Συμφωνία για παύση των συγκρούσεων στη Λιβύη

Ερντογάν: Στέλνουμε στρατό στην Λιβύη

Μεσολάβηση στρατιωτικής ομάδας επέτρεψε χθες Σάββατο να συναφθεί συμφωνία για να τερματιστούν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο άλλες ένοπλες ομάδες σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν προχθές Παρασκευή το μεσημέρι και συνεχίστηκαν για κάποιες ώρες χθες Σάββατο στην Τατζούρα, κοινότητα περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν προχθές, σύμφωνα με ανακοίνωση υγειονομικών υπηρεσιών της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Οι μάχες σταμάτησαν χάρη σε συμφωνία και μεσολάβηση άλλων ένοπλων οργανώσεων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στο υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία έχει έδρα την Τρίπολη. Οι δύο συγκρουόμενες ομάδες παραδόξως πρόσκεινται αμφότερες στην κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν είναι σαφή τα αίτια της σύγκρουσης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) «καταδίκασε τις ένοπλες συγκρούσεις» και «τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Τρίπολη», τονίζοντας την «ανησυχία» της για τους θανάτους με ανακοίνωσή της.

Με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι μαχητές των ταξιαρχιών «Ραμπάτ αλ Ντούρου» και «Σουχάντα Σαμπρίγια» αποσύρονται από τους τομείς που κατείχαν την Παρασκευή, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει δυνάμεις ανάμεσά τους τρίτη ένοπλη ομάδα.

Η κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν έχει σχολιάσει επίσημα το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Η Λιβύη σπαράσσεται από τη βία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κι έχει δυο κυβερνήσεις -μια στο δυτικό της τμήμα, υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μία στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει, πέρα από την Κυρηναϊκή, τομείς του νότου.

Παρά την επάνοδο σε σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια, ξεσπούν σποραδικά εχθροπραξίες ανάμεσα στις εκατοντάδες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, ιδιαίτερα μέσα στην και γύρω από την Τρίπολη, λόγω αλληλοσυγκτουόμενων συμφερόντων φυλάρχων της Λιβύης και άλλων παραγόντων.

Οι προχθεσινές συγκρούσεις συνέπεσαν χρονικά με κινήσεις στρατευμάτων του στρατάρχη Χάφταρ στο νότιο τμήμα της χώρας, οι οποίες επανέφεραν στο προσκήνιο το φάσμα του εμφυλίου πολέμου, τέσσερα χρόνια μετά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να «αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι