Στην Αυστρία, μετά την επίσκεψη στη Ρωσία, ο Ινδός πρωθυπουργός

Στην Αυστρία, μετά την επίσκεψη στη Ρωσία, ο Ινδός πρωθυπουργός

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη ότι η χώρα του και η Αυστρία είναι έτοιμες να «παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην Ουκρανία. O Mόντι έφθασε στην Αυστρία προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου είχε τετράωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας επί πολλών θεμάτων, για το δε ουκρανικό ζήτημα, που επίσης συζητήθηκε μεταξύ των δύο  ηγετών, ο Ινδός πρωθυπουργός είπε «ακούσαμε λεπτομερώς και με σεβασμό ο ένας τον άλλον».

Για το πλήγμα σε ουκρανικό παιδιατρικό κέντρο, που η Ρωσία αποδίδει σε έκρηξη ουκρανικού πυραύλου και όχι σε δική της επίθεση, αλλά που όλοι οι δυτικοί έχουν καταδικάσει ως ρωσική επίθεση, ο Μόντι είπε όταν έφθασε στην Αυστρία:

«Η απώλεια αθώων ζωών είναι απαράδεκτη, όπου κι αν συμβαίνει.  Μπορεί να είναι εμφύλιος ή τρομοκρατική επίθεση, όποιος πιστεύει στον ανθρωπισμό, πονάει όταν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Όταν αθώα παιδιά σκοτώνονται, τότε πονάει η καρδιά μας και ο πόνος είναι τρομερός. Τα προβλήματα εξάλλου δεν μπορούν να επιλυθούν στο πεδίο της μάχης σε οιαδήποτε σύγκρουση στον κόσμο. Τόσο η Ινδία όσο και η Αυστρία αποδίδουν μεγάλη σημασία στον διάλογο και στη διπλωματία για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μίλησε επίσης για τον «κοινό στόχο των δύο χωρών για την Ουκρανία: μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Υπογράμμισε τη σημαντική επιρροή που ασκεί η Ινδία, ως η «μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, η Αυστρία, στρατιωτικά ουδέτερη, θα μπορούσε να είναι “τόπος διαλόγου” για “μελλοντικές συνόδους κορυφής για την ειρήνη” και “το υπουργικό συμβούλιό του είναι σε μόνιμη επαφή με την ΕΕ” για να μεταφέρει την άποψή του στον Ινδό ηγέτη.

Η Ινδία και η Αυστρία σχεδιάζουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, από την οικονομία έως τη μετανάστευση. Ο Μόντι συναντάται επίσης σήμερα με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Στο Κρεμλίνο, ο Μόντι είπε χθες στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία δεν πρόκειται να «λύσει τα προβλήματα», ζητώντας «να βρεθεί τρόπος για ειρήνευση μέσω διαλόγου».

Η Ινδία ποτέ δεν καταδίκασε ρητά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά συστηματικά τάσσεται υπέρ της ειρήνευσης. Εν τω μεταξύ, δυτικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα κράτησαν λιγότερο από το αναμενόμενο, επειδή ο Ινδός πρωθυπουργός ένιωσε αμήχανα με το θέμα του βομβαρδισμού παιδιατρικού νοσοκομείου.

Το Κρεμλίνο όμως διέψευσε σήμερα ότι υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα λόγω του πλήγματος στο Κιεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση της ματαίωσης μερικών από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνικών αντιπροσωπειών, έγινε επειδή ολόκληρη η ατζέντα είχε πλέον καλυφθεί.

“Αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τυχόν διαφωνίες ή προβληματικές καταστάσεις”, είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated Press

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι