ΣΧΟΛΙΟ

Συγχαρητήρια δίνει στον εαυτό του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας!

Συγχαρητήρια δίνει στον εαυτό του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας! Αθανάσιος Κωτσόπουλος

Στις 16.09.2023 με άρθρο του υπογράφοντα, είχαμε ήδη εκφράσει την άποψη μας ότι ο κ. Κικίλιας έδειχνε στις δημόσιες εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά μέσα, μια φανερή έλλειψη γνώσης του αντικειμένου που αναλάμβανε προσπαθώντας να “απαγγέλει” στην ουσία ενώπιον δημοσιογράφων έτοιμα κείμενα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός φαινόταν να τον θεωρεί ιδιαίτερα ικανό αφού τον έχει υπουργοποιήσει σε κάθε κυβερνητικό σχήμα και του ανέθεσε αυτό το κρίσιμο υπουργείο, το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε σταθερά την άποψη ότι υπουργεία κρίσιμα, όπως της κλιματικής κρίσης πρέπει να ανατίθενται σε πρόσωπα τα οποία εκ της επαγγελματικής τους εμπειρίας έχουν ειδικές γνώσεις του αντικειμένου.

Στις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2023 στη Θεσσαλία όπου ανοιχτά “κατηγορήθηκε” ο κ. Κικίλιας από στελέχη του κόμματος του για έλλειψη συντονισμού σε σχέση πχ με άλλα σώματα, όπως οι ένοπλες δυνάμεις και ασκήθηκαν πιέσεις παραίτησης, ο ίδιος βγήκε με έντονη αντίδραση και δήλωσε στον κ. Χατζηνικολαου ότι δεν παραιτείται και δεν εγκαταλείπει στα δύσκολα , πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό αν ήθελε να τον αντικαταστήσει. Θεωρούσε την διαχείριση του απόλυτα επιτυχή και φυσικά δεν έβλεπε λόγο αντικατάστασης του. Ο πρωθυπουργός τελικά συμφώνησε πάλι μαζί του.

Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του καλοκαιριού του 2024 ο κ. Κικίλιας με σειρά βίντεο αυτοπροβολής στην ουσία του ίδιου, διαφήμιζε σειρά δράσεων του υπουργείου του. Προγράμματα νέας τεχνολογίας κτλ, κτλ. Σε σειρά συνεντεύξεων μιλούσε για το πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός. Διαφήμιζε το πόσο γρήγορα αποκρίνεται ο μηχανισμός κατάσβεσης λόγω νέων τεχνολογιών.

Ολόκληρο δε το καλοκαίρι ο κ. Κικίλιας κάθε βράδυ αναδημοσίευε ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις καθημερινές πυρκαγιές και τις επιτυχείς κατασβέσεις. Μια ακόμη αυτοδιαφήμιση του υπουργού χάριν της επικοινωνίας. Είναι σαν κάθε μέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ανεβάζει ανάρτηση για το πόσες συλλήψεις γίνανε και πόσες κλήσεις κοπήκανε. Κάθε μέρα!

Επίσης με συγκλονίζει ότι ο υπουργός φοράει πάντα τα μπλουζάκια και τα πουκάμισα-στολές της Πολιτικής Προστασίας. Σκεφτείτε ο υπουργός Αθλητισμού να εμφανίζεται πάντα με φόρμες και ο υπουργός Άμυνας με στολή στρατιωτική! Είναι μια μοναδική προσέγγιση επικοινωνίας του υπουργού. Κάποιος τον έχει πείσει ότι πρέπει να δείχνει “μάχιμος”. Τα πάντα για την “εικόνα”…

Η στολή επικοινωνίας του Κικίλια

Δυστυχώς για τους Έλληνες και την χώρα μας, η επικοινωνία δίχως ουσία διαψεύστηκε για μια ακόμη φορά από την πραγματικότητα και ήρθε να “τραυματίσει” το “προφίλ” του αναντικατάστατου κ. Κικίλια και να αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα μέσα σε σχεδόν 40 ώρες από τον Βαρνάβα έως το Χαλάνδρι! Οι φλόγες δε εισήλθαν στον αστικό ιστό! Πως αντέδρασε ο κ. Κικίλιας; Πως αξιολόγησε την καταστροφή αυτή σε ότι αφορά τον εαυτό του και την διαχείριση της καταστροφής;

Η απάντηση δυστυχώς δεν εξέπληξε τον υπογράφοντα. Ο αξιότιμος και αναντικατάστατος στα κυβερνητικά σχήματα υπουργός, αφού απήγγειλε άπταιστα μέσω ώτο κιου φυσικά, ένα λογύδριο απαρίθμησης των δυνάμεων που επιχείρησαν, αφού “έντυσε” με επίθετα την πυρκαγιά «εξαιρετικά επικίνδυνη» σε «δύσβατες περιοχές» (μάλλον εννοούσε την οδό αναπαύσεως στο Χαλάνδρι) κατέληξε στην ενημέρωση του ότι η απόκριση από αέρος έγινε σε τέσσερα λεπτά. Επομένως όλα πήγαν καλά. Δεν σταμάτησε δε εκεί. Ανέβασε και σχετικό βίντεο!

Φυσικά δεν μας εξήγησε πως με απόκριση κατάσβεσης τεσσάρων λεπτών, πως μια πυρκαγιά έφτασε από τον Βαρνάβα στην οδό αναπαύσεως στο Χαλάνδρι. Λεπτομέρειες θα έλεγε ένας καλοπροαίρετος…

Ο υπογράφων είναι σοκαρισμένος από την προσπάθεια αντίκρουσης κάθε ευθύνης του κ. Κικίλια από τον ίδιο προσωπικά. Αναρωτιέται δε αν ο ίδιος κατανοεί την βασική αρχή, ότι η ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης ενός υπουργείου προϋποθέτει την ετοιμότητα ανάληψης της προσωπικής ευθύνης όταν για πολλοστή φορά καούνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική.

Έτι περαιτέρω, μόλις παρακολούθησα και τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Και εκεί συμπερασματικά εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος. Είπε ότι φτάσαμε στην πυρκαγιά σε πέντε λεπτά. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν βρήκε ούτε ένα σημείο στο οποίο πιθανώς να μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Ούτε ένα!

Όλα καλώς καμωμένα, αλλά… καμμένα

Δηλαδή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης εμφανίστηκε σήμερα στις τηλεοπτικές οθόνες και ισχυρίστηκε ότι αφού αποτεφρώθηκαν χιλιάδες στρέμματα και η πυρκαγιά έφτασε από τον Βαρνάβα στο Χαλάνδρι, καμία πιθανή ευθύνη δεν έχει αυτός ως πολιτικός προϊστάμενος, αφού όλα σχεδιαστήκανε και εκτελέστηκαν απόλυτα ορθά. Όλα! Πρωτοφανής επιτυχία της Πολιτικής Προστασίας!

Εξ αντιδιαστολής ένας καλοπροαίρετος θα ρωτούσε τον αξιότιμο κ. υπουργό: Πότε θα θεωρούσε ότι δεν πήγανε καλά τα πράγματα; Μήπως αν η φωτιά έφτανε στην Ακρόπολη; Λεπτομέρειες…

Η ευκολία με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί σχεδόν στον σύνολο τους ανεξάρτητου ιδεολογίας, αρνούνται να συζητήσουν καν, την πιθανότητα να έχουν οι ίδιοι κάποια πολιτική ευθύνη, δεν είναι κάτι καινούριο. Καινοφανής όμως είναι η προσέγγιση του κ. Κικίλια. Το ότι μια μέρα μετά την καταστροφή της Αττικής το πρώτο που σκέφτηκε να αναρτήσει στα κοινωνικά μέσα ήταν ένα βίντεο στην ουσία “αυτοέπαινου” σχετικά με το πότε έφτασε το πρώτο αεροπλάνο, είναι πραγματικά το λιγότερο εξοργιστικό. Αυτό θεώρησε ως το μείζον.

Το να μας πει δηλαδή ότι στην ουσία ο ίδιος τα έκανε όλα σωστά. Αυτό τον ενδιέφερε. Απλά κάηκαν στη συνέχεια χιλιάδες στρέμματα. Έτερον εκάτερον. Ο υπουργός μας, εξέφρασε αυτό που επιθυμούσε διακαώς. Και μόνο φυσικά σε σχέση με το πρόσωπο του. Μην τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τις ικανότητες του. Προτάσσει το εγώ του φανερά μπροστά από την συλλογική αποτίμηση των γεγονότων.

Ο υπογράφων λείπει χρόνια από την Ελλάδα. Πολλά πράγματα αλλάξανε αλλά μερικά πράγματα όχι. Όπως για παράδειγμα, η παντελής έλλειψη κατανόησης της έννοιας της πολιτικής ευθύνης. Επίσης η προσέγγιση ότι τα πρόσωπα και η διατήρηση με κάθε μέσο του υπουργικού φέουδου τους, είναι σημαντικότερο από τη ζώσα πραγματικότητα των πολιτών.

Εκπλήσσει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση του κ. Κικίλια, η συμπεριφορά του αναφορικά με την οικολογική αυτή καταστροφή στην Αττική, δεν με εκπλήσσει ουδόλως. Από αυτόν το περίμενα, είχε δώσει σχετικά δείγματα του “αλάνθαστου” του χαρακτήρα του εδώ και καιρό. Ο κ. Κικίλιας εχθές με την συμπεριφορά του κατέδειξε ότι το πρόσωπο του ιδίου και η σημασία παραμονής του στη θέση του, είναι σημαντικότερα θέματα από τα ίδια τα τραγικά γεγονότα.

Αυτό που με εκπλήσσει βαθιά, είναι το πως ο πρωθυπουργός ανέχεται ακόμα τέτοιες συμπεριφορές και πως μετά από μια τέτοιας έκτασης πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής και ενώ ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίζεται ότι έπραξε τα πάντα ορθά, αξιολογεί ως επιτυχή την πολιτική διαχείριση. Πρόκειται για σχήμα οξύμωρο.

Η Αττική και τα δάση της θα ξαναγεννηθούν. Νομοτελειακά. Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους πληγέντες με λεφτά φορολογουμένων, ακόμα και αυτούς που δεν είχαν ασφαλισθεί έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς. Η ζωή θα συνεχιστεί στην Αττική έστω και με χιλιάδες στρέμματα πράσινου να έχουν αποτεφρωθεί.

Όπως θα έλεγε ο Παπάζογλου, «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» και κυρίως ο κ. Κικίλιας ως υπουργός παντός καιρού, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ή σε μια παράφραση του παρελθόντος: “Κικίλιας η χάος”!

Σημεία των καιρών. Ελλάδα 2.0…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι