Εν αναμονή του δεύτερου και τρίτου γύρου στη γαλλική Βουλή για εκλογή προέδρου

Παραίτηση Ατάλ από την πρωθυπουργία - Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Μακρόν,

Χωρίς να υπάρξει – όπως ήταν αναμενόμενο – «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στον οποίο κατήλθαν έξι υποψήφιοι. Εκτιμάται ότι στο δεύτερο γύρο και στις συνεργασίες που θα σχηματιστούν κατά τις παραμονές του, θα φανούν και οι πιθανότητες συνεννόησης για σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη διαφαίνεται όμως τάση συνεργασίας των Ρεπουμπλικανών με τον Μακρόν.

Στους δύο πρώτους γύρους πρόεδρος εκλέγεται μόνον όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα και τρίτος γύρος, όπου πλέον εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων. Σημειώνεται τέλος ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.

Περισσότερες ψήφους έλαβε στον πρώτο γύρο ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, που έλαβε 200 ψήφους. Δεύτερος με 142 ψήφους ο Σεμπαστιάν Σενού της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, τρίτη ήλθε, με 124 ψήφους η απερχόμενη πρόεδρος Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, τέταρτος, με 48 ψήφους, ο Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικανούς (δεξιό κόμμα), πέμπτη με 38 ψήφους, η Ναϊμά Μουτσού, μέλος του κόμματος “Ορίζοντες” που συνεργάζεται με την παράταξη Μακρόν και έκτος, με 18 ψήφους, ο Σαρλ Ντε Κουρσόν, ανεξάρτητος βουλευτής.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου δήλωσαν ότι αποσύρονται ο Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικανούς και η Ναϊμά Μουτσού από τους “Ορίζοντες”. Η απόσυρση τους εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποβεί προς όφελος της υποψήφιας της παράταξης Μακρόν, Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, η οποία δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο να καταλάβει την πρώτη θέση, έστω και με μικρή διαφορά. Και αυτό διότι οι μεν Ορίζοντες συνεργάζονται ήδη με την παράταξη Μακρόν, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικανούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται και αυτοί να συνεργαστούν με τον Μακρόν, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποια από τα σημαντικά «πόστα» της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι