Μία κατάσκοπος της Νοτίου Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ
17/07/2024Μια κορυφαία πρώην αναλύτρια της CIA και ειδήμων στην Βόρεια Κορέα, κατηγορείται από την αμερικανική Δικαιοσύνη ότι εργαζόταν μυστικά για την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, με αντάλλαγμα επώνυμα προϊόντα, γεύματα σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και αμοιβή 37.000 δολάρια.
Η Σου Μι Τέρι, πρώην μέλος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, φέρεται να ενήργησε για πρώτη φορά ως ξένος πράκτορας τον Ιούνιο του 2013, καθώς άρχισε να συναντά «πολλές φορές έναν ανώνυμο χειριστή», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Σύμφωνα με οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων της ROK [τα αρχικά του επισήμου ονόματος της ασιατικής χώρας, Republic of Korea], η Τέρι υποστήριξε τις θέσεις της ROK, μέσω δημοσιευμένων άρθρων και εμφανίσεων της στα μέσα ενημέρωσης, ενώ αποκάλυψε μυστικές πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε αξιωματικούς πληροφοριών της ROK και διευκόλυνε την επαφή κυβερνητικών αξιωματούχων της ROK, με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρεται σε αυτό.
Ως αντάλλαγμα, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι πρόσφεραν στην πρώην αναλύτρια περίπου 37.000 δολάρια, ισχυριζόμενοι ότι μπορούσαν να αποκρύψουν την προέλευση αυτών των κεφαλαίων, καταθέτοντάς τα σε έναν προκαθορισμένο λογαριασμό “δωρεών” στο think tank όπου εργαζόταν, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η Τέρι φέρεται να λάμβανε επίσης πολυτελή αγαθά ως αμοιβή, όπως μια τσάντα Louis Vuitton αξίας 3.450 δολαρίων, ένα παλτό Dolce & Gabbana αξίας 2.845 δολαρίων και δείπνα σε εστιατόρια με αστέρι Michelin. Η Τέρι πληρωνόταν για να γράφει άρθρα γνώμης σε αμερικανικά και κορεατικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας τις θέσεις της νοτιοκορεατικής πολιτικής.
Η σύσκεψη με τον Μπλίνκεν
Η Ίβα Ζόριτς, εκπρόσωπος της δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις που εργάζονταν η Τέρι, είπε στο CNN ότι η ανώτερη συνεργάτης της τέθηκε σε διοικητική άδεια, αμέσως αφού έμαθε για το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με αυτό, η Τέρι ενήργησε ως «πολύτιμη πηγή» πληροφοριών για την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.
Σε μια περίπτωση, η Τέρι είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο του 2022 σε μια ενημέρωση για την πολιτική της Βόρειας Κορέας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μόλις τελείωσε η συνάντηση, έδωσε στον χειριστή της «λεπτομερείς χειρόγραφες σημειώσεις» που περιέγραφαν το περιεχόμενο της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε: «Οι αρχές πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε στενή επικοινωνία σχετικά με το κατηγορητήριο που σχετίζεται με τον Νόμο περί Καταχώρησης Ξένων Πρακτόρων».
Η νομοθεσία των ΗΠΑ υποχρεώνει τους Αμερικανούς πολίτες να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες, εάν εμπλέκονται σε ορισμένες δραστηριότητες υπέρ ή για λογαριασμό μιας ξένης κυβέρνησης. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι η Τέρι ενεργούσε ως ξένος πράκτορας, αλλά δεν εγγράφηκε στο σχετικό μητρώο όπως απαιτείται, κάτι που είναι έγκλημα.
Ποια είναι η Σου Μι Τέρι
Η Σου Μι Τέρι, γεννημένη στη Σεούλ και πολιτογραφημένη πολίτης των ΗΠΑ, άρχισε να εργάζεται για την αμερικανική κυβέρνηση το 2001. Υπηρέτησε στην CIA ως αναλύτρια υψηλού προφίλ για θέματα Ανατολικής Ασίας, προτού παραιτηθεί το 2008 λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, εξαιτίας της σχέσης της με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, όπως καταγράφηκε σε ενημέρωση του FBI, τον Ιούνιο του 2023. Αργότερα υπηρέτησε ως υπεύθυνη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για θέματα Ιαπωνίας, Κορέας και Ωκεανίας, υπό τις κυβερνήσεις των Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.
Τον Ιούνιο του 2013, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή της από τη CIA, η Τέρι υπηρετούσε ως διπλωμάτης στον ΟΗΕ, συνεργαζόμενη με μερικούς από τους υψηλότερους διπλωματικούς αξιωματούχους της Νότιας Κορέας. Ήταν η περίοδος που εμβάθυνε τους δεσμούς της με την Σεούλ.
Η Τέρι δεν είναι καθόλου άγνωστη στα μέσα ενημέρωσης, καθώς είχε συχνή παρουσία σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ έχει συντάξει αναφορές, τόσο για αμερικανικά, όσο και για νοτιοκορεατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Τέρι είχε πει στο παρελθόν ενόρκως στο Κογκρέσο ότι ουδέποτε έχει ενεργήσει ως ξένη πράκτορας, ενώ κατέθεσε ενώπιον ακρόασης της Βουλής, σχετικά με την κλιμάκωση της πυρηνικής δραστηριότητας της Βόρειας Κορέας.
Η Νότια Κορέα είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό. Βέβαια, το κατηγορητήριο κατά της Τέρι δεν είναι η πρώτη περίπτωση που δοκιμάζει τη φιλία των δύο χωρών. Τα εσωτερικά έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πέρυσι περιέγραφαν, με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ δύο ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, τις οποίες οι ΗΠΑ φέρεται να είχαν υποκλέψει.