ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σε τι ενήλικες εξελίσσονται τα συνεσταλμένα παιδιά

Σε τι ενήλικες εξελίσσονται τα συνεσταλμένα παιδιά;, Μαρία Καλοπούλου

Μήπως ήσαστε το ήσυχο παιδί; Ξέρετε, το παιδί που προτιμά τα βιβλία από τα παιχνίδια παιδικής χαράς, εκείνο που προτιμά να κάθεται και να παρατηρεί, παρά να συμμετέχει. Πώς διαμορφώνουν τον χαρακτήρα στην ενήλικη ζωή; Η ψυχολογία λέει ότι υπάρχουν οκτώ κοινά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή σε όσους ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι όσοι ήταν ντροπαλοί και εσωστρεφείς ως παιδιά συχνά μεγαλώνουν με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Είναι συναρπαστικά πράγματα! Δείτε τα οκτώ χαρακτηριστικά που εμφανίζονται συχνά αργότερα στη ζωή σε όσους ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά.

1. Ευαισθησία στο περιβάλλον γύρω τους

Οι εσωστρεφείς, από τη φύση τους, είναι παρατηρητές. Ως παιδιά, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας το περιβάλλον τους από τους εξωστρεφείς ομολόγους τους. Αυτή η πρώιμη συνήθεια της παρατήρησης μεταφράζεται συχνά σε έντονη ευαισθησία για το περιβάλλον στην ενήλικη ζωή.

Ξέρετε πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να μπουν σε ένα δωμάτιο και να αισθανθούν αμέσως τη διάθεση; Αυτός είναι συνήθως ένας εσωστρεφής. Η ψυχολογία δείχνει ότι τα εσωστρεφή παιδιά συχνά μεγαλώνουν ως ενήλικες που είναι συντονισμένοι με τις λεπτές αποχρώσεις του περιβάλλοντός τους. Μπορούν να συλλάβουν μικρές αλλαγές, να πιάσουν λεπτομέρειες που μπορεί να χάνουν οι άλλοι, ακόμη και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εσωστρεφείς είναι έτσι, αλλά είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που συναντάται σε πολλούς που ήταν ντροπαλοί και εσωστρεφείς ως παιδιά. Είναι συναρπαστικό πώς οι παιδικές συνήθειες μπορούν να διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά των ενηλίκων, έτσι δεν είναι;

2. Βαθιά σκέψη

Ήσαστε εκείνο το παιδί που ρωτούσε συνεχώς “γιατί” για τα πάντα; Όχι για να γίνεται ενοχλητικό, αλλά γιατί ειλικρινά θέλει να καταλάβει τον κόσμο γύρω του. Όπως αποδεικνύεται, αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των παιδιών που είναι ντροπαλά και εσωστρεφή. Στην ενηλικίωση, αυτό το χαρακτηριστικό έχει εξελιχθεί σε αγάπη για τη βαθιά σκέψη. Δώστε σε ένα τέτοιο άτομο ένα περίπλοκο πρόβλημα ή μια ενδιαφέρουσα ιδέα και μπορεί να περάσει ώρες χαμένο στη σκέψη, αναλύοντάς το από κάθε οπτική γωνία.

Όσοι ήταν εσωστρεφή παιδιά αναπτύσσουν συχνά μια προτίμηση για βαθιά, στοχαστική σκέψη καθώς μεγαλώνουν. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο τι συμβαίνει, αλλά γιατί συμβαίνει και τι σημαίνει. Μπορεί να μην εκφράζουν πάντα αυτές τις σκέψεις, καθώς συνήθως νιώθουν πιο άνετα να τις επεξεργαστούν εσωτερικά, αλλά συμβαίνουν πολλά μέσα στο κεφάλι τους. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους συναρπαστικούς τρόπους με τους οποίους η παιδική εσωστρέφεια μπορεί να μας διαμορφώσει ως ενήλικες.

3. Ισχυρές δεξιότητες ακρόασης

Τα ντροπαλά και εσωστρεφή παιδιά συχνά περνούν περισσότερο χρόνο ακούγοντας παρά μιλώντας, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρές δεξιότητες ακρόασης στην ενήλικη ζωή. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από το να ακούς απλώς τις λέξεις που λένε οι άλλοι – έχει να κάνει με την κατανόηση των υποκείμενων μηνυμάτων, των συναισθημάτων και των αποχρώσεων.

Έτσι, αν ήσουν ένα ήσυχο και ενδοσκοπικό παιδί, το πιθανότερο είναι ότι έχεις μεγαλώσει σε έναν ενήλικα που ακούει πραγματικά τι λένε οι άνθρωποι. Και σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να ακούγονται, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό για το οποίο πρέπει να είναι περήφανοι.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychology, οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να θυμούνται συγκεκριμένες λεπτομέρειες από συνομιλίες σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δεξιότητές τους στην ακρόαση δεν αφορούν μόνο το να είναι ευγενικοί ή προσεκτικοί, αλλά και να διατηρούν και να επεξεργάζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες.

4. Εκτίμηση της ποιότητας έναντι της ποσότητας

Η εσωστρέφεια συχνά συνοδεύεται από μια προτίμηση για ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις έναντι της περιστασιακής κουβέντας. Ως παιδιά, οι εσωστρεφείς μπορεί να προτιμούσαν έναν ή δύο στενούς φίλους αντί για μια μεγάλη ομάδα γνωστών. Αυτό το χαρακτηριστικό μεταφέρεται συχνά στην ενήλικη ζωή. Οι εσωστρεφείς τείνουν να εκτιμούν και να αναζητούν βαθιές συνομιλίες ένας προς έναν όπου μπορούν να συνδεθούν σε προσωπικό επίπεδο. Προτιμούν μερικές στενές συνδέσεις από πολλές ρηχές.

Αυτή η προσέγγιση ποιότητας πάνω από την ποσότητα εκτείνεται και πέρα ​​από τις σχέσεις. Είτε πρόκειται για εργασία, χόμπι ή εμπειρίες, όσοι ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά συχνά δείχνουν την επιθυμία για βάθος και ποιότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

5. Μια τάση προς την ενσυναίσθηση

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στο να μεγαλώνεις ντροπαλός και εσωστρεφής είναι η ικανότητα για ενσυναίσθηση που συχνά αναπτύσσεται. Όταν είστε πιο συντονισμένοι με τον δικό σας εσωτερικό κόσμο, μπορεί να σας κάνει να κατανοήσετε περισσότερο τους εσωτερικούς κόσμους των άλλων. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να εξελιχθεί σε μια έντονη αίσθηση ενσυναίσθησης στην ενήλικη ζωή.

Εκείνοι που ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά έχουν συχνά μια μοναδική ικανότητα να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να αισθάνονται αυτό που νιώθουν. Μπορούν να αισθανθούν πότε κάποιος είναι αναστατωμένος ή παλεύει, ακόμα και όταν κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να το κρύψει, και συνήθως είναι αυτοί που απλώνουν το χέρι με κατανόηση και καλοσύνη. Σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λίγο περισσότερη ενσυναίσθηση, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πραγματικά κάνει τη διαφορά.

6. Ανάγκη για μοναξιά

Τα ντροπαλά παιδιά χρειάζονται χρόνο μόνα τους για να επαναφορτιστούν. Μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο, θέλουν να γυρίσουν στο δωμάτιό τους για να διαβάσουν ή απλώς να μείνουν μόνα τους με τις σκέψεις τους. Αυτή η ανάγκη για μοναξιά συχνά κολλάει σε όσους ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά. Ως ενήλικες, διαπιστώνουν ότι ο ήρεμος χρόνος μόνος δεν είναι απλώς ωραίος – είναι απαραίτητος για την ευημερία μας.

Χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας, να σκεφτούμε τα συναισθήματά μας και απλά να απολαύσουμε την ηρεμία της δικής μας παρέας. Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο σε κάποιους, αυτή η μοναξιά είναι συχνά εκεί που νιώθουμε περισσότερο σαν στο σπίτι μας. Δεν έχει να κάνει με το να είσαι αντικοινωνικός. έχει να κάνει με την κατανόηση και τον σεβασμό των επιπέδων ενέργειας μας.

7. Δημιουργικές τάσεις

Τα ντροπαλά και εσωστρεφή παιδιά αναπτύσσουν συχνά μια ισχυρή σχέση με τον εσωτερικό τους κόσμο. Αυτή η σχέση μπορεί να οδηγήσει σε πλούσια φαντασία και δημιουργικές τάσεις στην ενήλικη ζωή.

Είτε μέσω της τέχνης, της γραφής, της μουσικής ή ακόμα και των δημιουργικών προσεγγίσεων σε καθημερινές εργασίες, όσοι ήταν εσωστρεφείς ως παιδιά βρίσκουν συχνά μοναδικούς τρόπους έκφρασης και κατανόησης του κόσμου γύρω τους. Η ψυχολογική έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ εσωστρέφειας και δημιουργικότητας. Η ήσυχη ενδοσκόπηση και η βαθιά σκέψη που είναι χαρακτηριστικά των εσωστρεφών μπορεί να δημιουργήσει ένα γόνιμο έδαφος για καινοτόμες ιδέες και δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

8. Αυτογνωσία

Αναμφισβήτητα το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό που αναπτύσσουν συχνά τα εσωστρεφή παιδιά είναι το υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας. Δεδομένου ότι ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο με τις σκέψεις τους, γνωρίζουν αρκετά καλά τον εαυτό τους. Αυτή η ενδοσκοπική φύση μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων, των αξιών, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τους.

Ως ενήλικες, συχνά έχουν πλήρη επίγνωση του τι χρειάζονται για να αισθάνονται ικανοποιημένοι και ισορροπημένοι και δεν φοβούνται να το αναζητήσουν. Αυτή η αυτογνωσία είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη ζωή. Επιτρέπει την καλύτερη λήψη αποφάσεων, προάγει την αυτο-ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο αυθεντική και ικανοποιητική ζωή.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx