Καθοριστικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος

Καθοριστικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος

Υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο απόφαση για την μετατροπής των σωφρονιστικών καταστημάτων Γρεβενών και Τρίπολης, από γενικά καταστήματα Κράτησης Β’ τύπου, σε ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα το 2022, με την οποία επήλθε η διάκριση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, δόθηκε η δυνατότητα για τον διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει των αδικημάτων που έχουν διαπράξει, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη εξειδικευμένης μεταχείρισης του πληθυσμού των κρατουμένων, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σύμφωνα με τις ανάγκες που επιβάλλει η πραγματική ή νομική τους κατάσταση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου «με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Νικολακόπουλος, μετατρέπονται τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Γρεβενών και Τρίπολης, από Γενικά Καταστήματα Κράτησης Β’ τύπου, σε Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, στα οποία θα κρατούνται αποκλειστικά υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά τις διατάξεις του δέκατου ένατου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα. Στα δύο Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα Γρεβενών και Τρίπολης, δύνανται να υλοποιούνται θεραπευτικά ή άλλα ειδικά προγράμματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων που εκτίουν την ποινή τους σε αυτά. Μετά την υπογραφή της απόφασης, εκκρεμεί η δημοσίευσή της στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και ξεχωριστή τιμή, που επί των ημερών μας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρούμε στην υπογραφή μίας ακόμη πολύ σημαντικής απόφασης. Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Γρεβενών και Τρίπολης, μετατρέπονται πλέον από Γενικά Καταστήματα Κράτησης Β’ τύπου, σε Ειδικά Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου θα κρατούνται αποκλειστικά υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν θεραπευτικά ή άλλα ειδικά προγράμματα. Συνεχίζουμε την μεθοδική δουλειά και τις παρεμβάσεις εκείνες, που είναι καθοριστικές, για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού μας Συστήματος», δήλωσε ο υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι