ΘΕΜΑ

Το ρωσικό drone που καταστρέφει εχθρικά drones

Το ρωσικό drone που καταστρέφει εχθρικά drones, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η Ρωσία παρουσίασε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μιας χρήσης με εκρηκτική κεφαλή που ισχυρίζεται ότι είναι αναχαιτιστής-καταστροφέας drones. Έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που έχουν επιφέρει απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

Το αναχαιτιστικό drone Vogan-9SP αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία Red Line, μια νεοεισερχόμενη στον τομέα. Η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη που είχε θέμα τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των drones, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Να σημειωθεί πως ένα drone θεωρείται όλο και περισσότερο ως η καλύτερη άμυνα έναντι ενός άλλου drone.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η διαδικασία εμπλοκής ξεκινά με τον εντοπισμό ενός εχθρικού drone από το ραντάρ και στη συνέχεια στοχεύεται, χρησιμοποιώντας έναν καταδείκτη λέιζερ. Το ελικοφόρο Vogan-9SP απογειώνεται από έναν εκτοξευτή εδάφους με γωνία 45 μοιρών, κατόπιν εντολής του χειριστή του. Το τετρακόπτερο μπορεί να επιταχύνει και μόλις πλησιάσει στον στόχο συνεχίζει την εμπλοκή ημιαυτόνομα.

Η ακριβής τελική μέθοδος καθοδήγησης του είναι ασαφής, αλλά αυτό υποδηλώνει ότι το drone-στόχος δεν χρειάζεται να είναι κλειδωμένο στην τερματική φάση από τον προσδιοριστή λέιζερ. Το οπτικό κλείδωμα στον στόχο είναι μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ακόμη και για drones χαμηλότερων δυνατοτήτων. Η χρήση καταδείκτη λέιζερ για να φτάσει στο σημείο όπου μπορεί να κλειδώσει τον στόχο, είναι μια ενδιαφέρουσα υβριδική ιδέα που δεν έχουμε ξαναδεί στον τομέα της αντι-drone τεχνολογίας.

Το Vogan-9SP

Υποστηρίζεται ότι το Vogan-9SP βασίζεται στον κλάδο τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης “Άνθρωπος στον βρόχο” (HITL) με μια βιντεοκάμερα που μεταδίδει εικόνα της εμπλοκής στον χειριστή στο έδαφος. Ο ίδιος χειριστής φέρεται επίσης να είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση της εκρηκτικής κεφαλής. Αν και αυτό μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με την περιγραφή μιας αυτόνομης τελικής φάσης εμπλοκής, μπορεί να είναι διαθέσιμες δύο επιλογές καθοδήγησης, χειροκίνητη και ημιαυτόνομη.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι εάν το Vogan-9SP αποδειχτεί λειτουργικό στην πράξη και εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, το σύστημα έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού για την προμήθεια ενός αντί-drone οπλικού συστήματος. Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι αποτελεί κύρια προτεραιότητα η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος για την Μόσχα «Στόχος του είναι να αναχαιτίσει επακριβώς τα drones-καμικάζι που πετούν στην Ουκρανία, με εχθρικές προθέσεις», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της Red Line. Ο ίδιος είπε ότι τo αναχαιτιστικό drone υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή σε δοκιμές και επιπλέον ότι η εταιρεία εργάζεται σε μια βελτιωμένη έκδοση. Αυτή θα έχει διαμόρφωση τετρακόπτερου και σχεδιάζεται να μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα πάνω από 150 mph.

Ο πολλαπλασιασμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού επιπέδου που χρησιμοποιούνται για επιτήρηση, στόχευση και επιθέσεις, οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της νέας κατηγορίας αναχαιτιστικών drones. Αυτά αποτελούν μόλις μέρος ενός αυξανόμενου οπλοστασίου που εστιάζει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής των εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατώτερης τεχνολογίας. Μέχρι πρότινος, η ανάπτυξη συστημάτων αυτού του είδους φαινόταν κάπως παραμελημμένη στη Ρωσία, αλλά οι ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία την έχουν υποχρεώσει να πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα και στην τεχνολογία και στην παραγωγή.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε δει βίντεο μικρών drones που χρησιμοποιούνται ως αναχαιτιστές-καμικάζι, που χτυπούν εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τα καταρρίψουν. Πράγματι, αυτό έχει γίνει πλέον τόσο διαδεδομένο, που επισημοποιείται ως μέρος των δογμάτων του πολέμου των drones και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Η καινοτομία στην περίπτωση του Vogan-9SP είναι η επαγγελία της αυξημένης αποτελεσματικότητάς του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι