ΑΠΟΨΗ

Πώς θα περιορίσουμε μελλοντικές πυρκαγιές

Πώς θα περιορίσουμε μελλοντικές πυρκαγιές , ΚΟΛΜΕΡ
Άνδρας κοιτάζει καμένη έκταση από τη χθεσινή πυρκαγιά στο Πάτημα Βριλησσίων, Τρίτη 13 Αυγούστου 2024. Χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, απανθρακωμένο πτώμα, που ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μετά την τριήμερη πυρκαγιά στου Βαρνάβα, που έκαψε… 100.000 στρέμματα περιαστικού δάσους και πολλά σπίτια – αυτή την φορά είχαμε μία νεκρή – αναλίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ στην αποποίηση των ευθυνών της μετά από 5 χρόνια στην εξουσία κατά τα οποία σχεδίαζε την δασοπροστασία η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Τώρα, τα “παπαγαλάκια” της εξουσίας έχουν αποδυθεί στην επινόηση νεολογισμών για τις πυρκαγιές όπως «οι χαοτικές κηλιδώσεις» ή «οι ιδιωτικές ευθύνες» των οικιστών. Η σχολάζουσα επί 15 ημέρες κυβέρνηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων προαναγγέλλει ότι «δεν είναι ώρα για κριτική»- για να την αποφύγει ο Κυρ. Μητσοτάκης κι οι συν αυτώ ολετήρες τις… εκλογικές ευθύνες τους, οι οποίες θα είναι καταιγιστικές.

Πώς θα περιορίσουμε μελλοντικές πυρκαγιές

Μήπως όμως ήλθε η ώρα για αποκατάσταση των δασών, της δενδροφύτευσης και της σποράς καταλλήλων σπόρων εκτός της χαλεπίου πεύκης, στα πρώην πευκοδάση; Μερικά από όσα πρέπει να γίνουν:

  1. Δεν πρέπει να επιτραπεί η οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων προς άγραν ψήφων – μια μορφή αποζημιώσεως των εμπρηστών. Η αεροφωτογράφηση ν’ αρχίσει από εχθές…
  2. Ανάπτυξη μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών φυτωρίων για δένδρα εκτός των πυριφλεγών και των υδρόφιλων.
  3. Αναζήτηση διεθνώς τεχνικών εναερίου σποράς ταχυαυξών δένδρων και θάμνων, με την μέθοδο της «κουφετοιήσεως» των ανθεκτικών σπόρων σε συνθήκες ξηρασίας.
  4. Σχεδιασμός των νέων δασών με μηχανικές εκσκαφές μικρών λάκκων φυτεύσεως για μετά τον Νοέμβριο από επαγγελματίες δασοπόνους και προγραμματισμός των ζωνών ασφαλείας.
  5. Διατήρηση των καμένων κορμών, για την αποφυγή της αποψιλώσεως και διαβρώσεως του εδάφους των πρώην δασών. Επίσης, καθαρισμός του δάσους από κλάδους κι απόβλητα. Η «μπαζοποίηση» των δασών να τιμωρείται με 10.000 ευρώ πρόστιμο.
  6. Δημιουργία υδατίνων χωματοφραγμάτων για τη συγκράτηση των βροχοπτώσεων του χειμώνα.
  7. Σχηματισμός στόλου και θαλασσίων διαδρόμων ιπταμένων πυροσβεστικών μέσων με όργανα νυκτερινής πλοήγησης.
  8. Ανάθεση στον Στρατό της ευθύνης φυλάξεως των δασών και συλλήψεως των κάθε λογής εμπρηστών, ημεδαπών και αλλοδαπών που έχουν αποδειχθεί ουκ ολίγοι. Η ΕΥΠ να παρακολουθεί με αλγόριθμους όλους τους πράκτορες της ΜΙΤ στην Ελλάδα. Να κλείσει το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Σχετικό.
  9. Τέλος άλλά όχι εξαντλητικώς, η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δασών, κατά το πρότυπο της Κυπριακής Δασικής Υπηρεσίας και ο κ. Βασίλης να πάει σπίτι του, να μάθει Μπάσκετ.

Με αυτά κι άλλα πολλά ακόμη, που λέγονται αλλά δεν γράφονται, θα σταματήσει η ετησία καταστροφή των ελληνικών δασών ευθύς ως αρχίζουν οι… ετήσιες κοινώς μελτέμια. Σημειωτέον ότι, φωτιές δεν είχαμε προ της μεταπολίτευσης ούτε κατά λάθος εμπρηστές!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι