Βεβήλωση ελληνικού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη

Βεβήλωση ελληνικού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη

Τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα, στην  Κωνσταντινούπολη, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, καλώντας τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης. Η βεβήλωση σημειώθηκε κατά τον εορτασμό των Εννιαήμερων της Παναγίας στη Σουμελά, λειτουργία στην οποία είχαν αντιδράσει οι ακραίοι εθνικιστές Τούρκοι καλώντας τους συμπολίτες τους να αντιδράσουν και βρίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Δεν  υπάρχει πάντως βεβαιότητα ότι πρόκειται για ακροδεξιά στοιχεία πέραν της χρονικής σύμπτωσης και οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση, όπως και προς κοινούς τυμβωρύχους. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης».

Το ιστορικό νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης λειτουργία στα Ταταύλα (Κουρτουλούς για τους Τούρκους) από το 1880. Άγνωστοι νάρκωσαν τα σκυλιά-φύλακες και βανδάλισαν το χώρο χθες τα ξημερώματα -της Παρασκευής. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου που έφτασαν εκεί νωρίς το πρωί βρήκαν τα σκυλιά-φύλακες ναρκωμένα, ενώ εμφανή ήταν τα σημάδια βανδαλισμού στο χώρο.

Η εφοροεπίτροπος της κοινότητας Ταταούλων, στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο κοιμητήριο, είπε τα εξής:

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητά μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο.

»Αυτή η επίθεση θεωρείται πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές αρχές και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, Γιώργος Θεοδωρίδης, υπογράμμισε ότι «η επίθεση δεν πρέπει να λάβει άλλες διαστάσεις» και είπε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές αρχές για τη διαλεύκανση του περιστατικού, «καθώς το Κουρτουλούς παραμένει μια περιοχή όπου οι διαφορετικές κοινότητες που είναι μαζί εδώ και αιώνες, ζουν σε αδελφοσύνη και ειρήνη. Με ενότητα θα καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx