ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέχρι και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκβίαζε η Μοσάντ!

Μέχρι και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκβίαζε η Μοσάντ!

Τί αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian για το πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, εκ των στενότερων συμμάχων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Guardian, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, φέρεται να απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχοντας μαζί της μυστικές συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την διεξαγόμενη έρευνα για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι μυστικές «επαφές» του Γιόσι Κοέν (Yossi Cohen) με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα (Fatou Bensouda), έλαβαν χώρα τα έτη προτού ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2021 και κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τα πεπραγμένα της χώρας στον πόλεμο στη Γάζα.

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έλαβε χώρα όταν υπηρετούσε ως διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του ήταν εξουσιοδοτημένες στο υψηλότερο επίπεδο και «δικαιολογούντο» με βάση το γεγονός ότι το δικαστήριο συνιστούσε απειλή κατά του ισραηλινού στρατιωτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει προκειμένου να συνεργάζεται με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

“Αγγελιοφόρος του Νετανιάχου”

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση είπε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Ο Κοέν, εκ των στενότερων συμμάχων του Νετανιάχου εκείνη την εποχή, ηγείτο προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ στην -σχεδόν δεκαετή- εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, ανησυχώντας για την όλο και πιο επίμονη και απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Σαν καταδίωξη

Η Μοσάντ εστίασε ιδιαίτερα στα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και έλαβε καταγραφές από μυστικές ηχογραφήσεις του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές. Στη συνέχεια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημήσουν την εισαγγελέα.

Τρεις πηγές αναφέρουν ότι η Μπενσούντα είχε αποκαλύψει ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα για την υπόθεση της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν σε αξιωματούχους του ΔΠΔ, ο Κοέν φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε. Δεν θα θέλατε να μπείτε σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας».

Άτομο που ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κοέν αναφέρει ότι είχε καταφύγει σε «απεχθείς πρακτικές» εναντίον της Μπενσούντα ως μέρος μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας να την εκφοβίσει και να την επηρεάσει. Παρομοίασε δε τη συμπεριφορά του με «καταδίωξη».

Ποιος είναι ο Κοέν

Ο κατά πολλούς χαρισματικός Γιόσι Κοέν, εκτός από την ικανότητά του στο επιχειρησιακό επίπεδο, θεωρείται και ως ο πλέον “πολιτικός” διευθυντής της υπηρεσίας. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που τον θεωρούν μελλοντικό διάδοχο του Νετανιάχου. Για να επιτύχει την αποδυνάμωση και διπλωματική απομόνωση του Ιράν προϋπόθεση είναι, η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες. Εξ ου και πρωταγωνιστεί στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες μοναρχίες του Κόλπου. Πάντως, η Μοσάντ έχει στη διάθεσή της, τον διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό των 2,6 δισ. δολαρίων.

Στέλεχος καριέρας στις μυστικές υπηρεσίες, έχει ιδιαίτερη φήμη στην κοινότητα πληροφοριών του Ισραήλ ως αποτελεσματικός στρατολογητής ξένων πρακτόρων. Ήταν πιστός και ισχυρός σύμμαχος του Νετανιάχου εκείνη την εποχή, καθώς είχε διοριστεί διευθυντής της Μοσάντ από τον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό το 2016, αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο πλευρό του ως σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

Ως επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας μεταξύ 2013 και 2016, ο Κοέν επέβλεπε την υπηρεσία που, σύμφωνα με πολλές πηγές, άρχισε να συντονίζει την προσπάθεια κατά του Διεθνούς Δικαστηρίου, μόλις η Μπενσούντα ξεκίνησε την προκαταρκτική έρευνα το 2015. Η πρώτη επαφή του Κοέν με την Μπενσούντα φαίνεται να έλαβε χώρα στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 2017, όταν ο διευθυντής της Μοσάντ συστήθηκε στην εισαγγελέα για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων.

Επεισόδιο στο Μανχάταν

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κοέν έπεσε κατά τύχη πάνω στη Μπενσούντα σε ένα μάλλον περίεργο επεισόδιο σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Μανχάταν. Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη και σε αυτό βοήθησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό Καμπίλα που είχε υποτίθεται συνάντηση με τη Μπενσούντα την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο.

Κάποια στιγμή, η συνοδεία του προέδρου του Κογκό έφυγαν και στην αίθουσα μπήκε ο Κοέν. Η εμφάνιση – έκπληξη προκάλεσε συναγερμό στη Μπενσούντα και σε μια ομάδα αξιωματούχων του ΔΠΔ που ταξίδευε μαζί της.

Μεταξύ 2018 και 2021 υπήρξαν τουλάχιστον τρεις απόπειρες – επαφές του Κοέν να επηρεάσει την γενική Εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος επικείμενης έρευνας από τον Guardian, την ισραηλινοπαλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και την εβραϊκή εφημερίδα Local Call, αποκαλύπτοντας πώς υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» εναντίον του ΔΠΔ για σχεδόν ένα δεκαετία. Ερωτηθείς από τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες από ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν σκοπό να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ωσαύτως και η Μπενσούντα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx