ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βουλή: Το παρών έδωσε ο Καραμανλής στην φορτισμένη συζήτηση – Διαγραφή Ταμήλου από την ΝΔ

Κατατέθηκε το ν/σ για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και της αγοράς

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εισηγητής της πρότασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

«Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Μπορείτε να δείτε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή από το link: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων :: webtv (grnet.gr)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο αίτημα για προανακριτική, συνέχισε, η κυβέρνηση απάντησε όχι και στην εξεταστική επιτροπή που ακολούθησε αποκλείστηκαν σημαντικοί μάρτυρες.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η μόνη αγωνία της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και πως για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και πρόσθεσε: έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου που πήραν και στα χέρια τους τα email εκλογέων του εξωτερικού.

Οι πρακτικές της κυβέρνησης προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απαντήσουμε στην κραυγή της δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του κατέληξε και είπε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας».

Να σημειωθεί πως το παρών έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει αύριο, Τετάρτη, εστιάζοντας στην ομιλία του στα όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο. Επίσης, αναμένεται να επισημάνει κυρίως το θέμα της σύμβασης «717» και τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Διαγραφή Ταμήλου

Ο Μιχάλης Ταμήλος διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δηλώσεις του για τα Τέμπη. Όπως έγινε γνωστό «με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Ταμήλος. Οι δηλώσεις του δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας και δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας».

Προηγουμένως, σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, καλώντας το κυβερνών κόμμα να πάρει θέση για τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή της ΝΔ στο νομό Τρικάλων, Μιχάλη Ταμήλου. «Ένα συγγνώμη δεν θα είναι αρκετό αυτή τη φορά. Η διαγραφή του κ. Ταμήλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολλαπλώς εκτεθειμένη Νέα Δημοκρατία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πρώην βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος μιλώντας στο «Ράδιο Ζυγός» ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων στο ηχητικό που δημοσίευσε το Trikalanews.gr: «Το 2023 πέθαναν 1977 Τρικαλινοί μεταξύ των οποίων και τα τρία κορίτσια. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα… Η ζωή συνεχίζεται, ο καθένας έχει τα προβλήματά του».

Η παρέμβαση Βορίδη

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε » ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε» Αναρωτήθηκε «από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας».

Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου». Ο υπουργός, υποστήριξε ότι «από ένα κόμμα (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ) που έχει δει Υπουργούς του να είναι καταδικασμένοι για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο αρχηγός του (εν. τον κ. Τσίπρα) έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή».

Ο κ. Βορίδης, είπε πως με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «αισθάνθηκα deja vu, καθώς ακούω σε επανάληψη την συζήτηση που έγινε πριν μια εβδομάδα κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς» και «θέλετε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν σας αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»!

Ο υπουργός, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί την αίθουσα κατ΄επανάληψη και αναρωτήθηκε «τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;» προσθέτοντας ότι «το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο»!

Ο κ. Βορίδης απέκρουσε τα περί «μονταζιέρας για να καταλογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας ως η αιτία της τραγωδίας στα Τέμπη» αναρωτώμενος «κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;» και σημείωσε ότι «είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα» Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «εσείς προσωπικά, είστε ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους, της κατασπίλωσης, όχι εμείς».

Ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτή την διαδικασία με «στόχο να λύσουν τις απορίες που έχουν; Και εάν ζητάτε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί θέλετε διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό;» Ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις, είναι υπερβολικά, δεν έχετε αυτή τη νομιμοποίηση» και μάλιστα «με ένα ψήφισμα του ΕΚ που παρουσιάζει την Ελλάδα όπου περίπου οι δημοσιογράφοι υφίστανται διωγμούς! »

Εκρηκτική συζήτηση

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη εστίασε στο δυστύχημα των Τεμπών κατηγορώντας την κυβέρνηση για “οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης”. Υποστήριξε μάλιστα πως “θεμέλιο της συγκάλυψης” αποτελεί “το ανθρώπινο λάθος”. Κλείνοντας την εισήγηση της είπε πως “Στην προσπάθεια συγκάλυψης ήρθαν να προστεθούν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών ώστε να μεγιστοποιηθεί το ανθρώπινο λάθος και να αποκλειστούν κυβερνητικές ευθύνες” ενώ σε άλλο σημείο απέρριψε τις καταγγελίες περί σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με επιχειρηματικά συμφέροντα λέγοντας “Η σχέση της ΝΔ και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες . Οι προσπάθεια σας να εμφανιστείτε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων ηχεί ως ανέκδοτο. Η ασυλία που παρέχετε στον πρώην υπουργό Καραμανλή έχει προκαλέσει ρήγματα στην συνοχή σας”.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές με παρατηρητές, διευκρινίζοντας πως οι παρατηρητές “θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχουν αφαιρεθεί προσωπικά δεδομένα εκλογέων”. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε μάλιστα να δεσμευτεί ότι δεν θα λειτουργήσει μηχανισμός επηρεασμού των ψηφοφόρων αντίστοιχος με το Cambridge Analytica. “Μπορεί να καθυστερήσατε την σύγκρουση σας με την αλήθεια αλλά δεν θα την αποφύγετε. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών.

Απαντώντας ο κ. Βορίδης είπε «οι κρίσιμες λέξεις στις εκθέσεις του ΟΑΣΕ είναι “ελεύθερες” και “δίκαιες”» και πρόσθεσε «σε όλες τις εκθέσεις του ο ΟΑΣΕ έκρινε τις εκλογές της Ελλάδας ως ελεύθερες και δίκαιες». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θέλω ευθέως να ρωτήσω το κόμμα σας. Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών; Πρόσφατα είχαμε 3 εκλογές: δύο εθνικές και μια αυτοδιοικητικές. Αυτές διεξήχθησαν με κυβέρνηση ΝΔ. Αμφισβητήσατε το αποτέλεσμα τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό που ανοίγετε;»

Στο ζήτημα των Τεμπών ο κ. Παππάς ανέφερε «πάτε να κάνετε συγκάλυψη και θα μπείτε στη βάσανο να απαντάτε στην αντιπολίτευση» σημείωσε ο κ. Παππάς για να προσθέσει “΄’έγινε μπάζωμα, ξεμπάζωμα και μονταζιέρα”. Ο ίδιος απευθύνθηκε στον κ. Κώστα Αγοραστό καλώντας τον να πει την αλήθεια – όπως ανέφερε -. “Έχουμε 57 νεκρούς έλεος πια.

Έχει γίνει κοπτοραπτική και δεν ντρέπεστε. Και δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη” είπε για να συνεχίσει “Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει στο βήμα να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιον συνάντησε και ποιος του είπε τι και βγήκε και μίλησε για ανθρώπινο λάθος”. Σε εκείνο το σημείο από τα υπουργικά έδρανα ο κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας έχει παραδεχθεί το λάθος του για να απαντήσει ο κ. Παππάς “είπαμε εμείς ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο λάθος;” για να υποστηρίξει πως υπάρχουν παράλληλα και κυβερνητικές ευθύνες.

Ως «διαδικασία απολογίας και λογοδοσίας του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και όσων κυβερνητικών στελεχών εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου το κόμμα της συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας χωρίς αστερίσκους, ώστε να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της.

Έντονα αντέδρασε η κ. Κωνσταντοπούλου στις κατηγορίες του Υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ότι είναι εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι «ντροπή και ύβρις προς τις οικογένειες των θυμάτων και της κοινωνίας και είναι μια τακτική και τεχνική αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για να μην λογοδοτήσει για τα κακουργήματα που την βαραίνουν.

«Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως υπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας και ήδη από χθες επικοινώνησα με τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ και του γνωστοποίησα ότι θα υπογράψουμε χωρίς αστερίσκους γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κληθεί σε λογοδοσία κ απολογία», τόνισε σε δηλώσεις της στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας

Όπως αναφέρει το κείμενο των έξι σελίδων, σχετικά με τα Τέμπη, «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». Και στη συνέχεια επισημαίνεται: «Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση» σημειώνεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στην διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας. «Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος, Σωκράτη Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, “ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων”. «Παράλληλα», είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει δημόσια το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών».

Σκληρή επίθεση από Μαρινάκη 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως «ο κ. Κασσελάκης γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην ημέρα, κάνοντας λόγο για ταύτιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με «ισχυρά συμφέροντα».

Αναφορικά με το υπουργικό Συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «αν είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει υπουργικό συμβούλιο. Θα γίνει μετά το πέρας της συζήτησης». Σύμφωνα με το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας (μομφής) είναι το κορυφαίο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει στα χέρια της η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση στα χέρια της προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι