Παραιτήθηκε και έφυγε για Ινδία η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές μετά από αιματοχυσία και χάος (upd)

Παραιτήθηκε και έφυγε για Ινδία η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές μετά από αιματοχυσία και χάος (upd)

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού CNN.

H Σέιχ Χασίνα φέρεται να επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία. Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάκα, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Υπενθυμιζεται ότι προ μηνός πέρασε ένας νόμος που πριμοδοτούσε στις προσλήψεις του δημοσίου τους πτυχιούχους που είναι παιδιά βετεράνων (από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές, δηλ. του πρώην Ανατολικού Πακιστάν). Οι φοιτητές άρχισαν να διαμαρτύρονται για την πριμοδότηση, αφού ήδη συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ενισχύονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια., τη στιγμή που τους πλήττει η ανεργία.

Άρχισαν επεισόδια που κλιμακώθηκαν πολύ γρήγορα σε ένα γενικότερο ξεσηκωμό με αποτέλεσμα να κατέβει στους δρόμους ο στρατός, αλλά και η κυβέρνηση να ζητήσει την “βοήθεια” φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στους βετεράνους τρόπον τινά.

Αυτοί οι φοιτητές και άλλα στοιχεία, κυκλοφορούσαν στους δρόμους κυριολεκτικά με γιαταγάνια και σκότωναν “αντιπάλους” φοιτητές. Διαδηλωτές, άγνωστο ποιας πλευράς, άνοιξαν τις φυλακές και βγήκαν έξω όλοι οι κατάδικοι, καίγονταν κάθε μέρα ΙΧ και δημόσια κτήρια, σφάζονταν άνθρωποι στη μέση του δρόμου και πλέον αστυνομία και στρατός άνοιγε πυρ, παρά την ψευδή διαβεβαίωση ότι δεν χρησιμοποιούνταν σφαίρες. Στη χώρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 άτομα, με πολλούς από αυτούς να είναι αμέτοχοι εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους και που δεν συμμετείχαν σε διαδήλωση καμίας πλευράς.

Η πρωθυπουργός που έφυγε άρον-άρον για την Ινδία, και η οποία στην ουσία ανατράπηκε, εκλεγόταν επί συνεχόμενες θητείες τρεις φορές, σε εκλογές που μποϊκοτάριζε η αντιπολίτευση. Δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για τη διάδοχη κατάσταση, όμως φαίνεται πως αναλαμβάνει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν, ο οποίος ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, η οποία εγκατέλειψε την χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι