ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκικός σχεδιασμός ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αν. Μεσόγειο

Τουρκικός σχεδιασμός ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αν. Μεσόγειο, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa11407490 Turkish President Recep Tayyip Erdogan takes part in a Turkey-Spain Business meeting held in Madrid, Spain, on the sidelines of the High-Level meeting between Spain and Turkey, 13 June 2024. EPA/ZIPI ARAGON

Στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της η κατοχική Τουρκία θέτει και το θέμα των σεισμικών ερευνών και των γεωτρήσεων. Οι έρευνες αυτές δεν περιορίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου είναι παράνομες και προκλητικές, αλλά και στην Αφρική.

Το σκάφος Ορούτς Ρέις (Oruç Reis), το γνωστό σκάφος που ταλαιπώρησε τόσες και τόσες φορές την Κυπριακή Δημοκρατία όταν διενεργούσε σειρά παράνομων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα θα «μετακομίσει» στην Αφρική. Αυτή τη φορά νόμιμα. Προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι η αποστολή του πλοίου εντάσσεται στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Εξερεύνησης και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι, η κατοχική Τουρκία, με βάση τη συμφωνία, θα προσπαθήσει δια των ερευνών να εντοπίσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρία θαλασσοτεμάχια, στις θάλασσες της Σομαλίας. Το Όρουτς Ρέις, θα βρίσκεται στην περιοχή στο τέλος Σεπτεμβρίου συνοδευόμενο με πλοία υποστήριξης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

Τί επιδιώκει η Τουρκία μέσω των ερευνών

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, κατέθεσε πρόταση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την οποία ζητά την έγκριση της για ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Σομαλία σε ξηρά και θάλασσα. Σημειώνεται ότι στη χώρα αυτή, η Τουρκία διατηρεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός των συνόρων της, πλην της κατεχόμενης Κύπρου ασφαλώς, με 10.000 άνδρες. Εάν κάποιος κοιτάξει το χάρτη της Αφρικής θα αντιληφθεί πόσο έχει επεκταθεί η κατοχική δύναμη στην ήπειρο αυτή.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, δήλωσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, στη Μεσόγειο, το προσεχές διάστημα, «θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε σε δραστηριότητες», όπως δήλωσε. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο απάντησε ότι «η προοπτική της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη». Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” αναφέρει σε δημοσίευμα της, ότι το 2024 οι σεισμικές και γεωτρητικές δραστηριότητες θα ενταθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθούν 250 γεωτρήσεις σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στο πλαίσιο της έρευνας και παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα συλλεχθούν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε έκταση 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων». Η “Σαμπάχ” αναφέρει τέλος, ότι η Άγκυρα θα κατασκευάσει νέο ναυπηγείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι