ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπέροχες φτηνές διακοπές στις ακτές της Ροδόπης

Υπέροχες φτηνές διακοπές στις ακτές της Ροδόπης, ΜΑΡΤΙΔΟΥ

Χρυσές αμμουδιές και τιρκουάζ θάλασσες, δωρεάν για όλους στην Ροδόπη: Παρθένες παραλίες για πιο ψαγμένους, beach bar με 4 ευρώ, κατανάλωση και εξασφαλισμένες ομπρέλες αλλά και ξαπλώστρες για όλη τη μέρα!

Αυτά που θα ζήσει ένας παραθεριστές στις ακτές της Ροδόπης και στη Θράκης δεν υπάρχουν αλλού. Διακοπές με το πιο μικρό μπάτζετ, με αυτοσχεδιασμούς κάθε μέρα, να γεύεσαι ένα διαφορετικής ομορφιάς τοπίο μόλις 25-30 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή γνωρίζοντας μια πόλη με πολυπολιτισμική φυσιογνωμία που και η ίδια έχει το δικό της μοναδικό ενδιαφέρον. Αλλά επειδή καλοκαίρι έχουμε, ας μείνουμε στις θαλασσινές προτάσεις.

Για πιο κοσμικές δυνατότητες διακοπών σε μια ακτή χιλιομέτρων, ο επισκέπτης έχει να επιλέξει μεταξύ 10 διαφορετικών beach bar στην ευθεία Φαναρίου-Αρωγής με καταγάλανη αμμουδερή και προοδευτικά βαθιά θάλασσα, κατάλληλη για παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους! Εκεί, μπορείτε να κάνετε σπορ, αερόμπικ και να συνδυάσετε ποτό και φαγητό.

Οι εναλλαγές της διακόσμησης των μαγαζιών, είναι επίσης πολλές και ενδιαφέρουσες, με εξωτικό στυλ, ολόλευκο περιβάλλον και δάνεια στοιχείων από τη φλογερή Λατινική Αμερική. Φυσικά υπάρχει και ο «συναγωνισμός» ανάμεσα στα beach bars για τα βραδινά lives, με υψηλές παροχές για κάποιον που αναζητά περίτεχνα cocktails, φρουτοσαλάτες και φημισμένα γλυκίσματα Κομοτηνής. Ο πλανόδιος πωλητής λουκουμάδων, Αργύρης Αβραμίδης, κάνει θραύση διανύοντας -όπως λέει- 20 χιλιόμετρα τη μέρα ξυπόλητος στην άμμο για να ικανοποιήσει τους πελάτες του.

Η παραμονή με όλες τις παροχές, ομπρέλες ξαπλώστρες, μαξιλάρες και σκιερά κιόσκια, μπορεί να γίνει για απεριόριστες ώρες δωρεάν με ελάχιστη κατανάλωση 4 ευρώ. Και όλα τα μπαράκια μια δρασκελιά από την θάλασσα.

Τα εξωτικά καλοκαιρινά στέκια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα φημισμένα του χώρου συνεχίζονται και στην παραλία Μέσης, πάντα στο Θρακικό πέλαγος. Με ντουζιέρες και όλες τις προβλεπόμενες ανέσεις, σε μια ελεύθερη ακτογραμμή όπου οικογενειακά καταφθάνουν λουόμενοι με ψυγειάκια και τον δικό τους εξοπλισμό, απολαμβάνοντας έτσι την αποκλειστικότητα του χώρου.

Η Μολυβωτή, μια μοναδική χερσόνησος, προσφέρεται για τους απόλυτους φυσιολάτρες που θα την ανακαλύψουν στο χάρτη ακολουθώντας και ένα τμήμα χωματόδρομου που θα τους ανταμείψει πολλαπλά όπως φυσικά και οι ακτές της Μαρώνειας, εύκολα προσβάσιμες από το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, από τη Μαρμαρίτσα μέχρι τη Σύναξη.

Πρόκειται για θάλασσες πιο απαιτητικές στην πρόσβαση, καθώς θα χρειαστεί ο επισκέπτης να δρασκελίσει βράχια και ελαιώνες, αλλά η εμπειρία είναι ανάλογη: Να κολυμπά κάποιος σε μικρούς κολπίσκους με σπηλιές, να απολαμβάνει το κυνηγητό των καβουριών στα βράχια, να κάνει καταδύσεις με υπέροχες εικόνες για φωτογράφηση κοραλλιών, ψαριών, φωλιές χταποδιων και αποικίες μυδιών που αποδεικνύουν την καθαρότητα των νερών και τη νομοτέλεια που υπάρχει. Στις Καγκέλες Μαρώνειας, πιο κοσμικά αλλά και απόκοσμα ταυτόχρονα, είναι η φημισμένη κόκκινη παραλία.

Όγκοι χωμάτινοι με πουρνάρια και μια θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι. Σε πολλά επίπεδα, το μπαράκι προσεγγίζεται οδικά και εξασφαλίζει πάρκινγκ, οπότε σαν εμπειρία αξίζει κάποιος να την γευθεί.

Φυσικά πολύ κοντά υπάρχουν ψαροταβέρνες σε ανθρώπινα μεγέθη, φιλόξενες και οικονομικές με ολόφρεσκα θαλασσινά και ντόπια κρεατικά, ενώ στο χωριό κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι, προσφέρεται η δυνατότητα για ψητό κατσικάκι αλλά και μαγειρευτά θρακιώτικα φαγητά με την υπογραφή της Λόλας.

Οι ομορφιές της Ροδόπης

Παραδοσιακό χωριό η Μαρώνεια διατηρεί το χρώμα με τα στενοσόκακα και τα εναπομείναντα αρχοντικά. Το γεγονός άλλωστε ότι την επιλέγουν για γάμους και φωτογράφηση των νεόνυμφων δεν είναι τυχαίο. Οι συνδυασμοί πολλοί και κυρίως το ότι δεν υπάρχει ο μαζικός τουρισμός, ο αποπνικτικός συνωστισμός κάνει τον επισκέπτη να νιώθει τη δική του αποκλειστικότητα στο καφέ, την πιτσαρία, την ακτή. Οι διαδρομές για να γνωρίσει τα 30 περίπου ταπεινά ξωκλήσια είναι μια άλλη πολύ όμορφη εμπειρία.

Τα τελευταία χρόνια την ανακάλυψαν Βαλκάνιοι γείτονες, κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι, λόγω και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που έχουν στην ευθύνη τους, και πιο λίγοι Τούρκοι αναλογικά, οι οποίοι κινούνται στο ίδιο μότο, του σεβασμού του χώρου κι όχι της… βάρβαρης πολυκοσμίας που αποτελεί κανόνα στα περισσότερα νησιά ή στις προβεβλημένες ακτές της Ελλάδας.

Ο τουρισμός στην Ροδόπη έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν ελκυστικό με μέτρο, δίχως τις στημένες εξεζητημένες καταστάσεις που αποτελούν κανόνα αλλού, προσφέρει το δώρο της αυθεντικότητας και της αποκλειστικότητας για όποιον θελήσει μεμονωμένα ή με παρέα να νιώσει το ιώδιο της θάλασσας, τη νοστιμιά των ψαριών, την απόλαυση του ηλιοβασιλέματος, τη διαμονή με προσιτούς όρους σε περιποιημένα καταλύματα, με ελάχιστες μετακινήσεις αφού όλα του προσφέρονται σε κοντινές αποστάσεις.

Παράλληλα, μπορεί να ζήσει κλίμα πανηγυριών, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, συνδυάζοντας και βόλτες στις γειτονικές πόλεις (Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη), οι οποίες φυσικά έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα σημεία.

Η Ελλάδα που διατηρεί ακόμη όχι μόνο το χρώμα αλλά και την ποιότητα της καθημερινής “καλημέρας”, δίχως το βλέμμα στο… πορτοφόλι και την υστερόβουλη εκμετάλλευση, αλλά με διάθεση να παραμείνει μια ανοικτή αγκαλιά για όλους.

 


 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι