ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη – Κασσελάκης: Αύριο δημοσιεύω το πόθεν έσχες μου

Τα κύρια σημεία της διακαναλικής συνέντευξης Μητσοτάκη - Κασσελάκης: Αύριο το πόθεν έσχες μου

Τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην πόλη των Χανίων. O πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις επτά ερωτήσεις που απηύθυνε μέσω του Χ το κ. Κασσελάκης και είπε ότι δεν έχει δει την ανάρτηση. Αντέτεινε πως αυτός έχει μία ερώτηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του».

Στην αναφορά Μητσοτάκη απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού επανέλαβε τα επτά ερωτήματα του στον πρωθυπουργό ανέφερε πως αύριο θα παρουσιάσει το πόθεν έσχες του, αφήνοντας αιχμές για τα χρέη της ΝΔ και την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι ζητά το πόθεν έσχες του «το κόμμα που σας κλέβει τα χρήματα από το πορτοφόλι με την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ», «που κάνει πανάκριβη προεκλογική εκστρατεία με χρέη μισό δισ.». «Ο πρωθυπουργός των 42 ακινήτων με τον μισθό του βουλευτή, ζητάει το πόθεν έσχες μου», προσθέτει και συνεχίζει: «Τους ρωτάς: Τι κάνετε για την ακρίβεια; Απαντούν: Πόθεν έσχες. Γιατί μοντάρατε και μπαζώσατε τα Τέμπη; Απαντούν: Πόθεν έσχες. Γιατί αφήνετε τα νοσοκομεία να καταρρέουν και την εγκληματικότητα να οργιάζει; Απαντούν: Πόθεν έσχες».

«Λοιπόν, η στιγμή έφτασε. Αύριο, στην ομιλία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζω όλη μου την περιουσιακή κατάσταση», ανακοινώνει ο κ. Κασσελάκης, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να περιμένει έως την 1η Ιουλίου, που είναι η προθεσμία από το νόμο, «παρόλα αυτά, όλα θα είναι στη διάθεσή σας». «Όλα δουλεμένα. Όλα φορολογημένα στις ΗΠΑ, εκεί που έζησα. Κι εκεί, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι ‘αδιευκρίνιστος’ και να κυκλοφορείς ελεύθερα», τονίζει. «Διάφανος μπροστά σας. Γιατί για να καθαρίσουμε την Ελλάδα μας, χρειάζεται να έχουμε πρώτα απ’ όλα καθαρές σχέσεις μεταξύ μας. Όλα στο φως», αναφέρει καταληκτικά.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλή εισόδημα, μετά καταρρεύσαμε και τώρα πασχίζουμε να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την πολιτική την υπηρετεί η κυβέρνησή μας σταθερά από το 2009».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό κράτος, στην πληρωμή των συντάξεων στην ώρα τους, στην επιστολική ψήφο. «Η διαδρομή αυτή δεν έχει ακόμα διανυθεί σε όλο της το μήκος. Η σύγκλιση με την Ευρώπη αποκτά σημασία ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Εχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε προς όφελος των πολιτών και για μια Ευρώπη πιο ισχυρή. Η Ελλάδα θέλει ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πιστεύω θα την έχει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Με πάτε πολύ μακριά. Ας σταθούμε στο 2024 πριν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει το 2027». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023 και πως και τώρα θα είναι αισθητή η παρουσία τους και θα φανεί στην κάλπη πόσο αισθητή θα είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις. «Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να κάνει απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του μέχρι τώρα και αν θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, έδειξε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και είπε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια. Αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας», υπογράμμισε.

Τέμπη και μεταναστευτικό

Στο ερώτημα “είμαστε 15 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα για τις έρευνες, τα όσα έγιναν και τα όσα ακολούθησαν μετά από αυτό το δυστύχημα. Πολιτικά, η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προαναγγείλει μια πρόταση για προανακριτική αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η εξεταστική που προηγήθηκε στη Βουλή, δυστυχώς δεν έδωσε κάποιο αποτέλεσμα. Και σήμερα η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, κ. Πρόεδρε, πιστεύει ότι η κυβέρνηση είτε επιχείρησε να συγκαλύψει θέματα της υπόθεσης είτε το επιχειρεί ακόμα. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε εάν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση ή θα έπρεπε να υπήρχαν και κάποια πράγματα που μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά”, ο πρωθυπουργός απάντησε:

“Έχω μιλήσει πολλές φορές, γι’ αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία και θα το κάνω ακόμα μια φορά, με αφορμή την ερώτηση σας. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες. Είναι πολύ άδικες, διότι πρέπει να αναλογιστείτε ότι η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι αυτή τη στιγμή. Κάποιοι από αυτούς είναι προφυλακισμένοι.

Η κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις στη Δικαιοσύνη, προκειμένου η δίκη για τα Τέμπη να διεκπεραιωθεί σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Θυμηθείτε πόσο μας τραυμάτισε η περιπέτεια του Ματιού.

Σας φαίνεται για συγκάλυψη αυτό; Διότι, τελικά, η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν κάποιοι δεν της έχουν εμπιστοσύνη, να βγουν να το πουν ανοιχτά. Θα διαπράξουν λάθος εάν το κάνουν. Άρα, αποκρούω για ακόμα μια φορά όλες αυτές τις κατηγορίες περί συγκάλυψης.

Να σας πω, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη Βουλή οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη Υπουργών, με βάση το Σύνταγμα και τις διαδικασίες οι οποίες διέπουν ενδεχόμενη ποινική δίωξη μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις ότι θα κατατεθεί αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής.

Θα επαναλάβω, για ακόμα μια φορά, ότι εφόσον το αίτημα αυτό κατατεθεί, θα συζητηθεί αμέσως στη Βουλή και η Βουλή τελικά θα αποφανθεί. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για ένα υποθετικό σενάριο, χωρίς να έχω δει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είπα, μετά από αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία, ότι η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευθύνη, μια ευθύνη και μια ηθική υποχρέωση. Ηθική υποχρέωση είναι να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να μας κατηγορήσει για το αντίθετο.

Για παράδειγμα, ξέρετε, το 2013 έγινε ένα αντίστοιχο τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία, με 80 νεκρούς. Η δίκη ξεκίνησε πολλά χρόνια μετά και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εδώ θα ξεκινήσει σε χρόνο, επαναλαμβάνω, ρεκόρ. Με 34 κατηγορούμενους. Με ένα κατηγορητήριο το οποίο θα κριθεί τελικά από το ίδιο το δικαστήριο. Πώς ακριβώς αυτό νοείται ότι είναι συγκάλυψη; Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το αντιληφθώ.

Η δεύτερη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει. Να επενδύσουμε, δηλαδή, στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων μας. Έχουμε δαπανήσει πολύ σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη των συστημάτων τηλεδιοίκησης, τα οποία μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, μέχρι που ο «Daniel» κατέστρεψε ένα κομμάτι της γραμμής ολοσχερώς. Αλλά έχουμε ήδη εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους προκειμένου να επιδιορθώσουμε τις ζημιές που έγιναν και να μπορέσει η Ελληνίδα και ο Έλληνας να εμπιστευτούν ξανά το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς, που είναι το τρένο”.

Στο ερώτημα “ήσασταν διατεθειμένος να εξετάσετε κάποιες λύσεις τύπου Ρουάντας ή τύπου συμφωνίας Αλβανίας – Ιταλίας σε ό,τι αφορά το θέμα το μεταναστευτικό, καθώς υπάρχει περίπτωση στο μέλλον, εξαιτίας είτε των κρίσεων στην Υποσαχάρια Αφρική είτε της κλιματικής αλλαγής, να δούμε νέες μεταναστευτικές ροές. Και τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη πάνω σε αυτό το θέμα”, πρωθυπουργός απάντησε: “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χειρότερο σενάριο, αλλά μπορεί να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Όχι, η Ελλάδα δεν εξετάζει, ούτε η Ευρώπη μπορεί να εξετάσει, λύσεις τύπου Ρουάντας. Εξάλλου, και η Μεγάλη Βρετανία που το δοκίμασε μέχρι στιγμής έχει φάει τα μούτρα της, διότι δεν έχει καν υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, διότι μπήκαν εμπόδιο τα ίδια τα βρετανικά δικαστήρια.

Έχουμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική. Έχουμε ένα καινούριο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και στο ‘Ασυλο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνδιαμόρφωσε η Ελλάδα. Έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο είναι σίγουρα καλύτερο από αυτό που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Από εκεί και πέρα, για τον νότιο διάδρομο, ένας από τους λόγους που έχουμε μία τόσο καλή σχέση με την Αίγυπτο είναι ακριβώς διότι ζητάμε τη βοήθεια της Αιγύπτου προκειμένου να μπορεί να κάνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντός του δικού της χώρου αρμοδιότητας, ο οποίος είναι χώρος από τον οποίον περνάνε οι βάρκες οι οποίες μερικές φορές ξεκινούν από την ανατολική Λιβύη για να καταλήξουν τελικά στη Γαύδο.

Δεν έχουμε, μην κοροϊδευόμαστε, ουσιαστική έξαρση αυτού του διαδρόμου, σε μεγάλο βαθμό και γιατί λάβαμε εμείς τα μέτρα μας. Πάντα, όμως, πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο. Να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ «βαριά» υποδομή σε κέντρα υποδοχής. Αυτή τη στιγμή, ευτυχώς, τα πιο πολλά δεν είναι γεμάτα, έχουμε πολλές κενές θέσεις. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να την αξιοποιήσουμε”.

Δεν μετακομίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν , ακόμα και αν του προταθεί. «Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη σπουδή της προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με απόλυτο τρόπο πως η συγκεκριμένη στάση της προέδρου και της νέας κυβέρνησης του γειτονικού μας κράτους είναι παράνομη, απαράδεκτη και προκλητική. Κάτι που επίσης συμμερίζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη συμπεριφορά, λοιπόν, των Σκοπίων θα εξαρτηθεί και ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και την πρόοδο. Κάτι το οποίο νομίζω ότι θέλει και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας. Δρόμος, ωστόσο, που περνά από την Αθήνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε: «H Αλβανία αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, κρατώντας φυλακισμένο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει μία διεθνή συνθήκη. Συνεπώς, είναι ζητούμενο και για τις δύο χώρες η συμμόρφωση στα κοινοτικά δεδομένα».

Ερωτήσεις Κασσελάκη για τη διακαναλική

Σειρά ερωτήσεων απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης ενόψει της σημερινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, περιμένουμε απαντήσεις στα εξής βασικά ερωτήματα:

-Έδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή για μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών;

-Έδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή να γίνει μυστική σύσκεψη στην οποία ελήφθη η απόφαση για το μπάζωμα, χωρίς την παρουσία του αρμόδιου εισαγγελέα;

-Συμφωνεί ή όχι με τον κορυφαίο υπουργό του κ. Σκέρτσο ότι ίδιες μάρκες απορρυπαντικών, στις ίδιες συσκευασίες και με την ίδια ποσότητα, κοστίζουν πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία, επειδή εκεί έχουν υποδεέστερη σύνθεση;

-Συμφωνεί ή όχι με τον άλλο κορυφαίο υπουργό του, τον κ. Χατζηδάκη, ότι «η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επειδή δεν θέλει να ενθαρρύνει την κατανάλωση»;

-Τι έπραξε όταν το VMRO, το οποίο ανήκει όπως και η ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέβηκε στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας σε συνασπισμό κομμάτων υπό την επωνυμία «Η δική μας Μακεδονία»; Έθεσε το θέμα σε οποιονδήποτε συνομιλητή του; Έστειλε κάποια επιστολή στον κ. Βέμπερ, στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν ή σιώπησε στην πρόκληση;».

Επιπλέον ο κ. Κασσελάκης ρωτά:

-Πώς και πόσο πληρώνεται ο σύμβουλος Γκρίνμπεργκ και οι διαφημίσεις της ΝΔ που πέφτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στο διαδίκτυο, όταν το κόμμα έχει χρέος 500 εκ. ευρώ; Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα τα τιμολόγια της αμοιβής του συμβούλου του πριν από τις ευρωεκλογές. Τα περιμένω.

-Η Δικαιοσύνη, με απόφαση του ΣτΕ, ζήτα να ενημερωθούν οι παρακολουθούμενοι για τους λόγους της παρακολούθησής τους και η ΕΥΠ δεν ανταποκρίνεται. Ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ θα δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην ΑΔΑΕ ή θα συνεχίσει να συγκαλύπτει κι αυτό το σκάνδαλο;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι ελπίζει «να βρεθούν δημοσιογράφοι να του θέσουν αυτές τις ερωτήσεις ή να τον ενημερώσουν ότι του τις θέτω προσωπικά». Με νεότερη ανάρτηση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στα σχετικά ερωτήματα και αργότερα, όπως προαναφέραμε, ανακοίνωσε πως θα δημοσιεύσει το πόθεν έσχες του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx