Πρώτο κρούσμα για φέτος ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική, Αχαΐα, Αργολίδα – Δέκα οι νεκροί

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Στα 76 έφτασαν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα, με δέκα θανάτους, κυρίως ηλικιωμένων. Μέχρι τώρα τα κρούσματα φέτος περιορίζονταν στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλία, αλλά την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε κρούσμα και στην Αττική, στην Αχαΐα και στην Αργολίδα. Οι νεκροί ήταν έξι και έφθασαν τους δέκα.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σημειώθηκαν 21 νέα κρούσματα. Από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 14/08/2024 διαγνώσθηκαν  συνολικά76 κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 είχαν σοβαρή συμπτωματολογία (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία παράλυση) και τα 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια και τα μόνα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, είναι τα απωθητικά εντόμων.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών. Η ηλικία των ατόμων που κατέληξαν ήταν από 61 έως 92 ετών. Νοσηλεύονται 15 ασθενείς, εκ των οποίων οι μισοί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Λευκάδας, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Ημαθίας, της Αχαΐας, της Θεσπρωτίας, του Νοτίου Τομέα Αθηνών, της Αργολίδας, της Ροδόπης και της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με σοβαρά συμπτώματα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι