ΣΧΟΛΙΟ

Ευρωπαίοι χωρίς Ευρώπη;

Ευρωπαίοι χωρίς Ευρώπη; Γιάννης Πανούσης

Έκανε τον αδαή, αλλά στην πραγματικότητα ήταν αδεής (Δημήτρης Κατσαντώνης, Prorex).

Αναρωτιέμαι, εν όψει της ψηφοφορίας στις 9 Ιουνίου:

  • τι είναι σήμερα το ευρωπαϊκό όραμα;
  • σε ποιο μοντέλο διακυβέρνησης αντιστοιχεί η ΕE;
  • ποιες πολιτικές συγκρούονται στις ευρωεκλογές;
  • τι ρόλο παίζουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, εκτός από το να εκθέτουν την εκάστοτε κυβέρνηση, ίσως και τη χώρα;

Για μίαν “άλλη Ευρώπη”

Άπαντες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μάχονται[;] για μιάν “άλλη Ευρώπη”[sic], αρκούμενοι σε ανέξοδες κορώνες [πολιτισμός, δικαιώματα κλπ] ή σε αδιέξοδες συμμαχίες [αριστερών, σοσιαλιστών, πράσινων κλπ]. Όσον αφορά στις αντιλήψεις των EΕλλήνων πολιτών, οι περισσότεροι αισθάνονται “Ευρωπαίοι”[!] μόνον όταν τους συμφέρει οικονομικά, ενώ σε όλες τις άλλες δραστηριότητές τους λειτουργούν συνειδητά σαν “καθ’ ημάς ανατολίτες”.

Είναι ψυχοκοινωνικά αδύνατον να ξε-χωρίσουμε “τον καλό από τον κακό εαυτό τού Έλληνα” από το αν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη ή όχι. Οι παράμετροι της ειρηνικής μας συμβίωσης και της γενικής ευμάρειας είναι τόσες πολλές κι έχουν τόσα αντιφατικά ιστορικο-εθνικά χαρακτηριστικά, ώστε θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευνένο να συν-δέσουμε το μέλλον της Πατρίδας αποκλειστικά και μόνο με την εξέλιξη στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Δεν γνωρίζω αν μερικοί πίστευαν στο παρελθόν ότι η Ευρώπη θα ήταν ένα “μαιευτήριο ουτοπιών”, σήμερα όμως μοιάζει περισσότερο οι ευρωβουλευτές μας να λειτουργούν ως “σταυροφόροι του Τίποτα” [Β.Φαϊτάς,”Ηρθα και δεν ήταν κανείς”].

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx