Με συγκίνηση ο επαναπατρισμός των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών πεσόντων το 1974 στην Κύπρο

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συνιστά ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης, δηλώνει ο Δένδιας

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας η τελετή επαναπατρισμού από την Κύπρο των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή.

Τα λείψανα των ηρώων, που έφθασαν στην Ελλάδα από την Κύπρο με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι μεταξύ των 15 νεκρών που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα. Τα λείψανα των Κυπρίων δόθηκαν στις οικογένειές τους την Πέμπτη, με τον Κύπριο πρόεδρο να παρίσταται σε τελετή στη Λευκωσία για τους 15 Έλληνες στρατιώτες, εκτός από έναν, που δυστυχώς δεν βρέθηκε ουτε ένας συγγενής του, καθώς έχουν περάσει 50 χρόνια έκτοτε. Οκτώ από τους 15, όπως προαναφέρεται επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα.

Οι οκτώ οπλίτες υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Οι ταφές θα πραγματοποιηθούν στα νεκροταφεία του τόπου καταγωγής καθενός από αυτούς και, συγκεκριμένα, στον Μεγαπλάτανο Πέλλας, στην Καισαριανή, στη Γορτυνία, στα Άνω Λιόσια, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Ερύμανθο Αχαΐας και στην Κυπαρισσία.

Οι πεσόντες ήταν ο Ανθυπολοχαγός Πεζικού Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης, ο Ανθυπασπιστής Διαβιβάσεων Γεώργιος Αναλυτής, ο  Ανθυπασπιστής Καταδρομών Ιωάννης Ηλιόπουλος και οι Ανθυπασπιστές Πεζικού Αναστάσιος Κρατημένος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, Γεώργιος Μαρτζάκλης και Ηλίας Τούλης.

Στην ιδιαίτερη αυτή τελετή επαναπατρισμού συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδη, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx