Απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο “0,076% των επιχειρήσεων” που υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως ότι αιτούνται το εξαήμερο

Απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο “0,076% των επιχειρήσεων” που υποστήριξε η Νίκη Κεραμέως ότι αιτούνται το εξαήμερο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «η Ελλάδα έγινε διεθνώς ρεζίλι με το εξαήμερο εργασίας ως πειραματόζωο του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού» και η Νίκη Κεραμέως έκρινε ότι του “απαντούν” τα στοιχεία που βγήκαν σήμερα και δείχνουν ότι μόλις το 0,076% των ελληνικών επιχειρήσεων  έκαναν αίτηση. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά ότι το υπουργείο αποσιωπά στοιχεία.

Η Νίκη Κεραμέως έγραψε σήμερα σε ανάρτησή της ότι «ο κ. Κασσελάκης έβγαλε στον αέρα βίντεό του για τη δήθεν “εξαήμερη” εργασία που θεσπίστηκε στη χώρα μας, την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου. Και τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση ΚΑΙ πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (24ώρη λειτουργία 5-7 ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες) είναι το μόλις 0,076% των επιχειρήσεων της χώρας! Επίσης το 82,6% των αιτημάτων που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις απορρίφθηκε, επειδή ακριβώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο δίνει επιλεκτικά και ανακριβή στοιχεία με κοπτορραπτική. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση είναι σε πανικό για την εξαήμερη εργασία και μέσα σε κλίμα βιασύνης και προσπαθώντας να καλύψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για την επιβολή της 6ημερης εργασίας, σήμερα το Υπουργείο εξέδωσε στατιστικά στοιχεία με τα οποία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επί της ουσίας έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων (690 αναφέρει) και άρα εργαζομένων.

»Πρόκειται όμως για άλλη μια λαθροχειρία της Κυβέρνησης, που σκοπό έχει να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών που επιβάλει με αμείωτο ρυθμό, ανατρέποντας πλήρως το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας. Το Υπουργείο και η κα. Κεραμέως σήμερα αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο με τον Ν. 5053/2023, όσο και με τη σχετική Υπουργική Απόφαση (113169/2023) του κ. Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση στις αλλαγές του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων.

»Άρα, πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας που εφαρμόζεται η 6ήμερη εργασία και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν μεταγενέστερα τις αλλαγές στις ώρες και μέρες εργασίας, πώς και από πού άντλησε το Υπουργείο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα;

»Επίσης, πώς απαντά το Υπουργείο Εργασίας στις μαζικές αιτήσεις των επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ, έτσι ώστε να εντάσσονται στην προβλεπόμενη λίστα των δραστηριοτήτων που «δικαιολογούν» την 6ημερη εργασία;

»Και τέλος, το υπουργικό επιτελείο δεν μας έχει απαντήσει ακόμη πώς πρόκειται να ελέγξει την κατάχρηση της ρύθμισής του, από την στιγμή που το ΣΕΠΕ έχει αδρανοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία περιγραφή στον Νόμο Γεωργιάδη για τους όρους και τα κριτήρια επιβολής της 6ημερης εργασίας σε μια επιχείρηση, που επικαλείται «φόρτο εργασίας». Είναι προφανές ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι κινήσεις πανικού και παραπλάνησης.

»Η 6ήμερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους. Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι