ΣΧΟΛΙΟ

Σύμβολα, ρεφλέξ και Δέσποινα ΥΠΕΞ!

Σύμβολα, ρεφλέξ και Δέσποινα ΥΠΕΞ! Αθανάσιος Μπούνταλης
Despina Vandi, Best Selling Greek Artist Award (Photo by Toni Anne Barson/WireImage)

Τα σύμβολα, ως αναπαραστάσεις μιας ιδέας ή μιας ταυτότητας έχουν εξαιρετική ψυχολογική ισχύ, κάτι το προφανές για όσους εργάζονται στην επικοινωνία.

Παράλληλα, τα αντανακλαστικά καθορίζουν τις αντιδράσεις μας σε κρίσιμες στιγμές περισσότερο από τις γνώσεις ή τις απόψεις μας. Εδράζονται στο νευρικό σύστημα, συνήθως ενεργοποιούνται προτού το ερέθισμα φτάσει στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια είναι σχεδόν ακαριαία.

Ένας πολιτικός πρέπει εξ αντικειμένου και τα σύμβολα να κατανοεί και σωστά αντανακλαστικά να διαθέτει. Πρέπει να κατανοεί τι κινητοποιεί τον λαό, αλλά και να αντιδρά κατάλληλα σε μια κρίσιμη στιγμή όταν εκπροσωπεί την χώρα του. Αν θέλουμε ένα παράδειγμα πλήρους αποτυχίας σε αμφότερους τους τομείς, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε το sofagate και τις αντιδράσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Δέσποινα Βανδή, η τραγουδίστρια της πίστας, μια εκπρόσωπος του λάιφσταϊλ, την οποία κανείς δεν θεωρούσε “πολιτικό ζώο” ή διανοούμενη, απέδειξε ότι και τα σύμβολα κατανοεί, και ρεφλέξ διαθέτει. Όταν της ζήτησαν να τραγουδήσει κάτω από γιγαντοαφίσα του Μουσταφά Κεμάλ, κατανόησε τον συμβολισμό και είχε τα αντανακλαστικά να αρνηθεί. Προσθέστε δε ότι βρισκόταν μόνη της, “εκτός έδρας”, σε μια επικράτεια που θα μπορούσε άνετα να εξελιχθεί επικίνδυνα εχθρική απέναντί της.

Δέσποινα εναντίον Γεραπετρίτη

Πώς να μη συγκρίνει κανείς την στάση της Δέσποινας με εκείνη του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, που υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο με τεμενάδες, τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο; Σε κατοπινές του αντιδράσεις ο κ. Γεραπετρίτης επεχείρησε να πείσει ότι οι υποκλίσεις απευθύνονταν στην Ελληνίδα Πρόεδρο – παρότι απούσα από την πίστα του αεροδρομίου. Ας το δεχθούμε… Αν όμως δεν καταλαβαίνει τον συμβολισμό του να υποκλίνεται την ώρα που περνάει ο Τούρκος Πρόεδρος, τότε βρίσκεται σε λάθος επάγγελμα.

Και δεν είναι μόνο η άγνοια των συμβολισμών. Προφανώς και ο κ. Γεραπετρίτης διαθέτει αντανακλαστικά. Απλώς όχι εκείνα της κας Δέσποινας Βανδή. Και επειδή οι αντανακλαστικές αντιδράσεις συνήθως δεν περνούν από τον εγκέφαλο, δεν κρύβονται, και πάντα καταλήγουν να προδίδουν τις σκέψεις μας.

Όσο δεν φτάνουν οι γνώσεις αεροδυναμικής για να γίνεις πιλότος μαχητικού, αλλά χρειάζονται και τα σωστά αντανακλαστικά, άλλο τόσο δεν διαπραγματεύεσαι τα συμφέροντα της χώρας σου με σκέτες γνώσεις γεωπολιτικής – αν πράγματι δεχθούμε ότι τις διαθέτεις. Και ο κ. Γεραπετρίτης απέδειξε ότι διαθέτει τα λάθος αντανακλαστικά.

Η Δέσποινα Βανδή φάνηκε να διαθέτει και καλύτερη κατανόηση των συμβόλων, και καλύτερα πολιτικά αντανακλαστικά από τον κο Γεραπετρίτη. Για να μην αναφέρουμε και τα μελλοντικά οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι απαρνείται, χωρίς όμως να υποκλίνεται. Και μόνον βάσει αυτών δεν θα αποτελούσε μια καλύτερη επιλογή για ΥπΕξ;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι