της γραμμής, τη μη λειτουργία τηλεματικής φωτοσημάτων τηλεδιοίκησης, και τους κινδύνους ασφαλείας». Η πέμπτη ερώτηση αφορούσε «το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού με υπογραφή 4 Οκτωβρίου 2021, με το οποίο η αρχή ζητούσε την άμεση άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των προσώπων που εμπλέκονται στην κακοδιαχείριση και την ελλιπή επίβλεψη της σύμβασης 717».
Επίσης, ζήτησε να απαντήσει ο πρώην υπουργός, γιατί ενώ είχε καεί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας το ’19 δεν τον αποκατέστησε. «Να μας πει για ποιο λόγο, αφού δεν υπήρχε από το ’19 το κέντρο τηλεδιοίκησης και το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου της Καρόλου, γιατί δεν πήρε τα μέτρα που ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων (ως υπηρεσιακός μετά την παραίτηση Καραμανλή), όπως μείωση της πυκνότητας δρομολογίων και της ταχύτητας τους και διπλούς σταθμάρχες στη βάρδια. Γιατί δεν έγιναν 4 χρόνια αυτά;».
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «χυδαίο παραλήρημα από τον κ. Φλωρίδη», ο οποίος «με απαράδεκτη φρασεολογία για όλη την αντιπολίτευση, επιτέθηκε λέγοντας ότι ‘για τα μπάζα είναι όσοι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα’». «Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και μας περιέγραψαν πώς έψαχναν εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα να βρουν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών ή των συγγενών τους, εκεί που μεταφέρθηκαν μαζί με τα μπάζα, τα υπολείμματα του δυστυχήματος», είπε. Σχολίασε πως «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης. Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος, να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Πιο ακροδεξιός από τον κ. Βορίδη έχει καταντήσει».
Ανέφερε ότι εκείνοι που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της ελληνικής δημοκρατίας, είναι αυτή η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης, «γιατί είναι κι εκείνος υπεύθυνος, όταν ως υπουργός Δικαιοσύνης κατακρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο για υποβάθμιση του κράτους δικαίου». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «το έγκλημα των Τεμπών θα ξανάρθει πολλές φορές στην Ολομέλεια γιατί είναι βαθιά αποτυπωμένο στην κοινωνική συνείδηση και γιατί δεν έχουν δοθεί απαντήσεις» και «δεν μπορεί να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια όταν έχουμε 57 θύματα».
«Ούτε για το μπάζωμα του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά ούτε για την μονταζιέρα των παραποιημένων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη», είπε. «Μας λένε οι εκπρόσωποι της ΝΔ ότι η Αστυνομία πήρε αρμοδίως 3-4 μέρες μετά και παρέδωσε στις ανακριτικές αρχές τα ηχητικά ντοκουμέντα. Δεν κατηγορούμε γι’ αυτά. Αυτό για το οποίο έχει διατυπωθεί κατηγορία και θέλω να απαντήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι ποιος παραποίησε και ποιος έδωσε τα παραποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα σε μμε». Υποστήριξε ότι ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: «η χειραγώγηση της κοινής γνώμης». «Ποιος έβγαλε στη δημοσιότητα με παράνομη παρέμβαση σε ηχητικά αρχεία και με ηλεκτρονικά ίχνη που πρέπει να αποκαλυφθούν, ηχητικά ντοκουμέντα για να παραπληροφορήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη; Και ποιον εξυπηρετούσε αυτή η παραποίηση πέραν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη;», ρώτησε. Πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από την επόμενη μέρα το πρωί μιλούσε για το ανθρώπινο λάθος». «Το ερώτημα που πρέπει να απολογηθεί αύριο ο κ. Μητσοτάκης – και όχι μόνο ο κ. Καραμανλής σήμερα – είναι ποια συμφέροντα και ποιες δεσμεύσεις κρύβονται πίσω από το διπλό έγκλημα συγκάλυψης».