Ρωσία: Ο φυλακισμένος ακτιβιστής Όλεγκ Ορλόφ μιλά για την “μαζική καταπίεση” στη χώρα

Ρωσία: Ο φυλακισμένος ακτιβιστής Όλεγκ Ορλόφ μιλά για την “μαζική καταπίεση” στη χώρα

Ο Όλεγκ Ορλόφ, Ρώσος βετεράνος ακτιβιστής υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εκτίει ποινής φυλάκισης δυόμιση ετών επειδή τοποθετήθηκε δημόσια κατά του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι εμμένει στην καταγγελία του περί «μαζικής καταπίεσης» στη Ρωσία.

Η ρωσική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα την καταδίκη και την ποινή του. «Το εφετείο αποφάσισε να μην μετατρέψει την ετυμηγορία του δικαστηρίου του Γκολοβίνσκι και να μην δώσει συνέχεια στην έφεση» του Ορλόφ, δήλωσε η δικαστής Μαρία Λάρκινα.

Ο Ορλόφ, 71 ετών και συμπρόεδρος της οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού αφού διαμαρτυρήθηκε κατά του πολέμου και έγραψε άρθρο που κατηγορεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οδηγεί τη χώρα στον φασισμό.

«Δεν έχω τύψεις. Βρίσκομαι στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή», δήλωσε σε μια γεμάτη κόσμο δικαστική αίθουσα στη Μόσχα, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από κέντρο κράτησης σε απόσταση περίπου 750 χλμ.

«Όταν υπάρχει μαζική καταπίεση στη χώρα, τότε στέκομαι στο πλευρό αυτών που διώκονται, και με αυτόν τον τρόπο βοηθάω…», συνέχισε ο Ορλόφ, πριν διακοπεί ο ήχος στη σύνδεσή του.

Η δικηγόρος του Κατερίνα Τετρούκινα είχε υποστηρίξει ότι ο Ορλόφ θα πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος, λέγοντας ότι η εισαγγελία δεν κατάφερε να αποδείξει ότι έτρεφε «ιδεολογική εχθρότητα» προς τις «παραδοσιακές αξίες» της Ρωσίας.

«Ο Όλεγκ Πέτροβιτς Ορλόφ δεν έβλαψε κανένα», δήλωσε η Τετρούκινα. «Ένας ηλικιωμένος άνδρας χωρίς προηγούμενες καταδίκες δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του και να χωρίζεται από τη σύζυγό του, που τον χρειάζεται δίπλα της, επειδή εξέφρασε με ειρηνικό τρόπο την άποψή του».

Οι υποστηρικτές του Ορλόφ έχουν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του, και η ομάδα συνηγόρων του έχει καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης και μεταφοράς του συνιστούν σκληρή και υποτιμητική μεταχείριση.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Ορλόφ παράφρασε ομιλίες που έγιναν κατά τις δίκες της Νυρεμβέργης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία «παραμόρφωσε, διαστρέβλωσε και τελικά και πέτυχε την ολική καταστροφή της δικαιοσύνης και του νόμου στο κράτος», δήλωσε ο Ορλόφ, χρησιμοποιώντας δηλώσεις του Αμερικανού δικηγόρου Τέλφορντ Τέιλορ στη δίκη της Νυρεμβέργης.

«Οι λέξεις αυτές είναι ανέλπιστα κατάλληλες για να χαρακτηρίσουν το σημερινό καθεστώς του ρωσικού δικαστικού συστήματος», δήλωσε ο Ορλόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι