ΘΕΜΑ

Αλόη: Ένα θεόσταλτο φυτό

Αλόη: Ένα θεόσταλτο φυτό, Ιωάννης Αναστασάκης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού Αλόη ενώ είναι πασίγνωστες διεθνώς, εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρο πως προήλθε η ονομασία του.

Η χρήση της Αλόη ειδικά σε δερματικές παθήσεις και εγκαύματα είναι τόσο αποτελεσματική ώστε άνετα το φυτό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί θεόσταλτο. Βέβαια ανοικτό παραμένει το ρητορικό ερώτημα: «Pοιος θεός το έδωσε σε ποιόν άνθρωπο και για ποιο σκοπό;».

Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα θα μας δώσει και μία εικόνα για το πως το φυτό αυτό πήρε το όνομα, όπως είναι παγκόσμια γνωστό. Μία εξήγηση που βασίζεται στην Ελληνική μυθολογία ταιριάζει γάντι και αναφέρεται στον Θεό Δία που το έδωσε στον Αλωέα για να θεραπεύσει τα εγκαύματα των δύο παιδιών του, των γνωστών Αλωάδων γιγάντων.

 

Η ονοματοδοσία

Δοκιμάζοντας το όνομα του «Αλωέα» στο πρόγραμμα googletranslation για την απόδοσή του τόσο στα Λατινικά όσο και στα Αγγλικά, λαμβάνουμε το αποτέλεσμα «Aloe». Δοκιμάζοντας την μετάφρασή του στα Γαλλικά λαμβάνουμε το αποτέλεσμα «Aloes», που όμως όπως είναι γνωστό, στα Γαλλικά το τελευταίο σύμφωνο δεν προφέρεται αν δεν ακολουθεί φωνήεν.

Επίσης μελετώντας τον Παυσανία (Β3,10) σχετικά με το όνομα του Αλωέα, εντοπίζουμε την ακόλουθη αναφορά: «Αλωεί μεν Ασωπίαν, Αιήτη δε την Εφυραίαν (μετέπειτα γνωστή ως Κόρινθο)». Η απόδοση στο κείμενο του ονόματος του Αλωέα ως «Αλωεί», είναι στην αρχαία -δοτική πτώση- δηλαδή σημαίνει ότι κάποιος έδωσε κάτι στον Αλωέα. Κατ’ αυτή την έννοια η δοτική πτώση του «Αλωεί» ακούγεται προφορικά ως αλοή.

Η Ελληνική μυθολογία

Οι Αλωάδες γίγαντες ήταν θετά παιδιά του Αλωέα, αφού η γυναίκα του τα είχε κάνει με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα που ήταν αδελφός του Δία. Κατά ένα χρησμό οι Αλωάδες δεν ήταν δυνατόν να σκοτωθούν από άλλο Ον. Λόγω του χρησμού αυτού, οι ίδιοι θεωρούσαν ότι ήταν αθάνατοι. Το συναίσθημα της αθανασίας τους δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσαν να καταλύσουν την εξουσία του πατέρα των Θεών του Δία.

Για να σταματήσει το καταστροφικό τους έργο, ο Δίας τους κατέκαψε με τους κεραυνούς του. Στη συνέχεια, για να μετριάσει την στεναχώρια του αδελφού του Ποσειδώνα, έδωσε στον θετό τους πατέρα τον Αλωέα το θεραπευτικό φυτό, από τους χυμούς του οποίου θεραπεύτηκαν τα εγκαύματα των Αλωάδων γιγάντων. Έτσι το φυτό αυτό πήρε το όνομα του Αλωέα.

Αναλυτικά η μυθολογική ιστορία περιγράφεται στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx