ΑΠΟΨΗ

Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής την μεθεπόμενη Κυριακή

Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής την μεθεπόμενη Κυριακή, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ανησυχούν τα κόμματα εξουσίας για το ποσοστό της αποχής των νέων ψηφοφόρων (17-30 ετών) στις ευρωεκλογές. Δεν τα απασχολεί η αποχή των “νέων”… 60 έως 80 ετών που προμηνύεται ως άνευ προηγουμένου, από την αδιαφορία που έχουν επιδείξει για την τρίτη ηλικία και απ’ τα καμώματα τους, για να προσελκύσουν δήθεν τους νεοτέρους ψηφοφόρους (πχ. με γάμο ομοφύλων, woke culture).

Η επιστολική ψήφος,  στην οποία έλπιζαν να περιορίσει την αποχή, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα κι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερες από 155 χιλιάδες ψηφοφόρους, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 προέρχονται από το εσωτερικό – άρα δεν προσμετρώνται στον περιορισμό της αποχής.

Αντίθετα, η διαρροή των νέων και παλαιών ψηφοφόρων την προσεχή Κυριακή (9.6.24) αναμένεται μεγάλη – ιδίως εάν επικρατήσει καύσων, από τον οποίο θα επωφεληθούν μάλλον οι… παραλίες. Επίσης, η είσοδος στην τουριστική περίοδο θ’ απορροφήσει πολλούς που θα προτιμήσουν το “μεροκάματο”, από την άσφαιρη ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες ψηφοφόρων, απογοητευμένες από την πολιτική της ΝΔ και την απαξία της αντιπολιτεύσεως (πλην ορισμένων μικρών κομμάτων, που είναι τα μόνα ασκούν ουσιώδη έλεγχο της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο) θα πυκνώσουν τις τάξεις της αποχής και της αποδοκιμασίας των κομμάτων, που άσκησαν εξουσία την τελευταία δεκαετία.

Το λάθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μητσοτάκη ήταν ότι επικεντρώθηκε στα ανώδυνα ζητήματα (πχ. στην αυτοάμυνα της Ευρώπης) και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως εκείνο της ακρίβειας της ζωής που πλήττει κυρίως τους απομάχους της, όπως και στο άλλο, της συγκάλυψης των Τεμπών που την χειρίστηκε κατά απωθητικό τρόπο – ιδίως για οικογενειάρχες και ευσυγκίνητους ψηφοφόρους που του καταλογίζουν τ’ ολιγότερο αλαζονεία.

Αποχή και “χαλαρή ψήφος” 

Η αποχή πάντοτε συνόδευε την “χαλαρή ψήφο”, όπως των δημοτικών και των ευρωεκλογών, αλλά εν προκειμένω έπαυσε να ισχύει η αδιαφορία ως χαρακτηριστικό της μη συμμετοχής στη εκλογική διαδικασία που έγινε μία sui generis σιωπηρά φωνή διαμαρτυρίας, τόσο για την στάση της “ηνωμένης” Ευρώπης σε διεθνή θέματα ως λχ. στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου σύρεται από την Αμερική, αλλά και της ιθυνούσης εγχωρίας τάξεως σε άλυτα προβλήματα για την τρίτη ηλικία, όπως ο τριπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που άφησε πολλούς γέροντες να κρυώνουν τον περασμένο χειμώνα, ιδίως στα βόρεια της χώρας. Κι επειδή οι διαμαρτυρίες τους ηχούν “εις ώτα μη ακουόντων” (της διοικήσεως της ΔΕΗ ,που ασχολείται με εξαγορές όπως του Κωτσόβουλου, αντί να κοιτάξει να μαζέψει το κόστος παραγωγής της)  θα “τιμωρήσουν” τις ΔΕΚΟ δια της αποχής στις ψηφοφορίες.

Εάν το κόμμα της αποχής ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, αφού θ’ αποδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα, που απορρίπτει την αντιπροσωπευτικότητα του, με αποτέλεσμα να δρομολογήσει αλλαγές που φορούν πρόσωπα και μεθόδους διακυβερνήσεως.

Επίμετρο: Αφού κατά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «ο κόσμος ψηφίζει λόγω απόρριψης», πώς εξηγείται ότι οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών μένουν αδιάφοροι για τις εκλογές, αλλά ελκύονται από πατριωτικές και συντηρητικές αξίες επί τη βάσει των τελευταίων ευρωδημοσκοπήσεων;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι