Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κουνάει το δάκτυλο για σκάνδαλο επί κυβέρνησης του!
03/08/2024Όταν ήταν στην κυβέρνηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τουλάχιστον την πρώτη πενταετία Αναστασιάδη, για ό,τι στραβό γινόταν έφταιγαν οι προηγούμενοι. Δηλαδή, με την πρώτη πίεση που δέχονταν o ΔΗΣΥ, τα φόρτωναν στη διακυβέρνηση Χριστόφια- ΑΚΕΛ, που εύκολα μπορούσε να γίνει στόχος. Ήταν η εύκολη λύση να κατηγορηθεί μια διακυβέρνηση, που δεν άφησε και την καλύτερη κληρονομιά. Ήταν το Μαρί και μετά η οικονομική κρίση.
Με αυτή τη λογική κινήθηκε, λοιπόν η διακυβέρνηση Αναστασιάδη την πρώτη πενταετία. Αυτό, βέβαια, δεν μπορούσε να ισχύσει και στη δεύτερη πενταετία καθώς οι προηγούμενοι ήταν… οι ίδιοι τους! Αυτή η νοοτροπία συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα, αλλά με αναπροσαρμογές. Ο ΔΗΣΥ, όντας με συνεδριακή απόφαση αντιπολίτευση, οι όποιες ευθύνες επειδή προφανώς δεν μπορούν να καταλογιστούν στους προηγούμενους, «μεταφέρονται» στους επόμενους, δηλαδή στους νυν
Μη μπορώντας, λοιπόν, να κατηγορήσει τη δική του διακυβέρνηση, επιχειρεί να ασκήσει έντονη κριτική στους νυν κυβερνώντες. Και για όσα έπραξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ή δεν έπραξε. Αυτή η στάση προφανώς και προκαλεί αμηχανία και άγχος. Και τούτο φαίνεται και από τη διαχείριση του σκανδάλου στο Βασιλικό.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε γραπτή δήλωση της ανέφερε ότι αναλαμβάνει «σταυροφορία κατά της διαφθοράς». Γενικά και αόριστα! Και επιπροσθέτως σε σχέση με το Βασιλικό καλεί την κυβέρνηση «να μην αποκρύψει τίποτε. Να κάνει ό,τι απαιτείται για να έρθουν όλα στο φως. Ταυτόχρονα να φροντίσει για την ολοκλήρωση του ζωτικής σημασίας έργου για τη χώρα μας». Καλά λόγια, βαρύγδουπες κουβέντες. Θα μπορούσε αντί η κ. Δημητρίου να κουνά δασκαλίστικα το δάκτυλο στους νυν ότι «δεν πρέπει να αποκρύψουν την αλήθεια», θα ήταν «πολιτικά ορθό» να αναφερθεί και πότε προέκυψε το σκάνδαλο. Και να δηλώσει- εάν μπορεί και έχει την δύναμη- ευθέως πως εάν ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση, η δική της, να καταλογιστούν και να καταδικάσει τις όποιες πράξεις θεωρούνται παράνομες.
Προφανώς επειδή συνεργάτες της στο κόμμα ήταν και μέλη της προηγούμενης διακυβέρνησης, δυσκολεύεται, αν και δεν θα έπρεπε. Κι εάν ακόμη δεν γνωρίζει να ρωτήσει. Και για τις διαδικασίες και για τις συσκέψεις στο προεδρικό.
Tί πρέπει να πει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Θα ήταν, λοιπόν, «πολιτικό ορθό», όπως συνηθίζουν να λένε οι «σύγχρονοι» πολιτικοί, να δηλώσει η κ. Δημητρίου πως εάν κάποιοι από την παράταξή της αποδειχθεί ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους θα τους καταδικάσει και θα τους διαγράψει. Να το πει από τώρα, γιατί όταν και εφόσον αυτό προκύψει δεν θα έχει άλλη επιλογή. Από τώρα να αναφερθεί στα όσα έγιναν και είναι γνωστά επί δικής τους διακυβέρνησης. Μπορεί να διαβάσει ξανά τις εκθέσεις του Ελεγκτή για παράδειγμα, τις οποίες αμφισβητούσαν συνεργάτες της. Δηλώνει πως «είμαι έτοιμη να συγκρουστώ με κάθε συμφέρον. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα». Εύκολο να το λέει. Στην πράξη πως θα γίνει; Όταν είναι δέσμια με το παρελθόν της παράταξής της; Όταν ο ΔΗΣΥ «αναπνέει» από το κατεστημένο;
Το σκάνδαλο το οποίο συζητείται στη δημόσια σφαίρα διερευνάται. Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει οτιδήποτε. Αλλά είναι σαφές πως κάποια αποτυπώματα έχουν εντοπιστεί και στη βάση αυτή πρόσωπα βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση.
Κάποιοι, όπως είπε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δεν πρέπει να κοιμούνται τα βράδια. Η ιστορία αυτή θα κρατήσει στο χρόνο εάν και εφόσον κάποιοι θα διωχθούν και θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Θα καθαρίσει, όμως, το τοπίο. Και πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι λαμόγια που συλλαμβάνονται τσακωτά δεν θα την γλυτώνουν. Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος το κόστος και τη ζημιά να την πληρώσουν όσοι βρεθούν ένοχοι. Να μην την πληρώσει ο φορολογούμενος.
Το σκάνδαλο του Βασιλικού προφανώς και προσφέρεται για συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα. Προσφέρεται και για να κερδηθούν πολιτικοί πόντοι. Για κάποιους που ποντάρουν στις προεδρικές εκλογές του 2028 είναι ως φαίνεται ευκαιρία για να παραμένουν στο προσκήνιο και να ενισχύουν το πολιτικό τους προφίλ. Αυτά, όμως, δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Κάθαρση και τιμωρία απαιτούν.