ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρονομικό ταξίδι σε Μακεδονία-Θράκη

Γαστρονομικό ταξίδι σε Μακεδονία-Θράκη, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Μία περιήγηση στις γεύσεις και τις νοστιμιές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ας δούμε λοιπόν, στο νέο μας γαστρονομικό ταξίδι, πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά πιάτα των πόλεων που βρίσκονται σε Μακεδονία και Θράκη:

Βέροια

 • Τοπικά προϊόντα: Η Βέροια λόγω του μικροκλίματός της παράγει πολλά τοπικά προϊόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.
 • Παραδοσιακό πιάτο: Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.
 • Γλυκό: Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

 • Πίτες: Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.
 • Μαγειρική: Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας-κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.
 • Τοπικά προϊόντα: Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.
 • Γλυκά: Στα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Ξάνθη

Η κουζίνα της Ξάνθης επηρεασμένη από τους διάφορους λαούς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Κύρια θέση κατέχει το κρέας. Σουτζουκάκια, γιαουρτλού κεμπάμπ, καβουρμάς, μοσχάρι μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους αλλά και οι τζιγεροσαρμάδες φτιαγμένοι από αρνίσια συκωταριά είναι μερικά από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Ξάνθης με βάση το κρέας.
 • Φυσικά δεν λείπουν και οι πίτες, οι οποίες συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία.
 • Γλυκά: Από τα πιο γνωστά είναι τα σεκέρ παρέ (σιροπιαστά μπισκότα από συμιδάλι), οι ξανθιώτικες καριόκες, το σουτζούκ λουκούμ, τα ανώμαλα ή αλλίως βραχάκια και το ταβούκ- γκιοσού που παρασκευάζεται από κοτόπουλο!

Σέρρες

Οι Σέρρες είναι μια πόλη με πλούσια γαστρονομία λόγω των επιρροών που έχει λάβει από όλα τα φύλα που κατοίκησαν σε αυτήν.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Χαρακτηριστικό έδεσμα αποτελεί το βουβάλι, το οποίο μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους, ενώ χρησιμοποιείται και το γάλα του στη ζαχαροπλαστική. Πολύ διαδεδομένα είναι επίσης τα πιάτα με συστατικό το κουνέλι καθώς και το αγριογούρουνο. Από τα ζυμαρικά το βασικότερο είναι ο τραχανάς, ο οποίος δεν λείπει από την μαγειρική των Σερραίων.
 • Γλυκά: Μετά την πολυφημισμένη σερραϊκή μπουγάτσα, ένα άλλο τοπικό έδεσμα είναι και ο ακανές, ο οποίος μοιάζει πολύ με λουκούμι αλλά περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο.

Νάουσα

Αξιοποιώντας τα τοπικά της προϊόντα η Νάουσα παρουσιάζει αξιόλογο γαστρονομικό χαρακτήρα.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Βασικά πιάτα της είναι η μάντζα που μοιάζει με το τουρλού, τα γκαβόψαρα με το παραπλανητικό όνομα που, παρότι παραπέμπει σε ψαρομεζέ, πρόκειται για μελιτζάνες ψημένες σε αλατόνερο με σινάπι, ο φασουλονταβάς (φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά), οι σαρμάδες δηλαδή οι λαχανοντολμάδες, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, καθώς δεν λείπουν και οι πίτες. Τα κρεατικά συνηθίζεται να μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους και κυρίως με λαχανικά ή με φρούτα όπως για παράδειγμα το χοιρινό με πράσα σέλινο και κυδώνι.
 • Γλυκά: Αγαπημένα γλυκά της Νάουσας είναι η μουστόπιτα, τα μουστοκούλουρα και οι γκρακλιάνοι, ένα είδος μπακλαβά.

Κατερίνη

Στην Κατερίνη και γενικότερα στην Πιερία παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα καθώς και φουντούκια είναι μερικά από αυτά.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Συνηθίζονται τα εδέσματα με βάση το κρέας, τα πιάτα με μύδια και ψάρια αλλά και οι πίτες, όπως οι χορτόπιτες, πρασόπιτες, κρεατόπιτες, κολοκυθόπιτες και χτυπητή τυρόπιτα.
 • Γλυκά: Είναι διαδεδομένα τα γλυκά του κουταλιού και ιδιαίτερα το σύκο, το μήλο και το άγριο καρπούζι.

Γρεβενά

Τα Γρεβενά αποτελούν ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό.

 • Τοπικά προϊόντα: Κρεατικά μαγειρεμένα με κάθε τρόπο, κυνήγι, τοπικά τυροκομικά, παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά συνθέτουν την κουζίνα των Γρεβενών. Φυσικά δεν ξεχνάμε και το μανιτάρι που είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Οι τρόποι που αξιοποιούνται τα μανιτάρια είναι άφθονοι, εκτός της μαγειρικής. Από αποξηραμένα μέχρι και σε λικέρ.
 • Παραδοσιακά πιάτα: Μερικά τοπικά πιάτα είναι η πρασοτηγανιά (χοιρινό με πράσο στο τηγάνι), η ζυμαρόπιτα, η τηγανητή ούρδα (μυζήθρα) με βούτυρο και αυγό, τα μανιτάρια στιφάδο και οι τραχανόσουπες.
 • Γλυκά: Παραδοσιακά γλυκά αποτελούν τα σαλιάρα με φύλλο και καρύδι που προσφέρονται στους γάμους, οι λαγγίτες που είναι παρόμοιο με τις κρέπες και τα γλυκά σουτζουκάκια με μούστο και καρύδια.

Φλώρινα

Η Φλώρινα είναι ένας εύφορος τόπος που παράγει πολλά προϊόντα.

 • Το πιο φημισμένο, μετά εννοείται από τις πιπεριές Φλωρίνης, είναι τα φασόλια Πρεσπών τα οποία αξιοποιούνται και με το παραπάνω στα τοπικά πιάτα.
 • Η γη της Φλώρινας προσφέρει επίσης μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως κυδώνια, πράσα, μήλα και από τα δάση κάστανα και μανιτάρια.
 • Ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία και η τυροκομία, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν και την παραγωγή καλού κρασιού.

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια γαστρονομία. Παράγει πολλά προϊόντα από γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά μέχρι και κρασί. Η κουζίνα της είναι χειμωνιάτικη και πικάντική.

 • Παραδοσιακά πιάτα: Γίγαντες πλακί, Μακάλο (κεφτέδες με ιδιαίτερη σάλτσα), Σαρμάδες με λάχανο τουρσί, Αρμιόπιτα (με λάχανο τουρσί), Ρυζόπιτα, Γριβάδι (ψάρι) μαγειρεμένο είτε ως σούπα είτε στον φούρνο.

Πτολεμαΐδα

Η Πτολεμαΐδα είναι πόλη του Νομού Κοζάνης. Η περιφέρεια της Κοζάνης είναι μια περιοχή με πολλά ξεχωριστά προϊόντα και πλούσια γαστρονομία.

 • Τοπικά προϊόντα: Η κτηνοτροφία και η τυροκομία είναι ανεπτυγμένες με τον μπάτζιο το παλαιότερο σκληρό τυρί να είναι το πιο φημισμένο. Σήμα κατατεθέν είναι ο κρόκος Κοζάνης που εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρει στα φαγητά έχει και ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
 • Επιπλέον, η Κοζάνη είναι δυνατή στην παραγωγή μήλων, ροδάκινων, μανιταριών αλλά και φασολιών. Τέλος, δεν υστερεί ούτε στην οινοποίηση αφού παράγει εξαιρετικά λιαστά κρασιά.

 


 

O Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι