ΘΕΜΑ

Τεχνικές για να εκτονώνετε τις συγκρούσεις με τον σύντροφό σας

Τεχνικές για να εκτονώνετε τις συγκρούσεις με τον σύντροφό σας, Σοφία Κροκυδά

Αναταραχές στη σχέση σας; Είναι φυσικό να προκύπτουν συγκρούσεις σε οποιαδήποτε στενή σχέση λόγω διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων, ιδεών και συμπεριφορών. Αν και αυτές οι διαφορές μπορεί να φαίνονται ασήμαντες για κάποιον, μπορούν να επηρεάσουν βαθιά κάποιον άλλο, εάν αγγίζονται οι βασικές του αξίες και πεποιθήσεις. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο επικοινωνίας και διαχείρισης αυτών των συγκρούσεων.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τον αντίκτυπο των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων στις σχέσεις σας, ειδικά μέσα στην οικογένειά σας; Ξέρετε ότι το να έχετε διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως εντάξει, εφόσον η διαφωνία παραμένει εποικοδομητική και με σεβασμό και στις δύο πλευρές; Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε πάντα με τους άλλους, ούτε πρέπει να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο.

Εάν έχετε βρεθεί ποτέ σε μακροχρόνια σχέση, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με το αναπόφευκτο της σύγκρουσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, οι πιο υγιείς σχέσεις δεν στερούνται συγκρούσεων. Αντίθετα, χαρακτηρίζονται από την ικανότητα των ατόμων να λύνουν τις διαφορές τους και να οδηγούνται προς τον συμβιβασμό ή τον αμοιβαίο σεβασμό για τις διαφορές του άλλου. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί τελικά σε ισχυρότερες σχέσεις.

Η έρευνα του ψυχολόγου Δρ Τζον Γκότμαν για τη δυναμική των ζευγαριών φωτίζει μια κρίσιμη πτυχή της σύγκρουσης – τη διαρκή φύση της. Οι μελέτες του δείχνουν ότι το 69% των συγκρούσεων μέσα στις σχέσεις είναι συνεχείς, με τις ρίζες τους σε άλυτες διαφορές που οφείλονται σε διαφορετικές προσωπικότητες και ανάγκες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει καταδίκη για αυτές τις σχέσεις. Αντίθετα, τονίζεται η σημασία μιας ήπιας προσέγγισης για την επίλυση συγκρούσεων. Τεχνικές όπως το να εκφράζουμε τα παράπονά μας με ηρεμία και τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια έντονων στιγμών μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια διαχειρίζονται τις διαφωνίες. Αυτές οι αρχές ισχύουν επίσης για κάθε οικογενειακή σχέση.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη ζωτική ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση συγκρούσεων παρά για αποφυγή ή προσπάθειες πλήρους επίλυσης. Η ξεκάθαρη επικοινωνία κατά τη διάρκεια ή μετά από συγκρούσεις προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον άλλο και να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη μέσα στη σχέση μας. Ενώ πολλοί από εμάς το βρίσκουμε εύκολο να επικοινωνούμε όταν τα πράγματα κυλάνε ομαλά, η πρόκληση προκύπτει κατά τη διάρκεια συναισθηματικά φορτισμένων συζητήσεων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε αποτελεσματικά.

Καταστροφική και εποικοδομητική σύγκρουση

Είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ καταστροφικής και εποικοδομητικής σύγκρουσης. Η καταστροφική σύγκρουση εξαντλεί και αναστατώνει, και συχνά κλιμακώνεται όταν ένας από τους δύο γίνεται αμυντικός ή επιθετικός ως απάντηση στην κριτική του άλλου. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τον θυμό τους με υγιή τρόπο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οδηγώντας σε αμυντική συμπεριφορά, φωνές ή ακόμα και βία. Αντίθετα, η εποικοδομητική σύγκρουση προκύπτει από την ικανότητα του ζευγαριού να ανταποκρίνεται στην κατάσταση με κατανόηση, κάτι που μπορεί να μειώσει τις μελλοντικές διαφωνίες.

  • Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση: Κάντε μια προσπάθεια να ακούσετε αληθινά και να κατανοήσετε την οπτική του άλλου χωρίς να απαντάτε αμέσως.
  • Μείνετε ήρεμοι: Προσπαθήστε να κρατήσετε τον εκνευρισμό σας σε χαμηλά επίπεδα. Οι βαθιές αναπνοές ή τα μικρά διαλείμματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ηρεμία κατά τη διάρκεια τεταμένων συζητήσεων.
  • Το να εμπλακείτε εποικοδομητικά σε μια σύγκρουση σημαίνει να εστιάσετε στον τρόπο που εκφράζετε τις σκέψεις σας για το πρόβλημα αντί να καταφύγετε σε κατηγορίες ή επιθέσεις.
  • Χρησιμοποιήστε δηλώσεις που περιλαμβάνουν το “εγώ“: Εκφράστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας χρησιμοποιώντας δηλώσεις που αφορούν ξεκάθαρα εσάς για να αποφύγετε να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε: Δώστε προτεραιότητα στην κατανόηση της άποψης του συντρόφου σας χωρίς απλά να προσπαθείτε να βγείτε από πάνω. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.
  • Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε: Αναγνωρίστε ότι είναι εντάξει να έχετε άλυτα ζητήματα, αρκεί να σέβεστε ο ένας τις απόψεις του άλλου.

Φυσικά, οι τεχνικές αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν πράξη. Όταν υπάρχει μια σύγκρουση μέσα στο ζευγάρι, γίνεται απίστευτα δύσκολο να μην εμπλακούμε βαθιά. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πολλή δουλειά ακόμα και εκτός της σύγκρουσης, εντοπίζοντας τα αρνητικά μοτίβα αλληλεπίδρασης, την αναγνώριση του ρόλου σας σε αυτές τις συγκρούσεις, κατανοώντας τι τις προκαλούν και μαθαίνοντας πότε να διακόψετε μια σύγκρουση και να την επανεξετάσετε αργότερα.

Με την υιοθέτηση αυτών των τεχνικών, τα ζευγάρια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις πιο αποτελεσματικά, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις. Ο στόχος δεν είναι απλώς να μηδενίσετε τις διαφωνίες σας, αλλά και να μάθετε να τις διαχειρίζεστε με τρόπο που καλλιεργεί την κατανόηση. Το καλύτερο είναι πάντα να κάνετε πίσω αφού ηρεμήσετε, να ζητήσετε συγγνώμη και να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα ξανά αργότερα.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx