ΘΕΜΑ

Ο ναυτικός Iron Dome του Ισραήλ αντιμέτωπος με drones και πυραύλους

Ο ναυτικός Iron Dome του Ισραήλ αντιμέτωπος με drones και πυραύλους, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε μάχη την ναυτική έκδοση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome. Τοποθετημένο σε κορβέτα κλάσης Saar 6 του Ισραηλινού Ναυτικού, το ναυτικό Rafael Iron Dome (γνωστό ως CDome) αναχαίτισε επιτυχώς ένα drone.

Η εμπλοκή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφού ένα από τα πολεμικά πλοία κλάσης Saar 6 παραλίγο να πληγεί από ένα drone, που εκτοξεύτηκε από μαχητές στο Ιράκ. Πλάνα από κάμερες παρακολούθησης, καθώς και πολλά βίντεο που καταγράφηκαν από πολίτες στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, δείχνουν τουλάχιστον δύο πυραύλους αναχαίτισης να εκτοξεύονται από ένα σύστημα CDome από μια κορβέτα στον ναύσταθμό, το βράδυ της Δευτέρας (8 Απριλίου).

Η εμπλοκή τελείωσε με μια σημαντική έκρηξη πάνω από τη θάλασσα, καθώς το drone καταρρίφθηκε. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ο στόχος αναχαιτίστηκε καθώς εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο κοντά στο Εϊλάτ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έχοντας πετάξει από ανατολική κατεύθυνση. Σειρήνες ήχησαν στο Εϊλάτ ως απάντηση σε “ύποπτο εναέριο στόχο”, επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από το συμβάν.

Εκτοξεύσεις από Χούτι και Ιράκ

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολλές αναφορές για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, ιδιαίτερα κατά της περιοχής του Εϊλάτ. Πολλά από αυτά εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι στην Υεμένη. Την ίδια στιγμή, άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Αυτή η ομάδα εξαπολύει τις επιθέσεις της από τοποθεσίες τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι ιρανικοί πύραυλοι κρουζ κλάσης Quds ή Parveh που εκτοξεύτηκαν από την ομάδα από κινητό εκτοξευτή. Η οργάνωση υποστήριξε ότι οι στόχοι ήταν οι ισραηλινές πόλεις Ασκελόν και Μπερσεμπά. Η απόσταση μεταξύ των νοτιοδυτικών συνόρων του Ιράκ και του Εϊλάτ είναι λίγο πάνω από 450 χλμ, στο πλησιέστερο σημείο, αν και οποιοδήποτε drone ή πύραυλος θα έπρεπε να πετάξει πάνω από την Ιορδανία ή τη Σαουδική Αραβία για να φτάσει στο Ισραήλ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια από τις ισραηλινές κορβέτες κλάσης Saar 6 παραλίγο να δεχτεί πλήγμα από ένα drone μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε από το Ιράκ, από την Ισλαμική Αντίσταση. Το πλοίο ήταν ελλιμενισμένο στο Εϊλάτ, στον κόλπο της Άκαμπα, όταν το drone προσέκρουσε σε μια αποθήκη στην προβλήτα δίπλα του. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του IDF, σχετικά με το χτύπημα της 1ης Απριλίου στο Εϊλάτ, σύμφωνα την εφημερίδα Times of Israel. Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι το drone ήταν «κατασκευασμένο στο Ιράν» και η επίθεση «κατευθύνθηκε από το Ιράν».

Μπορεί το πολεμικό πλοίο που κατέρριψε το drone την περασμένη Δευτέρα να βρισκόταν στο ναύσταθμο ως απάντηση στο προηγούμενο πλήγμα. Σαφώς, το πλήγμα σε ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία του Ισραήλ θα ήταν μια μεγάλη νίκη για την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ και παραμένει πιθανό ότι, η επίθεση χθες το βράδυ να στόχευε επίσης μια κορβέτα κλάσης Saar 6 ή άλλα μέσα του Ισραηλινού Ναυτικού στο λιμάνι του Εϊλάτ.

Κορβέτες Saar 6

Το επιτυχημένο ντεμπούτο του CDome αποδεικνύει πολλά για τις διευρυνόμενες δυνατότητες αεράμυνας του Ισραηλινού Ναυτικού καθώς και τις κορβέτες κλάσης Saar 6 που ενέταξε στη δύναμή του πρόσφατα. Τέσσερα από αυτά τα γερμανικής κατασκευής πολεμικά πλοία έχουν πλέον τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, με το πρώτο από αυτά, το INS Magen, να έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτή η ανάπτυξη ήταν απάντηση στην κλιμακούμενη επίθεση των Χούτι, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με χρήση drones, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. Κανονικά, οι κορβέτες κατηγορίας Saar 6 αναμένεται κυρίως να υπερασπιστούν τις στρατηγικής σημασίας υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ. Κάθε σκάφος κλάσης Sa’ar 6 είναι οπλισμένο με δύο συστήματα C-Dome, το καθένα με 20 πυραύλους αναχαίτισης Tamir, καθώς και με πυραύλους επιφανείας-αέρος Rafael Barak-8, που εκτοξεύονται από 32 κάθετα κελιά εκτόξευσης.

Ενώ το Barak-8 προορίζεται να δεσμεύει στόχους σε απόσταση περίπου 60 μιλίων, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων, το C-Dome έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει χαμηλότερα ιπτάμενα αεροσκάφη, πυραύλους κατά πλοίων, καθώς και πυραύλους μικρής εμβέλειας, βλήματα πυροβολικού, και βέβαια drones. Το ναυτικό C-Dome χρησιμοποιεί τους ίδιους πυραύλους αναχαίτισης και άλλα εξαρτήματα από το χερσαίο Iron Dome, μαζί με το ραντάρ επιτήρησης του ίδιου του πλοίου.

Η ενσωμάτωση του C-Dome

Στην κλάση Sa’ar 6, το C-Dome είναι εγκατεστημένο ως ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα κάθετης εκτόξευσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σκάφη κλάσης Sa’ar 5, τα οποία στο παρελθόν έφεραν έναν ή δύο εκτοξευτές Iron Dome που τοποθετούνται προσωρινά στο κατάστρωμα πτήσης. Ήδη από το 2016, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι αυτή η εγκατάσταση είχε δοκιμαστεί με επιτυχία, καταρρίπτοντας πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από την ακτή.

Ανεξάρτητα από αυτό, τώρα που η κλάση Sa’ar 6 είναι επιχειρησιακή, φέρνει μαζί της ως στάνταρ το C-Dome, ως μέρος μιας εξαιρετικά ευέλικτης συστοιχίας αεράμυνας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σε αυτό το πλαίσιο είναι το γεγονός ότι είναι πλήρως ενσωματωμένα στο ευρύτερο επίγειο δίκτυο αεράμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει το Iron Dome, τον πύραυλο εδάφους-αέρος μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς David’s Sling και άλλα μέσα.

Με τους Χούτι όσο και την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ να δεσμεύονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο Ισραήλ, όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα και οι περιφερειακές εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των Ιρανών πληρεξουσίων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για το Sa’ ar 6 κλάσης για να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνάς τους για την εμπλοκή drones και πυραύλων πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα, οι επανειλημμένες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν κατά του Εϊλάτ καταδεικνύουν την πιθανή ευπάθεια των ισραηλινών πολεμικών πλοίων, όταν βρίσκονται ελλιμενισμένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx