ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έμμεση εξαγγελία γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία

Έμμεση εξαγγελία γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, Κώστας Βενιζέλος

Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική Τουρκία. Επιχειρεί δε να στείλει μηνύματα με αποδέκτη, βασικά, τη Λευκωσία ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει, εάν διαπιστώσει ότι παραβιάζονται τα “συμφέροντα” της αποσχιστικής οντότητας, το ψευδοκράτος. Εννοώντας τις σχεδιαζόμενες επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από τη Λευκωσία.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia έχει μεταδώσει ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Άλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται από το υπουργείο του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν θα επιτραπεί καμία βλάβη στα δικαιώματα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”. Η αναφορά αυτή παραπέμπει εν πολλοίς στη “συμφωνία” Τουρκίας- ψευδοκράτους, ώστε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές “ελέγχου” της κατοχικής δύναμης. Σε περιοχές, δηλαδή, της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας σχετικά με την πρόοδο των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης στη θάλασσα, ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι οι δραστηριότητες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζονται αδιάλειπτα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές με τον “στόλο εξερεύνησης βαθέων υδάτων” που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της έννοιας της “γαλάζιας πατρίδας”(μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Πρόσθεσε ότι με την προσθήκη του γεωτρύπανου “Φατίχ” το 2017, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες γεώτρησης για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεση 10 γεωτρήσεων σε βαθιά ύδατα. Ο Μπαϊρακτάρ περαιτέρω αναφέρθηκε στο γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιτ Χαν, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στον στόλο, εργάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Αύγουστο του 2022 και συνεχίζει τη γεώτρηση στο κοίτασμα Άκσεκι-1, στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Η Τουρκία στοχεύει στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Τούρκος αξιωματούχος περιγράφοντας τις δραστηριότητες της χώρας του στο πεδίο αυτό, των μελετών και των ερευνών «για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο», είπε και τα εξής: «…Οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται από το Υπουργείο μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν επιτρέπεται καμία βλάβη στα δικαιώματα της χώρας μας και της ‘’ΤΔΒΚ΄΄. Τα γεωτρύπανά μας Φατίχ και Γιαβούζ στη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν γεωτρήσεις σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις μέχρι έξι χιλιάδες μέτρα στις περιοχές όπου έχει δοθεί προτεραιότητα στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα, όταν η κατοχική Τουρκία θα αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση, να επιβάλλει τετελεσμένα, θα είναι η αποστολή γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κύπρου, νοτίως του νησιού. Όπως το έπραξε και στο παρελθόν. Άλλωστε έχει εδώ και μερικούς μήνες που προετοιμάζει το έδαφος. Ενδέχεται δε τούτο να γίνει την ίδια περίοδο με την ΕΧΧΟΝ MOBIL, η οποία σύντομα θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα “Γλαύκος”. Αναμένονται και από πλευράς άλλων εταιρειών να υπάρξει παράλληλη δραστηριότητα. Τούτο προφανώς και ενοχλεί την κατοχική δύναμη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι