ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι Πράσινοι επισφράγησαν την επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν – Τί δήλωσε

Οι Πράσινοι επισφράγησαν την επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν – Τί δήλωσε

Η Ευρωβουλή αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία στις 14:00 εάν θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 και σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του αποτελέσματος η Φον ντερ Λάιεν επανεκλέγεται με 401 ψήφους σε σύνολο 720.

Η ψηφοφορία ήταν κρίσιμη και τελικώς άνοιξε τον δρόμο στην πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία, με την Ενωση να αποφεύγει μία κρίση. Οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν κατά πλειοψηφία τον περασμένο μήνα το πράσινο φως στη Φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός, που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες έπρεπε να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές του νεοεκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές πραγματοποίησαν μόνο μια πολύ σύντομη συνεδρίαση. Πηγές έξω από την αίθουσα έλεγαν ότι οι 24 ευρωβουλευτές από τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι είτε θα ψηφίσουν υπέρ είτε θα απόσχουν. Υπέρ της Φον ντερ Λάιεν ψήφισαν περίπου 45 Πράσινοι και ήταν η ομάδα των ευρωβουλευτών που επισφράγησαν την εκλογή της για δεύτερη θητεία. Οι τελικοί αριθμοί υποδηλώνουν περιορισμένη υποστήριξη από την ομάδα ECR της Τζόρτζια Μελόνι και επιβεβαιώνουν ότι οι Πράσινοι ψήφισαν υπέρ της Φον ντερ Λάιεν.

Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Η σημερινή ψηφοφορία έγινε στη σκιά της χθεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν να αποκρύψει ορισμένα τμήματα των συμβολαίων για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν αρκετά διαφανής, και αποφάνθηκε επίσης κατά της απόφασης της Επιτροπής να διορθώσει μεγάλα τμήματα των συμβάσεων πριν τα καταστήσει διαθέσιμα.

Δήλωση ντερ Λάιεν

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο, λίγο μετά την επανεκλογή της στην Προεδρία της Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια. «Αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η φον ντερ Λάιεν, αφού υπενθύμισε ότι το 2019 είχε εκλεγεί με μόλις 9 ψήφους πάνω από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ένα «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης», αλλά και η «αναγνώριση όλων όσων έχουμε προσπαθήσει μαζί», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε η ίδια, τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθεί στην στελέχωση του κολεγίου των Επιτρόπων της επόμενης πενταετίας και θα αποστείλει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστολή με την οποία θα ζητά μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Θα πραγματοποιήσει ακρόαση των υποψηφίων μετά τα μέσα Αυγούστου, είπε, ενώ ζήτησε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών Επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να εργαστεί όσο πιο εντατικά γίνεται με αυτούς που την στήριξαν. Με τις πολιτικές ομάδες που είναι «υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου». Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στην ομάδα των Πρασίνων που την στήριξαν. Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, που διαθέτει 53 ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα στηρίξει την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν.

Κληθείσα να σχολιάσει το «άνοιγμα» που είχε κάνει προς την ομάδα των Ευρωπίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και συγκεκριμένα προς τους ευρωβουλευτές της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι τελικά δεν την στήριξαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μιλά από μόνο του και δείχνει ότι η προσέγγισή της προς όλα τα κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, ήταν η «σωστή». «Όλοι μαζί εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ευρώπη, για την ευημερία της οικονομίας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των ευρωπαίων πολιτών με κοινή άμυνα, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της Δημοκρατίας μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Αντίδραση Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ

Στην επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερν Λάιεν αναφέρεται με ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό.

“Είναι πολύ λογικό να χειροκροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανεκλογή της Ursula Von Der Leyen στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, αναφέρει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: “Η επανεκλογή της σημαίνει άλλα πέντε χρόνια:

-Οικονομικών & κοινωνικών ανισοτήτων

-Λήψεως αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες με αδιαφάνεια από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο Συμφερόντων

-Αδράνειας ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

-Σιγής απέναντι στην τουρκική κατοχή και εισβολή στην Κύπρο και εν γένει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

-Τήρησης ίσων αποστάσεων στη σφαγή που συντελείται στη Γάζα

-Καμίας ανάληψης πρωτοβουλίας για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά αντίθετα περαιτέρω εμπλοκή.

Ό,τι κάνει και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα δηλαδή”.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: “Χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι να επαναφέρουμε την ελπίδα και να υπερασπισθούμε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες: Με δημοκρατικούς αγώνες, συγκλίσεις σε κοινά αιτήματα για την ενίσχυση των αδυνάμων και φυσικά με την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

«Μένουμε, συνεπείς, σταθεροί και αμετακίνητοι στις αρχές και στις αξίες μας και γι’ αυτό δεν θα μπορούσαμε ποτέ να στηρίξουμε την υποψηφιότητά της», τονίζει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, σχετικά με την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, ο κ. Αρβανίτης σημειώνει ότι «μετά και την χθεσινή δικαστική απόφαση εναντίον της κ. φον ντερ Λάιεν, είναι πλέον πιο σαφείς από ποτέ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά».

«Εκείνοι με τους λίγους και τα συμφέροντα, εμείς με τους πολλούς, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Για αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Με επίκεντρο πάντα, τον άνθρωπο. Γιατί Αριστερά σημαίνει ευθύνη» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανίτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι