Ουκρανία: Η εισβολή στο Κουρσκ θα αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία

Ουκρανία: Η εισβολή στο Κουρσκ θα αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία

«Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στην περιφέρεια του Κουρσκ, με στόχο να διασπάσουν τις δυνάμεις της Ρωσίας, να κάμψουν το ηθικό της και να την αποσταθεροποιήσουν», είπε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος του υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Παράλληλο ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Ρωσία στα πλήγματα στο Κίεβο, χρησιμοποίησε και βορειοκορεατικό πύραυλο.

«Ειδικοί πυροτεχνουργοί εργάζονται για να καθορίσουν τα ακριβή δεδομένα σχετικά με αυτόν τον πύραυλο», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος και σε δύο αμάχους νεκρούς από την επίθεση, ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει 37 αμάχους τραυματίες από την ουκρανική επίθεση με drones και πυραύλους σε χωριά και πόλεις της περιφέρειας Κουρσκ.

Όσον αφορά στο Κουρσκ, ο επιτελικός που φέρεται να έκανε ανώνυμα δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε:

«Ο στόχος μας είναι να διασκορπίσουμε τους εχθρούς, να τους επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι θα αισθανθούν ότι η κυβέρνησή τους είναι ανίκανη να προστατεύσει τα ίδια τους τα σύνορα. Τους πιάσαμε στον ύπνο και μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια. Η επίθεση αυτή αναπτέρωσε το ηθικό μας. Έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο, αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό πως η Ουκρανία έστειλε κατ΄αρχήν περίπου 1.000 στρατιώτες για την εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ, οι Ουκρανοί λένε ότι έστειλαν 10.000 και το πιθανότερο είναι να έστειλαν 3.000 έως 5.000 άνδρες.

Οι ουκρανικές αρχές τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτήν την επιχείρηση, που φαίνεται πως αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και επέτρεψε στους Ουκρανούς να διεισδύσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε βάθος 5 έως και 15 χιλιομέτρων στη ρωσική επικράτεια.

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός επιτελικός, η εισβολή στόχευε ως αντιπερισπασμός να εκτρέψει και τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου (βορειοανατολικά) και του Ντομπάς (ανατολικά) προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση στα εκεί ουκρανικά στρατεύματα που δεν μπορούν να ανεδοφιαστούν επαρκώς. Εντούτοις, η εισβολή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο, παραδέχθηκε ο ίδιος.

«Μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από εκείνη τη ζώνη και η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», προσέθεσε.

Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία θα σταματήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ, όμως εάν δεν καταφέρει σύντομα να ανακτήσει αυτά τα εδάφη, αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», εκτιμά ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι