ΘΕΜΑ

Με αλβανόψυχο Έλληνα διεκδικεί ο Ράμα την Χιμάρα

Με αλβανόψυχο Έλληνα διεκδικεί ο Ράμα την Χιμάρα, Γεωπολιτικός

Την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, στις 4 του μηνός, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Χιμάρα – σαν να επιδιώκουν τα Τίρανα να διαταράξουν την γιορτή της Παναγίας που τιμάται ιδιαίτερα από τον απανταχού Ελληνισμό…

Παρά τις ενστάσεις του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) για την παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος άσκησης έφεσης του Φρέντη Μπελέρη – αναφορικά με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την έκπτωση του απ’ το αξίωμα του δημάρχου Χιμάρας – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε το σχετικό Διάταγμα για την διενέργεια εκλογών στον Δήμο.

Κατάλληλη παράφραση του “ενός κακού μύρια έπονται”: Μιας νομικής παραβάσεως, μύριες έπονται! Δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση τούτου, από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην υπόθεση του Δήμου Χιμάρας.
Πείσμων και αυταρχικός, έχοντας την ανοχή του διεθνούς παράγοντα και περιέργως και της Αθήνας, συνεχίζει μία πολιτική που προφανέστατα δεν είναι συμμετρική με τα μεγέθη αυτού του Δήμου. Υπό άλλες περιστάσεις, θα αναφερόμασταν σε μία απλή περίπτωση κατάργησης της αυτονομίας των τοπικών αρχών, εάν δεν κρίνονταν η αξιοπρέπεια της γηγενούς Ελληνικής Κοινότητας.

Όμως, το στοίχημα για τον Ράμα είναι άλλο: Όμηρος ο ίδιος και το περιβάλλον του “σκοτεινών” συμφερόντων, επιδιώκει την διαιώνιση της εκμετάλλευσης της περιοχής και των πόρων της, προς όφελος των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων αυλικών του, όπως και την πρόκληση εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων προς άγρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Ποιος είναι ο εκλεκτός του Ράμα

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την παράνομη σύλληψη-απαγωγή του Μπελέρη, την στημένη δικογραφία από τις μυστικές υπηρεσίες, την ενοχοποιητική έκθεση των Εισαγγελικών Αρχών και εν τέλει την υπαγορευμένη απόφαση των δικαστηρίων. Έκτοτε η κυβέρνηση Ράμα – που έχει προφυλακίσει και τον πρώην δήμαρχο Χιμάρας, Γκόρο – έχρισε δύο ακόμη υπηρεσιακούς δημάρχους. Η μία παραιτήθηκε και ο άλλος υπηρετεί τις καθεστωτικές βουλές…

Αξιοποίησε – μέσω μη γνωστών μέχρι στιγμής, αλλά βέβαιων συναλλαγών – τον πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βαγγέλη Τάβο, γνώριμου για τις υπηρεσίες του στο βαθύ κράτος της Αλβανίας και με “σκοτεινές” διασυνδέσεις στην Αθήνα. Τον έχρισε δε και Περιφερειάρχη Αυλώνας, όπου υπάγεται ο Δήμος Χιμάρας. Ο Ράμα ουδέποτε έκρυψε ότι τον προόριζε για υποψήφιο στις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές. Ενδεικτικό του ποιόν του, είναι η απάθεια του Τάβο στο παραλήρημα οπαδού του – μάλιστα πρώην κρατικού αξιωματούχου – ο οποίος σε συγκέντρωση στο Βρανίτσι κάλεσε στην υπερψήφιση του, «για να εξαλειφθεί η ελληνική γλώσσα από την Χιμάρα»! Ο Τάβο δεν αντέδρασε στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις.

Στην πρόκληση του καθεστώτος με την υποψηφιότητα Τάβο – ο οποίος κατάγεται από την Δρόπολη και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Χιμάρα – το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ απάντησαν με την υποψηφιότητα του Πέτρο Γκικουρία. Πρόκειται για επιχειρηματία γνωστής οικογένειας των Δρυμάδων, που είχε υποστεί διώξεις στα χρόνια του καθεστώτος Χότζα. Η δε μετέπειτα εγκατάσταση του στις ΗΠΑ, πέραν των άλλων, εγγυάται την απαλλαγή του από φαινόμενα συναλλαγών και διαφθοράς.

Ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός απ’ την ημέρα του Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές – ειρήσθω εν παρόδω τα δικαστήρια των Τιράνων δεν έχουν ακόμα αποφασίσει επί της προσφυγής του ΚΕΑΔ για την αναίρεση της απόφασης του Κρατικού Κομισάριου Εκλογικών Υποθέσεων που κρίνει έκπτωτο τον Μπελέρη – έχει μεταφέρει την προσοχή του στην Χιμάρα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μη επικράτηση του υποψηφίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ κρίνεται ως “εθνική υπόθεση” και η εκλογή του εγκάθετου του καθεστώτος ως δικαίωση του πρωθυπουργού Ράμα!

Τούτο δεν είναι διόλου υπερβολή: Ως ελάχιστη απόδειξη η αντιπρόεδρος του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, καλώντας σε συναντήσεις τους ψηφοφόρους, υπό την υποψία συναλλαγών… Όπως καταγγέλλουν δε οι φορείς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην περιοχή, χάρη σε διευκολύνσεις των ληξιαρχικών αρχών της χώρας, μεταφέρονται στην Χιμάρα στρατολογημένοι υποστηρικτές του κυβερνητικού υποψηφίου.

Αυτά είναι τα προεόρτια. Διότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπροστά στον πανικό μιας νέας εκλογικής αποτυχίας οι μηχανισμοί του καθεστώτος Ράμα ενδέχεται να προβούν σε απροκάλυπτη βία και νοθεία κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας – και ειδικά στην καταμέτρηση-καταχώρηση των αποτελεσμάτων. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, όπως σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει αυξημένη παρουσία γηγενών Αλβανών, επομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης και εκτροπής, αν υποθέσουμε ότι δεν μιλάμε στο σύνολο τους για απλούς τουρίστες…

Η στάση της Αθήνας

Με την προσωρινή άδεια που δόθηκε από τις αλβανικές αρχές στον κρατούμενο Μπελέρη, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής, φαίνεται ότι η Αθήνα βρήκε την αφορμή που αναζητούσε για να κλείσει το κεφάλαιο Χιμάρα που “ενοχλεί” τις σχέσεις με τα Τίρανα – παραβλέποντας τις αντιδράσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας –  ώστε να «…προχωρήσουμε μπροστά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός! Μάλιστα, ακούγεται το απολύτως γελοίο και ανεδαφικό “επιχείρημα”, ότι ο Ράμα είναι άξιος υποστήριξης, διότι είναι απολύτως προσηλωμένος και συνεπής στο ζήτημα της Ουκρανίας!

Την ίδια στιγμή, έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, προσκείμενα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, φιλοξενούν ρεπορτάζ και συνεντεύξεις του υποψηφίου του Ράμα στη Χιμάρα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι υπάρχει ουδέτερη αντιμετώπιση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό το φαινόμενο. Για τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ, τα φαινόμενα αμφιλεγόμενων πολιτικών συνδιαλλαγών είναι στοιχείο της διαιωνίζουσας-λανθάνουσας προσέγγισης της γηγενούς Μειονότητας απ’ την Αθήνα. Με αποτέλεσμα την χαμηλής έντασης εθνοκάθαρση των αυτοχθόνων Βορειοηπειρωτών…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι