ΣΙΝΕΜΑ

“The Straight Story”: Μία αριστουργηματική ταινία για την άλλη Αμερική

-"The Straight Story": Μία αριστουργηματική ταινία για την άλλη Αμερική, Κωνσταντίνος Μπούρας

Τη χριστιανική Αμερική των καλοπροαίρετων ανθρώπων τού μόχθου που δείχνουν αλληλεγγύη στους ξένους, αντιμετωπίζοντάς τους σαν αδέρφια και συνανθρώπους τους, χωρίς να τους κρίνουν, να τους κατακρίνουν, να τους εξουθενώνουν, να τους εξοντώνουν, αλλά παρέχοντάς τους την ελευθερία έκφρασης και κινήσεων που και οι ίδιοι απολαμβάνουν, μας δείχνει η ταινία “The Straight Story”.

Συνήθως μας θέλγουν τα άκρα τής καμπύλης τού Gauss, γιατί είναι εξαιρετικά, γοητευτικά, σαγηνευτικά, όσο κι αν δεν λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμησιν. Το αντίθετο μάλιστα. Η “τερατεία” στην Τέχνη επαληθεύει την ομοιοπαθητική δραματοθεραπευτική λειτουργία της. Στο “The Straight Story”, ένας μισότυφλος, σχεδόν κουτσός, γέρος και φτωχός αγρότης επιμένει πεισματάρικα να διασχίσει δύο Πολιτείες της Αμερικής με ένα χορτοκοπτικό (ακαταλλήλως διασκευασμένο) χωρίς κανείς να τον σταματάει, αν και δεν έχει δίπλωμα οδήγησης σε ισχύ.

Αντιθέτως, συμπαρίστανται όλοι στο μοναχικό και επίμονο προσκύνημα του, προκειμένου να συμφιλιωθεί με τον ετοιμοθάνατο αδελφό του -με τον οποίο δεν μιλιούνται εδώ και δέκα χρόνια- να ζητήσει συγχώρεση και να κοιτάξουν με τα θολωμένα γέρικα μάτια τους για μια ακόμα φορά μαζί τον έναστρο ουρανό, όπως τότε που ήτανε παιδιά…

Από το “The Straight Story” στις πυρκαγιές

Δεν είναι και δεν τη λες μια συνηθισμένη ιστορία. Βλέποντας όμως αυτή την αριστουργηματική ταινία, 25 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, κατάλαβα για πρώτη φορά τι λέει η Μπλανς Ντυμπουά στο “Λεωφορείον ο Πόθος” του Τενεσσή Ουίλλιαμς: «ανέκαθεν βασιζόμουν στην καλοσύνη των ξένων, των περαστικών». Κι επειδή είμαστε κι εμείς περαστικοί από τη Γη και τα τελευταία δραματικά πυρικά γεγονότα το επαληθεύουν, ας δείξουμε τουλάχιστον συμπόνοια, ανθρωπιά, αλληλεγγύη.

Ας προστατεύσουμε κάθε μορφή ζωής, ας ποτίσουμε, ας φυτέψουμε, ας καλλιεργήσουμε τη Γη, ας σκάψουμε αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα δεντράκια, ας κουρέψουμε με το χορτοκοπτικό τα αγριόχορτα στα ξεροχώραφα (έχουν πλημμυρίσει από κώνειο!) κι ας λειτουργήσουμε –έστω και την τελευταία στιγμή– ως αυτόχθονες κι όχι ως εξωκόσμιοι πειρατές που λυμαίνονται ανενδοίαστα αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη!

Ο επίμονος αγρότης της ταινίας μας δείχνει τον δρόμο. Όλα είναι δυνατά, φτάνει να είμαστε όλες/όλοι/όλα μαζί, σφιχτοδεμένοι μεταξύ μας σαν γροθιά. Τότε και βουνά μπορούμε να κινήσουμε και τα καμμένα να αναδασώσουμε και τη θάλασσα να αφαλατώσουμε και τεχνητές βροχές να προκαλέσουμε… Η Τεχνολογία υπάρχει. Φτάνει να την χρησιμοποιήσουμε επ’ αγαθώ!

Πληροφορίες για την ταινία:

The Straight Story, 1999, Έγχρωμη, Διάρκεια: 111′, Δραματική αμερικανική ταινία

Όταν ο 73χρονος αγρότης Άλβιν Στρέιτ μαθαίνει πως ο αποξενωμένος αδελφός του είναι βαριά άρρωστος, ξεκινά ένα ταξίδι 400 χιλιομέτρων από την Αϊόβα ως στο Ουισκόνσιν επάνω σε μια μηχανή του γκαζόν, επειδή λόγω κακής όρασης δεν έχει άδεια οδήγησης.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Με τους: Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ, Σίσι Σπέισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον, Νταν Φλάνερι και Έβερετ ΜακΓκιλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι