Ν. Αφρική: Συνελήφθησαν Λίβυοι που εκπαιδεύονταν παράνομα

Ν. Αφρική: Συνελήφθησαν Λίβυοι που εκπαιδεύονταν παράνομα

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την προσεχή απέλαση 95 Λίβυων που συνελήφθησαν σε στρατόπεδο σε απομακρυσμένη αγροτική περιοχή και οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε παράνομη στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι συλλήψεις έγιναν στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη και το Ισουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Η αστυνομία ανέφερε πως οι Λίβυοι εισήλθαν στη Νότιο Αφρική τον Απρίλιο, εφοδιασμένοι με βίζες που τους είχαν δοθεί ώστε να εκπαιδευτούν για να γίνουν φρουροί σε ιδιωτικές εταιρείες Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν υποψίες πως στην πραγματικότητα πήγαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση για πόλεμο.

Η Νότια Αφρική έχει πολύ ανεπτυγμένο τομέα υπηρεσιών ασφαλείας (15.000 ιδιωτικές εταιρείες, απασχολούν κάπου 2,8 εκατ. ανθρώπους). Ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που διαχειρίζεται το στρατόπεδο δεν συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία, όμως διενεργείται έρευνα σε βάρος του, καθώς θεωρείται ότι εν γνώσει του εκπαίδευε τους Λίβυους για μάχη και όχι για ‘σεκουριτάδες῾.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες δεν μιλούν αγγλικά. Δεν είναι γνωστό αν ανήκουν σε κάποια λιβυκή οργάνωση ή παράταξη. Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στον πόλεμο και στο χάος. Μοιρασμένη στα δυο, με μια κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη και δεύτερη, ανταγωνιστική, στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ζει συχνά συγκρούσεις μεταξύ οπλισμένων ομάδων.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τζαλίλ Χαρσάουι του Royal United Services Institute (RUSI) της Βρετανίας, «είναι πασίγνωστο ότι διάφορες παρατάξεις στη Λιβύη επιδιώκουν να στείλουν μέλη τους να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν δικές τους ειδικές δυνάμεις.

Η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «διαψεύδει επίσημα και ξεκάθαρα» οποιαδήποτε σχέση με τους συλληφθέντες στη Νότια Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι