ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Τον Αύγουστο τα σπουδαία για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Σκυλακάκης για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου (Live),

Τον έκτακτο τέλος (φόρος) που θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εξειδικεύσει στις 11:00 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με στόχο να διατεθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Τα έσοδα από τα υπερκέρδη θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου, για τιμή πάνω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανεβεί πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα πάρουν επιδοτήσεις από τον “κουμπαρά των υπερκερδών”. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι που αναμένεται να εξειδικεύσει ο κ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στην εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών τις τελευταίες 10 ημέρες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ουγγαρία. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ότι αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα χτυπήσει στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, προκαλώντας τεράστια κέρδη στους παραγωγούς. Με τα μέτρα που θα πάρει η πολιτεία όπως δήλωσε «θα δούμε λογικές τιμές».

Γενικόλογη προαναγγελία Σκυλακάκη

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίωσε τρεις παρεμβάσεις οι οποίες όμως θα εξειδικευτούν τον Αύγουστο. Η πρώτη αφορά στην επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Το ακριβές ύψος του φόρου θα υπολογιστεί τον Αύγουστο. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών. Ποιές θα είναι αυτές ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο, όταν η κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα για την αγορά χονδρικής και λιανικής πώλησης. Και η τρίτη παρέμβαση αφορά στη νομοθετική κύρωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

 

Live TV – ertnews.gr

Φόρος για επιδοτήσεις ρεύματος

Ο νέος φόρος προκαλεί τα τελευταία 24ωρα τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην αγορά, με αρμόδιες πηγές να κάνουν λόγο για ακραία μέτρα που θα ανακόψουν την μηνιαία πολιτική εκπτώσεων των παρόχων και θα οδηγήσουν τις τιμές προς τα πάνω. Τονίζουν μάλιστα ότι θα ήταν προτιμότερο να μπει μια διατίμηση στα πράσινα τιμολόγια για τον Αύγουστο παρά ο φόρος. Στελέχη των εταιρειών μιλούν για πρωτοφανή παρεμβατικότητα στην αγορά πρώτα με τα πράσινα τιμολόγια και τώρα με την φορολόγηση των υπερκερδών.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν χθες το πρωί σε σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας. Αναλύθηκαν οι συνθήκες στην αγορά, αλλά και οι δυνατότητες παρέμβασης για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Πέραν της φορολόγησης των υπερκερδών εξετάστηκαν μέτρα όπως η φορολόγηση 5% του εισαγόμενου φυσικού αερίου ακόμη και η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία για τα οποία μένει να αποδειχτεί σήμερα εάν θα επιβληθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι