ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το χρονικό της κατάκτησης της Χιμάρας από τον Ράμα

Το χρονικό της κατάκτησης της Χιμάρας από τον Ράμα, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΚΑ) περπατάει πλάι με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama (ΚΔ) πηγαίνοντας προς τη συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023. Σήμερα είναι η πρώτη τους επαφή μετά τη σοβαρή κρίση, που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να κρίνει την προσχώρηση ή μη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο της Σουηδίας. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογο του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύρο το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη Χιμάρα χθες δεν έγιναν εκλογές, όπως επιμένουν να τις αποκαλούν τα συστημικά και φιλικά στον Μητσοτάκη ΜΜΕ. Είδαμε απλώς άλλη μία ενέργεια του αυταρχικού πρωθυπουργού της Αλβανίας για την ταπείνωση του Ελληνισμού, με την επιβολή νέων τετελεσμένων εις βάρος του.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες που αφορούν είτε ατζέντες “υψηλής διπλωματίας”, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα που, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αγγίζουν το Μέγαρο Μαξίμου δια της Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Χιμάρα, όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς, δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για εκλογική αναμέτρηση.

Οι κάλπες της Κυριακής στήθηκαν προκειμένου ο Έντι Ράμα – ο οποίος είναι άξιος κληρονόμος της ανθελληνικής πολιτικής της κομουνιστικής νομενκλατούρας, την οποία και εφαρμόζει υπό την προστασία θεσμικών κι εξωθεσμικών διεθνών συμμαχιών – να έχει ένα νομιμοποιημένο άλλοθι στην λεηλασία που αποβλέπει στον ξεριζωμό των Ελλήνων απ’ τη γενέθλιο γη τους. Εντούτοις, τα αποτελέσματα των “εκλογών” στη Χιμάρα ανέδειξαν την αντίσταση των αμιγώς ελληνικών κοινοτήτων, αλλά και την αποτελεσματικότητα της κρατικής επιβολής στην τελική σύνθεση του Δήμου – και τους βαθύτερους στόχους που αυτή έχει.

Οι κινήσεις του Ράμα

Το 2015 στην Αλβανία με ευθύνη της κυβέρνησης Ράμα πραγματοποιήθηκε η εδαφική και διοικητική μεταρρύθμιση. Η Ελληνική Ομογένεια που εκπροσωπείται απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι διακανονισμοί, ειδικά στην περίπτωση της Χιμάρας, αλλά και των Δήμων Κονίσπολης και Αγίων Σαράντα, απέβλεπαν ξεκάθαρα στον έλεγχο επί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, με αθέμιτα μέσα.

Παράλληλα ο Ράμα επιχείρησε την ταπείνωση του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και τότε Αντιπροέδρου της Βουλής, τοποθετώντας ως δεύτερο Αντιπρόεδρο, τον αρχηγό του -χειραγωγούμενου απ’ την Άγκυρα- σχηματισμού των Αλβανοτσάμηδων. Τα δύο αυτά γεγονότα οδήγησαν στην ολική σύγκρουση του ΚΕΑΔ με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Αθήνα τα αντιμετώπισε αυτά με πλήρη αδιαφορία, παγιδευμένη στις εμμονές της ότι είχε βρει στο πρόσωπο του Ράμα έναν παράγοντα σταθερότητας. Μάλιστα, ούτε καν η ιερόσυλη πράξη του με την κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, είχε εκληφθεί ως σημάδι των πραγματικών του διαθέσεων.

Ουσιαστικά, με την προαναφερόμενη “μεταρρύθμιση” έσπασε ο Δήμος Χιμάρας σε τρεις συνιστώσες, υπό την κατ’ όνομα αρμοδιότητα των τότε τοπικών Επαρχιών. Όμως, ο πραγματικός στόχος είναι η εθνοτική και θρησκευτική αξιοποίησης της επαρχίας Χώρα-Βρανίστα (πίσω απ’ τα Ακροκεραύνια Όρη) δηλαδή των εξισλαμισμένων και εθνικιστικής ροπής Αλβανών, προκειμένου να υπάρχει ένα σταθερό εκλογικό έρεισμα για τον μόνιμο έλεγχο του Δήμου απ’ τα Τίρανα για την εφαρμογή πολιτικών που ουδόλως επηρεάζουν τις κοινότητες αυτές, οι οποίες διαβιούν εκτός των παραλιακών φιλέτων. Η νίκη του Φρέντη Μπελέρη στις εκλογές του Μαΐου του 2023 αποτέλεσε εξαίρεση στο σχέδιο αυτό.

Εκλογική φάρσα στα μέτρα του Ράμα

Τώρα θα εστιάσουμε στο πως στήθηκε αυτή η εκλογική φάρσα στα μέτρα του καθεστώτος Ράμα και που ακριβώς αποβλέπει στην πραγματικότητα. Με την ετυμηγορία του Εφετείου της Ειδικής Δικαστικής Δομής κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, ο Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης κρίθηκε ένοχος για εξαγορά οκτώ ψήφων έναντι 400 περίπου Ευρώ, σύμφωνα με την δικογραφία που κατάρτισε η Αστυνομία, χρησιμοποιώντας αμειβόμενο μάρτυρα. Δικογραφία που επικύρωσε Εισαγγελέας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα κρατητήρια για υπόθεση συγκάλυψης εγκληματικών οργανώσεων με δράση στην ΕΕ!

Λίγο μετά, νεαρό στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποτάθηκε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για να κριθεί έκπτωτος ο Δήμαρχος. Ο κρατικός Κομισάριος Εκλογικών Διαδικασιών (πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ράμα) αποφάσισε εντός δύο ημερών ότι ο Μπελέρης δεν μπορούσε διατηρήσει το αξίωμα του εκλεγμένου Δημάρχου.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο και απαιτεί κυβερνητική απόφαση. Όμως, ο Ράμα επιζητά συνένοχους στις νομικές του εκτροπές και επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των αλβανικών θεσμών.

“Εξαγορά” και παρανομίες

Mισή ώρα μετά την απόφαση του Εκλογικού Κρατικού Κομισάριου, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έκδοση του διατάγματος ορισμού ημερομηνίας των έκτακτων εκλογών στο Δήμο Χιμάρας. Κι εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα, εκδίδοντας το Διάταγμα σε λιγότερο από δύο ώρες απ’ την παραλαβή της επιστολής του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου! Τι και αν ο νόμος και το Σύνταγμα ορίζουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τις εφέσεις… Ψιλά γράμματα στην Αλβανία του Ράμα!

Ας υπογραμμιστεί ότι οι έκτακτες “εκλογές” διεξήχθησαν χωρίς ακόμη να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναφορικά με το αξίωμα του δημάρχου και την κατοχή του απ’ τον νόμιμα εκλεγμένο Μπελέρη. Επιπλέον, εκκρεμεί η δικαστική προσφυγή του ΚΕΑΔ επί των νομικών ενεργειών του Προέδρου της Δημοκρατίας – ο οποίος κυριολεκτικά λειτούργησε σαν να έλαβε τελεσίγραφο – παραβλέποντας ότι η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι απόφαση δικαστικής αρχής.

Ο Ράμα επισημοποίησε την “εξαγορά”, τοποθετώντας ως Περιφερειάρχη Αυλώνας ένα αμφιλεγόμενο άτομο απ’ τον σχηματισμό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας: Ελληνικής καταγωγής μεν, γνωστού για τις υπηρεσίες του στο βαθύ κράτος δε. Απώτερος σκοπός, να εκλεγεί Δήμαρχος Χιμάρας, όπως και έγινε.

Εγκαταλελειμμένοι απέναντι στο καθεστώς Ράμα

Είναι ξεκάθαρη και άκρως ανησυχητική η διαπίστωση της εγκατάλειψης της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στις τύχες της. Στην ουσία, στις βουλές του καθεστώτος Ράμα, που την θέλει αδύναμη, απονευρωμένη εθνικά, υπό διάλυση και σε προοπτική αφανισμού, πολιτικά στερούμενη κάθε μέσου αντίδρασης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν από καιρό τις λεπτομέρειες. Να επισημανθεί ότι η ελληνική διπλωματική αντιπροσώπευση ήταν ενοχικά απούσα από την περιοχή, όπου λίγο καιρό πριν υποδέχονταν ως “λυτρωτή” τον Έλληνα πρωθυπουργό…

Σε περίπου έξι μήνες θα διεξαχθούν γενικές βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Προοίμιο της έκβασης τους είναι αυτά που προηγήθηκαν στην Χιμάρα. Δύναται, λοιπόν, κανείς να κρίνει το γενικότερο αποτέλεσμα που θα παράγουν. Καθόλου τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στην καταγγελία των παρανομιών στη Χιμάρα, με μεγαλύτερη ίσως ένταση απ’ την ίδια την Ελληνική Κοινότητα που προσεβλήθη…

Η Αθήνα αποβλέποντας σε ενεργειακά συμβόλαια και έργα υποδομών που ο Ράμα, όπως αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τάζει σε επιχειρηματικά σχήματα συγγενικά του Μεγάρου Μαξίμου – που η πείρα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν – δεν κάνει την παραμικρή χειρονομία στήριξης στη Μειονότητα που εξακολουθεί να αγωνίζεται…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι