Σύλληψη ακροαριστερού για το σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα

Γαλλία: Σαμποτάζ σε δίκτυα οπτικών ινών μετά τα τρένα – "Πονοκέφαλος" και ο Σηκουάνας!

Ακτιβιστής της άκρας αριστεράς συνελήφθη χθες σε εγκατάσταση της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF στην Ουασέλ, στη βορειοδυτική Γαλλία. Η σύλληψη συνδέεται με προκήρυξη αναρχικής ή ακροαριστερής οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τους εμπρησμούς και τα σαμποτάζ των γαλλικών σιδηροδρόμων την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα σαμποτάζ ακινητοποίησαν πολλά τρένα και προκάλεσαν χάος στους σιδηροδρομικούς σταθμούς λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη χθες είχε στο όχημά του «κλειδιά πρόσβασης σε τεχνικές εγκαταστάσεις της SNCF, πένσες-κόφτες και σετ κλειδιών πασπαρτού, καθώς και έντυπο υλικό ακροαριστερού περιεχομένου», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της γαλλικής αστυνομίας που μίλησε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο άνδρας κρατείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ταυτοποιήσει ορισμένα άτομα που θα μπορούσαν να είναι οι δράστες των σαμποτάζ, ο οποίος όμως έδειξε να μην αμφισβητεί (όπως αμφισβητούσε χθες) την προκήρυξη και το ιδεολογικό ή μη υπόβαθρο της όλης επιχείρησης. Σήμερα ειπε ότι «αυτά τα σαμποτάζ ήταν πολύ ακριβή, πολύ στοχευμένα, με τρόπο που ακολουθεί κατά παράδοση η άκρα αριστερά». Προσέθεσε όμως και το εξής, μάλλον επειδή εξαρχής οι Γάλλοι θεωρούσαν ότι το σαμποτάζ έγινε από Ρώσους ή Ιρανούς:

«Το θέμα είναι να διαπιστωθεί αν χειραγωγήθηκαν ή έδρασαν για δικό τους λογαριασμό», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές ότι ίσως πίσω από την ομάδα των ακροαριστερών κρύβονται και άλλα συμφέροντα. Υπενθυμιζεται ότι τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, κόπηκαν και πυρπολήθηκαν σε πολλά σημεία του δικτύου των γραμμών καλώδια οπτικής ίνας που περνούν από τις σιδηροδρομικές γραμμές και εξασφαλίζουν την διαβίβαση πληροφοριών ασφαλείας στους μηχανοδηγούς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι