ΑΠΟΨΗ

Γιατί η επιβίωση μας περνά μέσα από την πράσινη ενέργεια

Γιατί η επιβίωση μας περνά μέσα από την πράσινη ενέργεια, ΣΤΑΘΗΣ

Με αφορμή αυτά που κυκλοφορούν από διάφορα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνω ότι οι επιστήμονες της ΕφΣυν, υποβοηθούμενοι και από διάφορους περιβαλλοντολόγους και τοπικούς φορείς, τα έχουν βάλει με τις ανεμογεννήτριες. Μάλιστα κάποιοι φορείς διαθέτουν και ένα γενικό σύνθημα: «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά». Παρόμοια τραγελαφικά ζήσαμε και με τον Covid-19, σε ό,τι αφορά την χρήση των εμβολίων με την οποία σώθηκαν πολλές ζωές.

Δεν αντιλαμβάνονται οι διάφοροι φορείς ότι με την ταχύτητα που εξελίσσεται προς το χειρότερο η κλιματική αλλαγή, τα λίγα βουνά που έμειναν με δένδρα θα απογυμνωθούν και θα γίνουν όπως και οι φαλακρές κορυφές τους. Φυσικά, οι φορείς επηρεάζονται από τους ειδικούς και καλό είναι να δούμε τι λένε και αυτοί. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αποδεχτούμε το γενικό αίτημά τους ότι απαιτείται να υπάρχει ένα κατάλληλο χωροταξικό σχέδιο και όπου αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, να διορθωθεί. Ουδεμία αντίρρηση σε αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα άλλα που λένε οι ειδικοί.

Πράσινη ενέργεια

Πρώτον, οι δασολόγοι-περιβαλλοντολόγοι μας λένε πως επηρεάζεται δυσμενώς το φυσικό περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και τα δάση ενώ οι δε κάτοικοι αντιδρούν στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου. Κάτι παρόμοια μας λέει και η Green Planet. Αυτές είναι γενικότητες που δεν έχω δει να υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα. Κατ’ αρχάς το τοπίο με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής θα έχει μεταμορφωθεί σε μια έρημο που δε θα μπορούν να το αντικρίσουν οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, γιατί δεν θα έχει μείνει κανείς τους εκεί!

Κατά δεύτερον, γιατί να αλλάξει η βιοποικιλότητα; Η μόνη αλλαγή που μπορεί να συμβεί με την χρήση των ανεμογεννητριών, όταν οι ταχύτητες των αέριων ρευμάτων είναι υψηλές, είναι να μειωθούν τοπικά αυτές οι ταχύτητες και όχι να αυξηθούν. Κάποιος από το Χάρβαρντ, που προωθεί την ατομική ενέργεια (εάν δεν έχω μείνει πίσω σε αυτό το θέμα, τα απόβλητά της χρειάζονται 75 εκ. χρόνια για να γίνουν ακίνδυνα), μας λέει ότι οι ανεμογεννήτριες κατεβάζουν, μόνο τη νύχτα, ευτυχώς, όχι την ημέρα, θερμό αέρα από 500 μέτρα ύψος και αυτό επηρεάζει αρνητικά το σχηματισμό της δρόσου. Σε κάθε περίπτωση, μας λέει, για να μην ανησυχούμε και πολύ, ότι αυτό είναι τοπικό φαινόμενο, όχι όπως το διοξείδιο του άνθρακος που επηρεάζει τον πλανήτη.

Το σύνηθες είναι ότι ο αέρας είναι ψυχρότερος, όπως ανεβαίνουμε προς τα επάνω. Άρα εάν οι ανεμογεννήτριες κατεβάζουν αέρα, και από 500 μέτρα ύψος μάλιστα, τότε αυτός θα ευνοεί, ανάλογα με τη θερμοκρασία του, τόσο τη βροχόπτωση όσο και τον σχηματισμό της δρόσου. Η περίπτωση ο αέρας να είναι θερμός, είναι μόνον όταν έχουμε θερμοκρασιακή αναστροφή. Είναι η περίπτωση όπου η θερμοκρασία αυξάνεται, αντί να μειώνεται, όπως προχωράμε σε μεγαλύτερα ύψη, και τότε το τοπικό κλίμα σε πλήρη άπνοια ρημάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι από τις ανεμογεννήτριες!

Δεύτερον, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκφράζει ανησυχίες για τα πουλιά, ιδίως σε περιοχές που αποτελούν περάσματα αποδημητικών πτηνών. Στις περιοχές αυτές ας λείψουν οι ανεμογεννήτριες. Γενικά μιλώντας, από τα αυτοκίνητα σκοτώνονται πολύ περισσότερα πουλιά.

Τρίτον, ορισμένοι θεωρούν ότι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών καταστρέφονται τα δάση από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων! Μακάρι όμως να διαθέταμε περισσότερους δρόμους σε δασικές περιοχές για να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να φτάνουν σε περισσότερα σημεία ώστε να είναι ευκολότερη η κατάσβεση πυρκαγιών.

Τέταρτον, υπάρχουν και κάποιοι που τις αποκλείουν, όχι γιατί κάνουν ζημιά, αλλά γιατί η απόδοσή τους είναι πολύ χαμηλή. Από επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο οποίο είχα την τιμή να διδάξω στο παρελθόν, πληροφορούμαστε ότι:

  • Ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή: 1 MW αιολικής ενέργειας καλύπτει τις ανάγκες περίπου 350 οικιακών καταναλωτών ή 1000 ατόμων και εξοικονομεί περίπου 300 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου.
  • Μείωση εκπομπών CO: Μία γιγαβατώρα αιολικής ενέργειας εξοικονομεί 600 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
  • Ισοζύγιο εκπομπών CO2: Η ποσότητα CO2 που εκλύεται κατά την κατασκευή και εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας με χρόνο ζωής τα 20 έτη, “αποσβένεται” μέσα στους πρώτους 3 με 6 μήνες λειτουργίας της.
  • Απασχόληση: Για κάθε MW αιολικής ενέργειας απαιτούνται 17 ανθρωποέτη στη φάση κατασκευής και 5 ανθρωποέτη στη φάση εγκατάστασης.
  • Χρήση γης: Τα αιολικά πάρκα απαιτούν μικρή επιφάνεια σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας, π.χ. ηλιακή. Παράλληλες δραστηριότητες (όπως βοσκή ή καλλιέργεια) είναι δυνατές. Κανένα πρόβλημα στην πανίδα.

Πράσινη ενέργεια και κλιματική αλλαγή

Σημειωτέον ότι, η βλάστηση στο ένα στρέμμα που χρειάζεται κάθε ανεμογεννήτρια μπορεί να αποκαθίσταται, δεν απαγορεύεται. Ούτε η βοσκή απαγορεύεται.

Βλέπουμε ήδη ότι η κλιματική αλλαγή δεν αστειεύεται και θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν την επιβίωση ή το τέλος. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Εάν οι πολίτες νομίζουν πως θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ωραία τοπία, ας γνωρίζουν πως αυτά δεν θα υπάρχουν, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να εξελίσσεται όπως την βλέπουμε στις μέρες μας.

Η άρνησή τους στις εναλλακτικές μορφές παραγωγής πράσινης ενέργειας για μείωση του διοξειδίου του άνθρακος οδηγούν αυτά που αγαπούν στην εξαφάνιση, ενώ η παραγωγή πράσινης ενέργειας όλο και περισσότερο θα αναδεικνύεται και ως ο προστάτης του πρασίνου και του περιβάλλοντος.

Η ανακύκλωση του νερού, που με τον χρόνο και αυτό λιγοστεύει, με χρήση της ενέργειας μπορεί να φτάσει εκεί όπου χρειάζεται να φτάσει. Μόνον στην Αθήνα ρίχνονται στη θάλασσα καθημερινώς 750 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερό στη θάλασσα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα αστικά κέντρα στη χώρα μας.

Η αφαλάτωση έχει ανάγκη από ενέργεια, όπως και πολλές άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Και πέρα από περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας, χρειαζόμαστε και υποδομές αποθήκευσής της. Πάρτε μέρος στον αγώνα της επιβίωσης, όχι στην εξαφάνιση ζωής στον πλανήτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Εισαι σιγουρος οτι αποφοιτησες απο σχολη τριτοβαθμιου εκπαιδευσης ?

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx